Головна » 2019 » Березень » 06

Громадяни, не підпалюйте траву і автомобілі!

Громадяни, не підпалюйте траву і автомобілі!

Ситуація з пожежами на Київщині залишається складною, з них значна кількість трапляється  у житловому секторі. На місці пожеж виявлено тіла 18 загиблих, травми отримали 10 громадян. Переважна більшість загиблих втратили життя у власному помешканні. 
Випадки загибелі людей відбулися 2 січня в селі Лук`янівка Броварського району через порушення експлуатації пічного опалення, загинув господар будинку 1936 р.н.; 10 січня в с. Софіївська Борщагівка під час гасіння пожежі рятувальниками виявлено тіло чоловіка;  27 січня в с. Ковалин Переяслав-Хмельницького району в будинку рятувальники виявили тіло загиблого чоловіка 1946 р.н.; 3 березня в Бориспільському районі у Гнідині горів дачний будинок, виявлено чоловіка без ознак життя 1949 р.н., на гасінні працювало 6 одиниць техніки ... Читати далі »

Все починається з любові

Все починається з любові

Напередодні Міжнародного жіночого дня про таїну душі і ніжні струни серця поспілкувалися із почесною громадянкою Вишгорода, поетесою Ольгою Дяченко. 
Жіноча душа незбагненна. Чого хоче жінка – ніхто не може аргументовано відповісти. У кожного своє бачення і трактування жіночих першопочатків. Наша співрозмовниця відшукує в душі й озвучує серцем витоки любові у рідному слові.
–­ Ольго Андріївно, коли ж народилися перші поетичні рядки?
– У школі улюбленим предметом була література. Я багато читала, намагалася у творах роздумувати про прочитане. До слова, вважаю мудрі книжки першими помічниками формування світогляду, життєвої мудрості. На одному з уроків учителька запропонувала мені спробувати описати певну ситуацію поетични ... Читати далі »

Коли безсмертя впало на Ликеру…

Коли безсмертя впало на Ликеру…

Кріпачка письменника Миколи Макарова, двоюрідного брата Опанаса Марковича (чоловіка Марка Вовчка), Ликера Полусмак народилася в селі Липів Ріг біля Ніжина. Коли у восьмирічному віці Ликера лишилася сиротою (її батьки померли від холери), вона росла з Варварою Карташевською. Разом із панянкою вона навчилася писати-читати, шити-вишивати, інколи була подружкою, але найчастіше – живою іграшкою. Так зросла «напівінтелігентна» (вираз Костя Широцького) кріпачка. 
Юну Ликеру Полусмак Макаров звільнив від кріпацтва, але куди їй дітися з голодною волею? Отримавши волю, дівчина продовжувала наймитувати у Варвари Карташевської. Її одягали в український стрій і дозволяли прислужувати панам – дівчина «до чаю». У 1859 році хазяїни привезли її в Петербург прис ... Читати далі »

06.03.2019