Головна » 2014 » Серпень » 16 » Час вимагає бути пильним
10:22
Час вимагає бути пильним
Увага – підозрілий предмет
 
Якщо Ви виявили підозрілий предмет, який, на Вашу думку, не повинен тут знаходитися, не залишайте цей факт без уваги. Він може виявитися вибуховим пристроєм.
 
Якщо Ви виявили у громадському транспорті річ, залишену без нагляду власника, опитайте людей, які перебувають поруч. Намагайтеся встановити, чия вона і хто її міг залишити. Якщо господар не встановлений, негайно повідомте про знахідку водієві. Якщо Ви виявили невідомий предмет у під’їзді свого будинку, опитайте сусідів, можливо, він належить їм. Якщо власник не встановлений – негайно повідомте про знахідку в найближче відділення міліції. Якщо Ви виявили невідомий предмет в установі, невідкладно повідомте про знахідку адміністрації або охороні. 
 
Слід звертати увагу на залишені без нагляду власників у громадських місцях валізи, пакунки, коробки та інші предмети, поштові відправлення без відправника або з невідомим вмістом, предмети, схожі  на бойові припаси, учбово-імітаційні, сигнальні, освітлювальні, піротехнічні вироби чи їх елементи, пакунки чи предмети, від яких чутно звуки годинникового механізму, запах бензину, гасу, розчиннику, паливно-мастильних, хімічних матеріалів, виходить дим. В усіх перерахованих випадках не чіпайте, не пересувайте, не розкривайте виявлений предмет; зафіксуйте час виявлення предмета; намагайтеся зробити усе можливе, щоб люди відійшли якнайдалі від знахідки; обов’язково дочекайтеся прибуття оперативно-слідчої групи (Ви є важливим свідком).
 
Пам’ятайте, що зовнішній вигляд предмета може приховувати його справжнє призначення. Для камуфляжу вибухових пристроїв використовуються звичайнісінькі побутові предмети: сумки, пакети, коробки, іграшки тощо. 
 
Не робіть самостійно жодних дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибуховими пристроями – це може призвести до вибуху, численних жертв і руйнувань. 
Роз’ясніть дітям, що будь-який предмет, знайдений на вулиці або в під’їзді, може бути небезпечним...
 
Увага – евакуація
 
Повідомлення про евакуацію може надійти не лише у разі виявлення вибухового пристрою і ліквідації наслідків терористичного акту, але й у випадку пожежі, стихійного лиха тощо.
 
Отримавши повідомлення від представників влади або правоохоронних органів про початок евакуації, зберігайте спокій і чітко виконуйте їхні команди. 
 
Якщо ви перебуваєте у квартирі – візьміть особисті документи, гроші, цінності; відключіть електрику, воду і газ; надайте допомогу в евакуації літнім і важко хворим людям; обов’язково замкніть вхідні двері на замок. Не допускайте паніки, істерики і поспіху. Приміщення залишайте організовано. Повертайтеся у приміщення тільки після дозволу відповідальних осіб. 
 
Пам’ятайте, що від узгодженості і чіткості ваших дій залежатиме життя і здоров’я багатьох людей. 
 
Актуально
 
У Службі безпеки України працює гаряча телефонна лінія для спільної з громадськістю боротьби з сепаратизмом, тероризмом та корупцією.
 
Цілодобово за безкоштовним номером (0 800) 501-482 на засадах довіри і співпраці громадяни України можуть повідомити в Службу безпеки України про будь-які факти прибуття та перебування в регіоні підозрілих осіб, наміри здійснення сепаратистської, терористичної, диверсійної чи розвідувально-підривної діяльності, а також корупційні дії чиновників. 
 
Відповідну інформацію можна повідомити також за телефоном чергового Вишгородського міжрайонного відділу ГУ СБ України у м. Києві та Київській області (тел. (04596) 5-48-58, тел. факс: (044) 579-20-39) та за телефонами гарячої лінії «102». 
Категорія: Україна | Переглядів: 397 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus