Головна » 2018 » Жовтень » 5 » «Українська пісня – як святкове намисто»
13:37
«Українська пісня – як святкове намисто»

Таке барвисте «намисто» одягнув 30 вересня Вишгородський районний будинок культури, де відбувся концерт аматорських колективів району на підтвердження та отримання звання «народний».
На суд атестаційної комісії та глядачів були представлені концертні програми народного аматорського ансамблю «Веснянка» з Лютежа під керівництвом Віктора Веснянки та «Лютізька левада» під керівництвом Валентини Головко, народних аматорських хорів: «Джерело» з Демидова під керівництвом Миколи Федорчука, «Вишгород» – під керівництвом Ірини Якубовської та «Деснянські зорі» з Вищої Дубечні під керівництвом Віталія Бондаренка. Вони підтверджували своє звання «народний». А ось аматорський ансамбль «Золотий вік» із Вишгорода під керівництвом Віктора Туровського мав лише довести, що він гідний цього звання.
Як підтвердили бурхливі оплески глядачів, усі колективи заслуговують на високе звання народного, бо продемонстрували злагодженість і розмаїття голосів, вміння заспівати акапельно і злитись воєдино із музичним супроводом при виконанні жартівливої чи сумної, ліричної чи козацької, запальної чи душевної пісні.
Чим відзначались виступи цих колективів? У піснях – невмируща енергія української землі, традиційні наші сподівання на краще, впевненість у непереможності славного козацького роду.
А ще – дзвінкоголосим молодечим звучанням, незважаючи на те, що значна частина співаків – люди поважного віку.
Про що співали вбрані в традиційні, а разом із тим й унікальні сценічні костюми аматори? Про любов до України, до теплої батьківської землі, про жіночу долю, про вірність, родинні традиції, вшанування батька-матері, заколисували осінніми мотивами і наснажували козацькими маршами…
Члени атестаційної комісії, дякуючи за виступи, що продемонстрували аматорські колективи, разом із тим давали поради, на що варто звернути увагу, щоб зробити виступи ще більш хвилюючими, а репертуар – більш яскравим, підняти рівень виконання на ще вищу сходинку.
Коментуючи концертну програму, методист Київського обласного центру народної творчості Інна Кукліна зауважила, що у комісії не виникло сумнівів щодо виконавського рівня колективів, які підтверджували свої звання – вони надзвичайно яскраво продемонстрували свій творчий здобуток.
Особливу увагу члени комісії звернули на колектив «Золотого віку», адже він сьогодні тільки намагався довести, що гідний звання «народний». І, переглянувши численні нагороди та відгуки про колектив, який лише п’ять років радує земляків своїми виступами, під час перегляду його концертної програми не були розчаровані очікуванням. Як зазначила Тамара Негода, директор КЗ КОР «Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи»: «Приємно вражена виступами всіх колективів, їм є чим пишатися. А у «Золотого віку» сьогодні, можна сказати, день народження, вони показали себе на такому високому рівні, що ми відразу прийняли рішення щодо присудження колективу звання народного. Повірте, це ми не завжди робимо з першого разу, іноді колективам даємо випробувальний час, відтерміновуємо захист».
Інна Кукліна у свою чергу додала: «Золотий вік» – молодий колектив, який порівняно недавно сформувався з жінок старшого віку, з піднесенням вийшов на сцену і показав високий рівень своєї майстерності, щоб отримати звання народний. Нових знахідок колективу, нових подорожей, творчого розвитку. Приємно, що міська влада підтримує колективи і допомагає людям старшого віку знайти себе в такій їх творчості. Культура Вишгородщини в цьому тільки виграє, бо буде мати ще один яскравий промінчик творчості».
Розділили радість від приємної звістки для «Золотого віку» і директор Вишгородського районного територіального центру соціального обслуговування Наталія Рудько та депутат Вишгородської міської ради Валерій Виговський, котрі постійно підтримують колектив, сприяють його розвитку і втіленню творчих планів.
«Виступ був хвилюючим, навіть у такій невеличкій концертній програмі колектив показав найкраще, на що здатний. Разом із усіма шанувальниками, яких сьогодні багато було в залі, хочу подякувати колективу за виступ і побажати нових творчих звершень», – зауважила Наталія Рудько.
Як сказав Валерій Виговський: «Дуже важливо, що люди старшого віку – в активі, мають прекрасне заняття, яке й іншим приносить радість і задоволення. Це дуже потужно, натхненно, яскраво. А для мене особисто – це ще й гордість, що й моя часточка є в тому, що у нас на Вишгородщині активно працює такий чудовий колектив».
А ось начальник відділу культури, національностей та релігій Вишгородської РДА Юлія Іванова, коментуючи подію, зауважила, що горда за всю культурну сферу району: «Концертна програма ще раз підтвердила високий рівень ансамблів та хорових колективів, показала, наскільки сильні в районі паростки народної творчості. Мене переповнює гордість за високу оцінку галузі, яку я очолюю. Наші аматорські колективи – справжній скарб нашого Вишгородського краю». 
Як зауважила Тамара Шевченко, художній керівник колективу: «Іменинники – схвильовані і радісні – від виступів, і від оцінки їх творчості. Адже «Золотий вік» здолав високу сходинку в творчому зростанні. Така «сходинка» – розправляє плечі, дає крила для подальшої натхненної творчості». 

Галина МАКАРЕНКО
Фото автора

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 360 | Додав: slovo
comments powered by Disqus