Головна » 2014 » Березень » 15 » Кобзар указує нам шлях
11:38
Кобзар указує нам шлях
7 березня у Вишгородському будинку культури «Енергетик» відбулася літературно-мистецька композиція «Тарас Шевченко – батько українського народу», присвячена 200-літньому ювілею від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.
 
Славний син українського народу, геніальний поет та художник, борець за кращу долю народу – так говорили про Шевченка  представники вишгородської громади, виступаючи на урочистому зібранні. Зі сцени звучала щемлива Шевченкова поезія та вірші вишгородських поетів, сповнені патріотичних почуттів і любові до рідного краю.
 
Великий Тарас, як ніхто інший, розумів душу народу, а трагедію сироти і вдови вивершив у своїй творчості до рівня світової трагедії. Його поезія знаходила відгук у кожному скривдженому серці – мабуть жоден з поетів не піднявся до таких вершин шани і народної любові як наш Шевченко. Учасники зібрання від імені вишгородської громади встановили корзину квітів до пам’ятника Шевченку.
 
Шевченко перший в українській літературі істинно народний поет. Його «Кобзар» перетворився у народну книгу. І сьогодні залишається сучасним, ставши настільною книгою кожного патріота України. Учасники зібрання проводили паралелі творчості поета з подіями сьогоднішніх днів – Шевченко боровся за вільну Україну, і Майдан, озброєний Шевченковими ідеями державності і незалежності, бореться за Україну, в якій не буде зла і наруги.
 
Надзвичайно важливу історичну роль Шевченко відіграв у розвитку української літературної мови, як об’єднуючого фактора для всіх українських земель. Багато його віршів покладені на музику і стали істинно народними піснями – у виконанні професійних і самодіяльних митців будинку культури «Енергетик» вірші Кобзаря звучали зі сцени і на цьому зібранні. А «Думи мої, думи мої…», виконані фольклорним колективом «Золотий вік», ніби розгорнули і над залом, і над усією громадою, і над усією Україною крила любові і турботи поета про український народ.
 
…З роками не змаліла велич Шевченка – щороку вшановуємо його пам’ять, а день народження Кобзаря традиційно відзначається як загальнонаціональне свято. Важко знайти українця, який би не знав хоча б кількох Шевченкових рядків, бо великий син великого народу, надзвичайно близький, рідний і зрозумілий кожному українцю.
 
* * *
 
9 березня у Вишгороді біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбулося народне віче, присвячене ювілейній даті з дня народження Великого Кобзаря. Покласти квіти та вшанувати пам’ять генія зібралися патріотичні жителі Вишгородщини. 
 
 
Про велич Тараса Шевченка, його феномен для України та всього світу говорили у своїх виступах голова районної ради Ірина Побідаш, Вишгородський міський голова Вік­тор Решетняк та представники громадськості, бо Великий Кобзар є для нас не просто поетом, художником, а й титаном духу, пророком, духовним батьком України. 
 
Старша група хору «Коралі» виконала покладені на музику вірші Тараса Шевченка. Андеграундний гурт «Гайдамаки» під керівництвом Анатолія Миська співав пісні на вірші Кобзаря, що стали вже народними, такими як є їх знаменитий автор, якого вже півтора століття поминають за його «Заповітом» не тільки «не злим, тихим словом», а й як полум’яного борця за щасливу Україну без ворогів-супостатів.
 
Фото Олександра КОВАЛЕНКА, «Слово»
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 595 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus