Головна » 2014 » Червень » 28 » Живе пам’ять про героїв
10:41
Живе пам’ять про героїв
19 червня, напередодні Дня скорботи, працівники Національного музею-заповідника «Битва за Київ в 1943 році» та представники всеукраїнської громадської організації «Союз «Народна пам’ять» привели до ладу пам’ятний камінь, що знаходиться біля траси Київ–Димер. Саме в цьому місці 3 листопада 1943 року війська Першого Українського фронту прорвали оборону німців і почали наступ на Київ. 
 
Пам’ятка була в жахливому стані. Волонтери  навели порядок – золотом засяяли літери на камені: «Тут на дільниці Мощун–Вишгород війська Першого Українського фронту 3.11.1943 року прорвали оборону противника у напрямі на Київ». Тепер камінь добре видно з траси, і кожен може підійти до нього і вклонитись пам’яті воїнів, що в далекому 1943-му визволили Київ.
 
А 20 червня відбулася спільна  акція   музею, Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України, організації ветеранів України та українського благодійного фонду пошуку «Пам’ять».
 
Для учасників  акції – ветеранів та дітей Великої Вітчизняної війни – заввідділом музею Ольгою Субач була проведена екскурсія по ДОТах північної ділянки поясу бойової Слави Київського укріпрайону, а саме: ДОТу №582, який захищала 2 рота 161 окремого кулеметного батальйону під командуванням лейтенанта Новаковського, що знаходиться в лісі біля Лютежа. Іван  Якович Новаковський на початку Великої Вітчизняної війни  закінчив  Кемеровське військово-піхотне училище. Гарнізон ДОТу № 582 під його командуванням відбив декілька ворожих атак, але фашистам все-таки вдалося підірвати ДОТ. Чотирнадцять чоловік гарнізону на чолі з лейтенантом  потрапили у полон. Іван Якович пройшов весь жах фашистського концтабору, а після  звільнення деякий час знаходився у фільтраційному радянському таборі. У 1962 році І.Я. Новаковського нагороджено нагрудним знаком «50 років героїчної оборони Києва» та орденом Великої Вітчизняної війни ІІ ступеня. Після демобілізації і до останніх днів ветеран працював у сільській школі, часто зустрічався  з молоддю та воїнами Збройних Сил, виховуючи почуття патріотизму та любові  до Батьківщини.
 
Учасники акції  також відвідали підірваний ДОТ №565, що знаходиться біля  Гути-Межигірської.  Три роки тому разом з дітьми підшефних шкіл та пошуковцями українського благодійного фонду пошуку «Пам’ять», співробітниками музею цей ДОТ було прибрано від сміття.
 
Після завершення екскурсії ветерани прибули до Національного музею-заповідника, де відбувся мітинг-реквієм пам’яті загиблих воїнів у роки Великої Вітчизняної війни. 
 
Заступник директора музею Тамара Сокол, відкриваючи мітинг,  нагадала присутнім, яким трагічним для українців став ранок 22 червня 1941 року, коли розпочалася найжахливіша війна, що забрала життя кожного п’ятого українця.
 
На мітингу  виступили Петро Калугін, заступник керівника Центру захисту правди історії Великої Вітчизняної війни організації ветеранів України, Михайло Крисько, голова президії  українського благодійного фонду пошуку «Пам’ять»,  Юлія Савченко, поетеса, берегиня українського козацтва.
Учасники бойових дій Федір Феодосійович Цибель та Петро Олексійович Філоненко згадали події далекого 1941 року та закликали молоде покоління зберігати пам’ять про подвиг захисників та визволителів Батьківщини.
 
До присутніх звернулася голова комісії по роботі з молоддю організації ветеранів України Раїса Рижкова. Вона нагадала про плідну співпрацю  з колективом музею, про спільні заходи  по вшануванню подвигу учасників Великої Вітчизняної війни.
 
У знак пам’яті про воїнів Великої Вітчизняної війни учасники мітингу поклали квіти до пам’ятника воїну-визволителю, братської могили невідомих солдатів та пом’янули їх хвилиною мовчання.
 
Ольга ГУГЛЕНКО,
науковий співробітник Національного
музею-заповідника  «Битва за Київ в 1943 році»
Категорія: Київщина | Переглядів: 440 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus