Головна » 2019 » Березень » 6 » Громадяни, не підпалюйте траву і автомобілі!
20:18
Громадяни, не підпалюйте траву і автомобілі!

Ситуація з пожежами на Київщині залишається складною, з них значна кількість трапляється  у житловому секторі. На місці пожеж виявлено тіла 18 загиблих, травми отримали 10 громадян. Переважна більшість загиблих втратили життя у власному помешканні. 
Випадки загибелі людей відбулися 2 січня в селі Лук`янівка Броварського району через порушення експлуатації пічного опалення, загинув господар будинку 1936 р.н.; 10 січня в с. Софіївська Борщагівка під час гасіння пожежі рятувальниками виявлено тіло чоловіка;  27 січня в с. Ковалин Переяслав-Хмельницького району в будинку рятувальники виявили тіло загиблого чоловіка 1946 р.н.; 3 березня в Бориспільському районі у Гнідині горів дачний будинок, виявлено чоловіка без ознак життя 1949 р.н., на гасінні працювало 6 одиниць техніки та 15 чоловік особового складу.
Другого березня о 6.09 надійшло повідомлення про загоряння житлового будинку за адресою с. Раківка, дачний кооператив «Сади», де горів  двоповерховий дачний будинок. Пожежу локалізовано о 7.43 та ліквідовано о 9.14. До гасіння залучалось 2 одиниці техніки та 10 чоловік особового складу. Пошкоджено перекриття на площі 48 кв.м, речі домашнього вжитку.
Третього березня о 12.57 сталося загоряння трав’яного настилу на площі 2 га в Нових Петрівцях.  На виклик терміново було направлено черговий караул 39-ї ДПРЧ с. Нові Петрівці. Пожежу локалізовано о 14.25, ліквідовано о 15.08. Протягом 2 та 3 березня підрозділи Вишгородського району 19 разів ліквідовували загоряння трав’яного настилу.
Четвертого  березня о 12.52 до оперативно-диспетчерської служби Вишгородського району надійшло повідомлення про загоряння житлового будинку за адресою: с. Катюжанка, вул. Шевченка. На виклик терміново було направлено рятувальників 39-ї Державної пожежно-рятувальної частини (Нові Петрівці) та 38-ї Державної пожежно-рятувальної частини (Димер). Горів  приватний житловий  будинок на площі 54 кв.м, виявлено тіло чоловіка 1959 року народження. Пожежу локалізовано о 14.15, ліквідовано о 15.30. До гасіння пожежі залучалось 2 одиниці техніки та 9 чоловік особового складу.
Під час опалювального сезону, часу, коли здійснюється інтенсивне використання усіх можливих обігрівальних приладів, небезпека виникнення пожеж набирає загрозливих масштабів.
Основними причинами пожеж залишаються порушення правил експлуатації електрообігрівальних приладів та пічного опалення, перевантаження внутрішньої електромережі, необережне поводження з вогнем осіб у нетверезому стані. Трагічні випадки частіше виникають там, де діти залишаються вдома без нагляду дорослих у закритих квартирах або будинках, де топляться печі або ввімкнені електропобутові прилади. З настанням холодів виникають пожежі у підвалах багатоповерхових будинків, жертвами яких стають особи без певного місця проживання і діти. Небезпечні такі пожежі виділенням великої кількості диму, що проникає в під’їзди та квартири, загрожуючи життю його мешканців.
Тому, щоб уникнути трагедії, треба дотримуватися таких правил: не використовуйте саморобні електронагрівачі; не експлуатуйте печі, що мають тріщини;  не використовуйте для обігріву приміщень газові плити; не залишайте без нагляду розпалені печі та включені електронагрівальні прилади; не варто палити груби і печі з незакритою топкою; не захаращуйте підвали сміттям, вхідні двері зачиняйте на надійні замки.
Знання елементарних правил пожежної безпеки допоможе уникнути загорання, а знання першочергових дій у разі пожежі – допоможе зберегти життя.

Ігор РИБЕЦЬ, 
провідний інспектор Вишгородського РВ ГУ ДСНС України у Київській області, капітан служби цивільного захисту

*   *   *

В ніч на понеділок, четвертого березня, у Вишгороді біля житлового комплексу «Французький квартал» у Квітковому провулку,  невідомі підпалили автомобіль «Mazda CX-5». Під сильним поривом вітру вогонь перекинувся на автівки, припарковані поряд – чотири легкових автомобілі знищено повністю, повідомляє прес-служба головного управління Національної поліції у Київській області. Повідомлення надійшло близько другої години ночі від випадкового свідка, який бачив двох осіб у темному одязі, які тікали від палаючого авто. На місці події працювали слідчо-оперативна група Вишгородського відділу поліції, група реагування патрульної поліції, криміналістична лабораторія головного управління поліції Київщини, пожежники.
Поліцейські вилучили пожежне сміття, інші речові докази, які надіслані на відповідні експертизи. Відкрито кримінальне провадження за статтею умисне знищення або пошкодження майна. 
Власники згорілих авто були шоковані, адже автомобілі були припарковані в належному місці біля житлового будинку. Були схвильовані й жителі будинку, адже пожежа безпосередньо загрожувала їхній безпеці. 

Інф. «Слова»
Фото Івана ЛИТОВЧЕНКА

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 455 | Додав: slovo
comments powered by Disqus