Головна » 2014 » Серпень » 30 » Кожен військовий – законодавчо захищений
10:24
Кожен військовий – законодавчо захищений
Останнім часом до редакції надходить багато листів та дзвінків із проханням надати відповідь на питання: «Якими пільгами користуються учасники бойових дій та члени їхніх родин?» та «Що отримає сім’я у разі загибелі годувальника у зоні проведення АТО?». За роз’ясненнями з цього приводу ми звернулися до юриста, члена колегії адвокатури України Дмитра Ковальчука.
 
Це важливі питання, тому зупинюся окремо на кожному пункті.
 
Військовослужбовці мають право на безоплатний проїзд: 
 
1) залізничним, повітряним, водним та автомобільним (за винятком таксі) транспортом: а) у відрядження; б) у відпустку; в) при переведенні на нове місце проход­ження військової служби або у зв’язку з передислокацією військової частини; г) до місця проживання, обраного при звільненні з військової служби;
2) усіма видами транспорту загального користування міського, приміського та міжміського сполучення (за винят­ком таксі) — тільки військовослужбовці строкової військової служби.
 
При переведенні військовослужбовців на нове місце про­ходження військової служби або при звільненні з військової служби вони мають право на безоплатне перевезення до 20 тонн особистого майна в контейнерах з попереднього місця проживання до нового залізничним транспортом, а там, де такого виду транспорту немає,— іншими видами транспорту (за винятком повітряного). У разі перевезення особистого майна в окремому вагоні, багажем та дрібною відправкою їм відшкодовуються фактичні витрати, але не більше вартості перевезення майна в контейнері вагою 20 тонн.
 
Члени сімей військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби) мають право на безоплатний проїзд залізничним, повітряним, водним та автомобільним (за винятком таксі) транспортом:
 
1) від місця проживання до місця проход­ження військової служби військовослужбовця у зв’язку з його переведен­ням;
2) до місця проведення відпустки військовослужбовцем;
3) при звільненні військовослужбовця з військової служ­би, а також у разі загибелі (смерті) військовослужбовця — до обраного місця проживання.
 
Крім того, відповідно до законів України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей», «Про службу безпеки України», «Про прикордонні війська України», «Про національну гвардію» військовослужбовці, які проходять службу на території України, вносять плату за житлову площу і комунальні послуги (водопостачання, газ, електричну, теплову енергію та інші послуги) у будинках державного житлового фонду в розмірі 50 відсотків встановлених ставок.
 
Знижка в розмірі 50 відсотків вартості житлово-комунальних послуг надається ветеранам військової служби згідно з Указом Президента України «Про статус ветеранів військової служби, гарантії їх соціального захисту». Така сама знижка у 50 відсотків для оплати житлової площі та комунальних послуг передбачена реабілітованим громадянам Законом України «Про реабілітацію жертв політичних репресій», суддям – «Про статус суддів». Для суддів така пільга зберігається і після виходу їх у відставку.
 
Відповідно до законів України «Про міліцію», «Про прокуратуру», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей», «Про пожежну безпеку» батьки та члени сімей військовослужбовців, які загинули, померли, пропали без вісті або стали інвалідами під час проходження військової служби; працівники міліції та члени їхніх сімей; сім’ї особового складу державної пожежної охорони та члени їхніх сімей користуються 50-відсотковою знижкою при оплаті за житлово-комунальні послуги.
 
Право на отримання 50-відсоткової знижки на оплату житлової площі та комунальних послуг для дружини (чоловіка), дітей і батьків військовослужбовця, який загинув, помер, пропав без вісті або став інвалідом під час проходження військової служби, працівника міліції чи особового складу державної пожежної охорони виникає за наявності лише однієї умови — належності до сім’ї суб’єкта права на зазначені пільги. Таке саме право для дружини (чоловіка), дітей і батьків військовослужбовця, який несе службу на загальних підставах, набувається за такої самої умови, але тільки у випадках, коли вони перебувають на повному утриманні військовослужбовця чи одержують від нього допомогу, яка є для таких членів сім’ї постійним і основним джерелом засобів до існування. Але за будь-яких з названих обставин право на зазначені пільги не залежить від того, хто з членів сім’ї є наймачем або власником (співвласником) жилого приміщення.
 
Дружина (чоловік), їх діти і батьки є членами сім’ї військовослужбовця, працівника міліції, особового складу державної пожежної охорони і нарівні з ним користуються пільгами щодо оплати житла і комунальних послуг, якщо вони проживають разом з ним, а у передбачених законом випадках ще й ведуть спільне господарство.
 
Стосовно дітей не має значення їх походження, а також те, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Якщо дорослі діти чи батьки мають або створюють власні сім’ї, то члени їхніх сімей набувають права на зазначені пільги нарівні з іншими членами сім’ї військовослужбовця, працівника міліції чи особового складу державної пожежної охорони, але тільки за умов, коли вони визнані як інші особи, що належать до членів сім’ї військовослужбовця, працівника міліції, особового складу державної пожежної охорони на підставі положень ч. 2 ст. 64 Житлового кодексу Української РСР, тобто як такі, що постійно проживають з наймачем і ведуть з ним спільне господарство, та з дотриманням правил, визначених ч. З цієї самої статті та ст. 65 зазначеного Кодексу.
 
Відповідно до Закону «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, надаються такі пільги: звільнення осіб і членів їхніх сімей, що спільно проживають з ними, від квартирної плати, незалежно від форм власності житлового фонду, оплати комунальних послуг (водопостачання, каналізація, газ, електроенергія, гаряче водопостачання, центральне опалення, а в будинках, що не мають центрального опалення, — надання палива, придбаного у межах норм, встановлених для продажу населенню, а також інші види комунальних послуг). Зазначені пільги зберігаються за одним із подружжя, що пережило, і батьками Героїв Соціалістичної Праці, повних кавалерів ордена Трудової Слави.
 
Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надається 75-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) у межах норм, передбачених чинним законодавством та 75-відсот­кова знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) у межах середніх норм споживання. Для сімей, що складаються тільки з непрацездатних осіб, а також інвалідам війни та прирівняним до них особам надаються такі пільги: 100-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством; 100-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами, газом, електроенергією та іншими послугами в межах середніх норм споживання.
 
Учасникам війни (статті 8, 9 зазначеного Закону) надається 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством, та 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газ, електроенергія та інші види послуг) у межах середніх норм споживання.
 
Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (ст. 11 Закону), та члени їхніх сімей, які проживають разом з ними, звільняються від квартирної плати незалежно від форми власності житлового фонду, від оплати комунальних послуг (водопостачання, каналізація, газ, електроенергія, гаряче водопостачання, центральне опалення).
 
В Угоді про взаємне визнання пільг і гарантій для учасників та інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій на території інших держав, сімей загиблих військовослужбовців, укладеній державами-учасницями Співдружності Незалежних Держав 15 квітня 1994 року і ратифікованій Законом України від 26 квітня 1996 року, зокрема підкреслюється, що визначені Угодою пільги надаються за місцем постійного проживання особи (ст. 8), право на 50-відсоткові знижки в оплаті житла набувають лише ті члени сімей, які постійно спільно проживають із суб’єктами права на пільги. Виключно в разі спільного проживання надаються й знижки в оплаті за користування опаленням, водопостачанням, газом, електроенергією.
 
Додатком до Постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 1994 року за №94 встановлено перелік документів, на підставі одного з яких надаються пільги, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
 
І. Учасники бойових дій: «Удостоверение участника войны», «Свидетельство о праве на льготы», «Удостоверение» (при наявності штампу «Україна. Учасник бойових дій2), довідки, видані органами Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Міністерства закордонних справ.
II. Інваліди війни: «Удостоверение инвалида Отечественной войны», «Удостоверение инвалида о праве на льготы2, довідки, видані органами Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Міністерства соціального захисту населення.
III. Учасники війни: «Удостоверение» (при наявності штампу «Україна. Учасник війни»), «Удостоверение о праве на льготы», «Пенсійне посвідчення» (при наявності штампу чи відповідного запису «Україна. Учасник війни»), довідки, видані органами Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Міністерства соціального захисту населення, Міністерства праці. 
IV. Особи, на які поширюється чинність цього Закону: «Пенсійне посвідчення» (при наявності штампу чи відповідного запису «Україна. Сім’я загиблого» або «Україна. Дружина (чоловік) померлого інваліда (учасника Вітчизняної війни»), довідки, видані органами Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Міністерства соціального захисту населення.
V. Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною: документи, які підтверд­жують присвоєння звання Героя Радянського Союзу, Героя Соціалістичної Праці, нагородження орденом Слави трьох ступенів і засвідчують особу нагородженого.
 
Також діти військових отримують першочергове право на вступ до ВНЗ, а сім’ям військових, які втратили годувальника нададуть матеріальну допомогу. 
 
За законом (Президент України Петро Порошенко підписав зміни до закону про захист військовослужбовців та членів їхніх сімей), держава надає учасникам АТО право на безкоштовну медичну допомогу, а також виплату грошової допомоги у разі загибелі або інвалідності під час несення військової служби. У разі смерті сім’я загиблого отримує одноразову допомогу в розмірі 609 тис. грн, у разі інвалідності 1, 2, 3 групи – 304,5 тис., 243,6 тис. і 182,7 тис. грн відповідно. При настанні інвалідності внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби, інвалідам 1 групи надається одноразова допомога в розмірі 146,2 тис., другої – 109,6 тис., а третьої – 85,3 тис. грн. Також бійці АТО можуть вийти на пенсію достроково: з 55 років чоловіки, і з 50 – жінки (за законом, пенсійний вік в Україні становить 60 років).
 
Р.S. Редакція та наші партнери з колегії адвокатури України й надалі будуть надавати юридичні консультації читачам «Слова». Надсилайте свої запитання на адресу: Вишгород, пл. Шевченка, 1, редакція газети «Слово» або е-mail: redslovo@inbox.ru
Категорія: Україна | Переглядів: 496 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus