Головна » 2014 » Жовтень » 24 » Увага! Африканська чума свиней!
10:46
Увага! Африканська чума свиней!

Управління ветеринарної медицини у  Вишгородському  районі повідомляє, що 11 жовтня 2014 року підтверджено випадок захворювання на Африканську чуму свиней (в подальшому АЧС) у домашніх свиней в с. Крути Ніжинського району  Чернігівській області, 14 Жовтня у м. Щорс Щорського району  та 18 жовтня  у с. Ковчин Куликівського району Чернігівської області, яка є сусідньою Київській і є велика загроза занесення збудника на територію Вишгородського району який межує з Чернігівською областю.

Небезпека занесення збудника на територію Вишгородського району підвищується за рахунок неконтрольованої міграції диких кабанів які постійно мігрують лісами Київщини та Чернігівщини.

За повідомленням  Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України існує дуже велика ймовірність нових спалахів африканської чуми свиней (АЧС) в Україні,  зважаючи на неможливість контролювати окремі ділянки українського кордону з Росією, де це захворювання сильно поширене. Особливо в стані, коли загострена ситуація на сході України і є ділянки кордону, які не контролюються. Дуже складно сьогодні проконтролювати переміщення вірусу.

Також є велика ймовірність занесення вірусу АЧС в країну з Білорусії, де зафіксовані багаторазові випадки падежу тварин від цього захворювання. У цьому зв'язку закликаємо фермерів, домогосподарства, які утримують свиней, мисливські господарства, мисливців бути максимально пильними та дотримуватися ключових правил догляду за худобою і обов’язково інформувати районну державну службу ветеринарної медицини в разі виявлення загиблих, ослаблених, клінічно хворих свиней.

Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) - висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків.

Збудник АЧС - вірус, що містить ДНК і належить до родини Asfaviridae роду Asfivirus. Віріони - сферичної форми діаметром 175-215 нм. Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, копченій шинці - до 5 місяців, у гною - до 3місяців.

ШАНОВНІ ДОБРОДІЇ! При  найменших ознаках захворювання свиней у ваших господарствах, а також про всі випадки загибелі просимо терміново повідомляти за телефонними номерами гарячих ліній:  3-11-60; 3-15-61; 53-6-11, або звертатись до територіальних підрозділів державної ветеринарної служби Вишгородського району.

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 564 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus