Головна » 2014 » Березень » 8 » Кремль показав справжнє обличчя
11:24
Кремль показав справжнє обличчя
У Вишгородському військкоматі вже третій день людно. Такого ажіотажу, зізнаються працівники, давно не було. Сюди приходять чоловіки, які готові захищати територіальну цілісність України. Серед бажаючих – люди різного віку. Навіть ті, хто свого часу правдами й неправдами  «відкосив» від служби.
 
– Записуються у добровольці навіть жінки, – розповідає військовий комісар району полковник Микола Прибора, – хоча на Вишгородщині загальну мобілізацію не оголошено. У державі прийнято рішення про призов військовозобов’язаних для проходження навчальних зборів. Військкомат мав у штаті лише одного військовослужбовця. Відповідно, військкомат призвав ще 39 осіб для доукомплектації. Тобто всі, хто отримав повістку встановленого зразка за підписом військового комісара, повинні у встановлений термін прибути до військ­комату.  Зараз у військкоматі проводять навчальні збори, що триватимуть декілька днів. Це лише навчання. Воєнний або надзвичайний стан не оголошено. 
 
Людський потік у військкомати розпочався у суботу ввечері. Звертаються люди різного віку та соціального статусу. Серед перших добровольців –  народний депутат України, рядовий запасу Ярослав Москаленко. Найстаршому чоловіку, який зголосився стати добровольцем – близько 70 років.  
 
До військкомату звертаються й підприємці, які теж хочуть бути корисними для армії. 
 
Загалом останніми днями у добровольці записалося більше трьохсот осіб з Вишгородщини. Військові записують їхні дані та наразі відправляють додому. Районна спілка ветеранів Афганістану, яку очолює Віктор Ткачук, направила до військкомату весь список організації з бажанням записатися у добровольці. Зголошуються допомогти військкомату й лікарі та правоохоронці.  
 
– «Сьогодні записався у добровольці відставний генерал-майор міліції Олексій Карінській, – розповідає Микола Володимирович. – Люди хочуть бути корисними. Але, на жаль, є й такі, хто цурається захищати свою Батьківщину – близько сорока чоловіків, отримавши повістку, відмовилися з’явитися. На превелике щастя,  таких  небагато, поки перемагає свідомість та відповідальність.
 
Жінок поки не вносять у списки добровольців. У військкоматі кажуть, що за необхідності жінки працюватимуть волонтерами. Так жителька Вишгорода Тетяна Романчук, стривожена подіями в країні, наразі допомагає в організаційних справах військомату. 
 
Ми вирішили поспілкуватися зі свідомими чоловіками нашого району, добровольцями, які за потреби стануть на захист нашої країни.
 
– Такі методи «тишким нишком», як робить Кремль – вони не є достойними. Я приймав присягу. Що ж, настав час виконувати свій обов’язок. Сюди прийшов добровільно, щоб захищати честь свого народу. 
Сергій ДУДЕНКО
 
– Склалася дуже напружена ситуація, нас ніхто не захистить, окрім нас самих. Захищати свій народ – це обов’язок кожного свідомого та адекватного чоловіка.
Дмитро ШАЧКОВСЬКИЙ, 24 роки 
та Олексій БРАГАРНИК, 23 роки
 
– Я шокований сьогоднішніми подіями. Єдине, що знаю точно, ми не маємо морального права зараз сидіти склавши руки, потрібно діяти. Почати, хоча б з того, щоб записатися у добровольці. Будь-яка дія зараз, буде кориснішою за пасивність.
Михайло ПОГРЕБНИЙ, 43 роки
 
– Я, як офіцер збройних сил в запасі і громадянин України, вважаю першим своїм обов’язком – з’явитися і підтримати наші збройні сили, якщо є необхідність у моїх знаннях як офіцера, я готовий допомагати. 
Богдан РУДЕНОК, 39 років
 
– У зв’язку з ситуацією, що склалася, вважаю, що у кожного чоловіка є обов’язок перед Батьківщиною. Зараз настав час не на словах виступити у ролі захисника своєї ВІтчизни. Думаю, що війни не буде, але потрібно показати єдність народу України. Братовбивча війна нікому не потрібна, окрім неадекватних політиків. Наше завдання – показати, що у людей  є дещо цінніше за гроші та владу.
Олександр ШАМОТА, 42 роки
 
– Ухилятися від відповідальності, яка зараз лягла на плечі чоловіків, як мінімум принизливо. Не дивлячись на свій вік, я прийшов сьогодні до військомату, щоб, при потребі, бути корисним. Звертаюся до усіх юнаків – зараз перевіряється ваша чоловіча гідність!
Степан Вікторович НОВАК, 61 рік
 
Підготувала Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово»
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 918 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus