Головна » 2013 » Грудень » 28 » Лине музика Гріга над Вишгородом
11:32
Лине музика Гріга над Вишгородом
Коли пухкий сніг м’якою ковдрою встиляє все навкруги, а повітря пронизане п’янким ароматом зеленої хвої – це може означати лише одне: не за горами  Новий рік – улюблене свято як дітлахів, так і дорослих. І коли ж, як не в цю чарівну пору , завітати на магічне дійство Її Величності Музики?..
 
Нещодавно Вишгородська дитяча музична школа надала всім бажаючим нагоду поринути у казковий  та незбагненний світ музики, адже саме тут відбувся концерт-лекція викладача школи, музикознавця Валерії Пец «Едвард  Гріг – вірний лицар романтизму». Присвячений до 170-річчя зі дня народження видатного композитора, вечір поєднав у собі пізнавальну користь, естетичну насолоду та новорічний настрій. Валерія Іванівна, як фахівець надзвичайної ерудиції та представник справжньої  петербурзької музичної інтелігенції, заворожила присутніх своєю розповіддю про норвезького митця. Її півторагодинна лекція, побудована тематичними блоками та перемежована музичними ілюстраціями, органічно сплелась  в єдине ціле. Слухачі мали змогу дізнатися і цікаві факти з біографії композитора, і познайомитися із всебічними гранями таланту Гріга у фортепіанній, вокальній та оркестровій музиці, що прозвучала на зустрічі в фортепіанних транскрипціях. 
 
Приємно відзначити високу зацікавленість публіки, адже був стовідсотковий аншлаг і навіть довелося організувати додаткові місця. Святково прибрану актову залу разом із красунею-ялинкою доповнювали яскраві костюми виконавців, що проявили максимум фантазії та творчої уяви, обираючи концертне вбрання. Звісно, вирішальну роль у створенні цієї атмосфери відіграла музика. Переважну більшість концертної програми становили  сольні фортепіанні номери та дуети, а також вокальні та скрипкові  виступи. Різномаїття та різнохарактерність виконуваної музики зацікавлювало та збуджувало фантазію, адже  творчість Е. Гріга наскрізь  пронизана  народними інтонаціями  та  казково-фантастичною тематикою норвезького фольклору. Варто лише почути назви творів, як в  уяві  вже починають вимальовуватись химерні образи: «Хода гномів», «Танець Анітри», «Кобольд», «Пісня Сольвейг», «Халлінг», «Норвезький танець», «В печері гірського короля» та ін. У концерті брали участь викладачі школи Ірина Беза, Катерина Персиста, Валерія Пец, Христина Хром’як та учні школи, кожен з яких неодноразово змагався та здобував перемоги на всеукраїнських конкурсах: Анастасія Мельничук, Олена Онищенко, Анна Багатько, Арсеній Демидчук, Ілля Смоляк, Олександра Курочка, Вікторія Коробченко, Валерія Чорна, Анастасія Вовк, Олексій Гегельський, Єгор Стаценко, Світлана Карпета, Денис Тимошенков, Анна Смоляренко, Ірина Артющенко, Вікторія Смоляк, Богдана Соколова, Роман Серебряков, Андрій Куліс. Наймолодшими учасниками концерту стали другокласники, а найстаршими – випускники. Приємно, що до школи повертаються і вихованці, які лише нещодавно випорхнули з-під її турботливого крила і також беруть участь у концертах (Денис Тимошенков). По закінченні концерту всі виконавці отримали смачненькі подарунки, що ще більш підбадьорило юних артистів.
 
Висловлюємо подяку дирекції  школи, зокрема Анжеліці Барнич, за чудову ідею заходу та  прекрасну організацію, Валерії Пец  за надзвичайно захопливу та цікаву лекцію, завідуючій фортепіанним відділенням Людмилі Ободенко за талановитих вихованців та організаторське кураторство, усім викладачам школи, які брали участь у концерті та чиї вихованці мали змогу продемонструвати свої музичні вміння,  адміністрації Вишгородської ДМШ та батькам учнів, які допомагали в оформленні святкової зали. Також висловлюємо окрему подяку за проведення телевізійної зйомки та можливість висвітлення події в ефірі місцевого телебачення.
 
За традицією, черговий рік Вишгородська ДМШ завершує святковим масштабним концертом. Нових вершин досягнуто, виконавський професіоналізм здійнявся іще на одну сходинку, а дитяча творчість завжди надихає та радує. Приєднуйтесь до нас, адже двері школи завжди відчинені для всіх охочих, тому чекаємо вас і надалі на наших музичних вечорах !
 
Христина ХРОМ’ЯК
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 597 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus