Головна » 2014 » Липень » 26 » Життя, віддане Вишгородщині
11:08
Життя, віддане Вишгородщині
Віталій Петрович Бородай, доктор сільськогоспо­дарських наук, почесний доктор Інституту агроекології і природокористування НААН України, професор кафед­ри птахівництва та дрібного тваринництва, директор міжінститутського навчально-наукового центру техно­логій у птахівництві, їх стандартизації та сертифікації, головний редактор журналу «Сучасне птахівництво».
 
У 1961 році закінчив зооінженерний факультет Української сільськогосподарської академії. З 1961 по 1966 рік працював старшим зоотехніком колгоспу «Всесвітній Жовтень» та обласної агрохіміч­ної лабораторії Чернігівського району й області. У 1966-1969 роках навчався в аспірантурі на кафедрі годівлі тварин Української сільгоспакадемії. З 1969 по 1977 рік працював директором Київської обласної держплемстанції. Також викладав за суміс­ництвом у Немішаївському сільськогосподарському технікумі (Бородянський район Київської області). У 1971 році захистив кандидатську дисер­тацію на тему «Особливості морфологічної будови і хімічний склад м’язів свиней раннього відлучення». З 1977 по 1981 рік працював директором радгоспу-комбінату «Калитянський» Броварського району та старшим науковим співробітником Полтавського науково-дослідного інституту свинарства (за сумісництвом).  У 1981-1983 рр. – генеральний директор Київського тресту радгоспів «Київтваринпром». В Українській сільгоспакадемії працював в.о. доцента кафедри свинарства, вівчарства, птахівництва (за сумісництвом). З 1983 року працював генеральним директором держплемптахозаводу «Поліський», ЗАТ «Гаврилівський птахівничий ком­плекс» та за сумісництвом директором селекцій­но-генетичного центру м’ясних курей «Оріана» Київського філіалу Інституту птахівництва НААН України, завідувач кафедри птахівництва НУБіП України (1996-2011 рр.).
 
Державний племінний птахівничий завод «Поліській» був найбільший у колишньому СРСР і підпорядковувався Міністерству сільського господарства СРСР. Вироб­ляв племінну продукцію – інкубаційні яйця та добових курчат-бройлерів для восьми республік – України, Росії, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану. Частина продукції відправлялася до Сирії, Лівану, Йемену. 
 
Разом із будівництвом племзаводу будувалося і село Гаврилівка – школа, дитячий комбінат, Будинок культури, торговий центр, медична поліклініка та інше. З часом вся інфраструктура була безкоштовно передана на баланс Вишгородського району, у тому числі й адмінбудинок колишньої Гаврилівської птахофабрики для Гаврилівської сільради.
 
Під час роботи генеральним директором ДППЗ «Поліський» Віталій Бородай тісно співпрацював з керівництвом району, який очолювали Романюк В. І. та Сінеок Б. С. Весь час надавав багаторазову матеріальну допомогу господарствам району і особливо школам. Обирався головою ради вчителів Вишгородського району. Постійно обирався депутатом сільської, районної та обласної рад народних депутатів. Разом із будівництвом виробничих приміщень велося будівництво житлового селища для працівників заводу, спортивних та ігрових майданчиків, доріг та проводився благоустрій села.
 
Під час роботи у Гаврилівці були створені і працювали перше в Україні спільне підприємство між США та Україною по виробництву племінної продукції «Авіан фармс» та спільне підприємство по виробництву ветеринарних препаратів «Інтербіофарм» у складі України, Росії та Індії.
 
У 1996 році В. Бородаю присвоєно вчене звання доцента, в 1998-му – почесне зван­ня професора НАУ. У 2000 році Віталій Петрович захистив докторську дисертацію на тему «Теоретичне обґрунтування і практична реалізація програм удосконалення птиці м’ясних кросів» в Інституті розведення і генетики тварин НААН України, у 2002 році йому присвоєно вчене звання професора. Він є академіком Академії вищої освіти України та академіком Академії культурної спадщини Українського козацтва.
 
В.П. Бородай – висококваліфікований науковий співробітник і викладач, керівник магістер­ської програми «Птахівництво», читає курс лекцій з дисципліни «Технологія виробництва продукції пта­хівництва» для студентів скороченого терміну навчання, є керівником випускних робіт студентів ОКР «Бакалавр» і «Магістр». Неодноразово при­значався головою державної екзаменаційної комісії в аграрних закладах вищої освіти. Під його керівництвом захищено дві кандидат­ські і одна докторська дисертація.
 
Професор В.П. Бородай є автором 270 наукових і науково-методичних праць, у тому числі п’яти моно­графій, п’яти підручників і навчального посібника з гри­фом МОН. Він є членом двох спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій у НУБІП України та Інституту розведення і генетики тварин НААН України і голов­ним редактором науково-виробничого журналу «Сучасне птахівництво», що входить до переліку фахових видань, затверджених ВАК України, за сіль­ськогосподарськими і ветеринарними науками. У 2013 році обраний заступником голови ради заслуже­них вчених НУБіП України. Більше 10 років є членом Всесвітньої наукової асоціації з птахівництва (ВНАП), де представляє Україну. Понад 15 років президент Київського обласного фонду милосердя і здоров’я на громадських засадах.
 
В.П. Бородай нагороджений ордена­ми «Дружба народів», «Трудового Червоного Прапо­ра», «Знак пошани», «Гетьмана Байди-Вишневецького», «Зірка слави» І ступеня, «Честь і Слава» І ступеня. Має 14 державних медалей, 4 медалі ВДНХ СРСР, 7 почесних відзнак, серед яких відзнаки МВС України «20 років Чорнобильської катастрофи», як учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 863 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus