Головна » 2014 » Листопад » 15 » Іскри вічного вогню – у дитячі душі
11:18
Іскри вічного вогню – у дитячі душі
«Вічний вогонь закликає: щастя живих бережіть…». Під таким гаслом 8 листопада відбувся зліт юних краєзнавців Вишгородського району, присвячений 70-річчю визволення України від нацистських загарбників у рамках проекту «Пам’ятати заради майбутнього» Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт».
 
До села Пилява у Меморіал-музей Великої Вітчизняної війни на зліт з’їхалися представники шкільних музеїв Вишгородської, Старопетрівської, Лютізької, Синяківської, Гаврилівської, Литвинівської, Ясногородської шкіл та краєзнавці Вишгородського технічного ліцею.
 
Відкривши зліт, методист Центру творчості «Дивосвіт», керівник проекту Наталія Сахарова  зазначила, що місце зльоту було обрано невипадково: саме тут у вересні-жовтні 1943 року йшли запеклі бої, адже село Пилява входило до Ясногородського плацдарму, який був складовою Київської наступальної операції, славнозвісного Лютізького плацдарму. До сьогоднішнього дня пошуковці загону ім. Ватутіна Українського благодійного фонду-пошуку «Пам’ять» знаходять на пилявській землі останки загиблих воїнів – про це розповів краєзнавцям пошуковець Андрій Пилюй. Хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували пам’ять загиблих солдатів.
 
Працівники музею (керівник групи Ігор Зубенко) провели екскурсію і розповіли про військову техніку, зібрану у музеї та її роль у визвольних боях. Група «Пошук» розгорнула експозицію предметів війни, знайдених у Пиляві. 
 
Наступний етап зльоту був ігровий – юні краєзнавці взяли участь у квесті «Перемога», саме це слово було закодовано і його мали відгадати учасники квесту (автор гри культорганізатор ЦТ «Дивосвіт» Катерина Караваєва). Усі учасники зльоту розподілилися на команди – кожна з них отримала свій колір, карти з маршрутами – і з надзвичайним ентузіазмом, проявляючи уміння діяти швидко, винахідливо, розумно, поринули у гру, етапи якої були пов’язані з експонатами музею, місцевістю, історичними фактами та подіями, що відбувалися тут восени 1943-го. Фіналом квесту, звісно, була «Перемога»!
 
Після огляду експозиції військової техніки і підведення підсумків зльоту, працівники музею пригостили юних краєзнавців солдатською кашею, яку приготували  на польовій кухні. 
 
Завершальним етапом зльоту став похід місцями, де проходили бойові дії за часів Великої Вітчизняної війни у селі Пилява. Група «Пошук» показала учням, як ведуться пошуки загиблих воїнів.
 
Краєзнавчий зліт справив на учнів велике враження, про що свідчило жваве обговорення побаченого і почутого. Так, героїчна романтика завжди захоплює молодь, але відчувалося, що події того дня стали своєрідною іскрою, що запала в душі підлітків. І ця благотворна іскра пам’яті – від великого вічного вогню, що є символом вдячної пам’яті багатьох поколінь.
 
Організатор зльоту – Вишгородський районний Центр художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» – висловлює вдячність спонсорам зльоту Спілці підприємців Вишгородщини, і особисто Олександру Семенову, які надали можливість виїхати на зліт у далеке село; працівникам меморіалу-музею с. Пилява, і особисто  Ігорю Зубенку, за теплу зустріч дітей, організовану екскурсію і доглянутий стан музею, який, ми сподіваємося, стане святим місцем для всіх вишгородців та гостей району.
 
Пам’ятаймо заради майбутнього!
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 421 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus