Головна » 2017 » Травень » 25 » У Пиляву, за враженнями
18:34
У Пиляву, за враженнями

Минулої п’ятниці учні та учителі Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відвідали музей військової техніки, розташований у Пиляві. Сухолуцький край – це розлогі ліси і зариблені водойми. У цій місцевості дихається легше і вільніше, а око тішать гарні краєвиди. 
Донедавна частина цих земель, як і Межигір’я, була закритою територією, загарбаною Віктором Януковичем задля власних захоплень – мисливства, рибальства та відпочинку. Із 2014 року ця територія стала відкритою для людей, а разом із нею – і музей військової техніки часів Другої світової війни, що розташований у Пиляві.  
Автобусом і трьома маршрутками учні Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 дісталися до Пиляви. Під відкритим небом, посеред лісу й неподалік берега річки експонуються зразки військової техніки часів Другої світової війни. Ці машини можна не лише роздивитися, а й вивчити особливості будови як зовні, так і всередині. 
Зустріч на території музею розпочалася з мітингу-реквієму. Після знайомства з історією музею виступили Новопетрівський сільський голова Радіон Старенький, директор Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 р.» Іван Вікован та директор Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Віталій Шевченко. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих, а потому – військовий салют, як надія на мирне майбутнє. Лунали зворушливі вірші, продекламовані ученицями 8-го класу Сніжаною Рудник, Анною Правдивою та Діаною Коновал, і патріотичні пісні у виконанні шкільного гурту «Доремікс» (керівник — Олена Устінова).  
Учні разом із своїми наставниками поклали квіти до братських могил і пам’ятника солдату.
А далі – активне дослідження і випробування військової техніки школярами. Зверху на військових машинах, у кабіні, за кермом – різні ракурси досліджено та сфотографовано. Вразила і виставка зброї, яку дозволяли не лише роздивитися, а й взяти в руки. Цікавими виявилися й військові артефакти, знайдені на місцях боїв. 
Приємною несподіванкою став смачний обід. Суп, кашу і чай довелося споживати зі справжнього військового посуду – глибоких металевих тарілок і чашок. 
Кульмінацією стало катання на броньованій машині. Екстремальна їзда по схилах та пагорбах пилявського лісу – це те, що не забути ні учням, ні вчителям.
Колектив Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 щиро вдячний за чудовий день, проведений у Пиляві, меценатам і організаторам заходу: депутату районної ради Олександру Тарану, Новопетрівському сільському голові Радіону Старенькому та всім працівникам військового музею, які організували для нас цікаве дозвілля. 
Сподіваємося, в новому навчальному році такі мандрівки й зустрічі матимуть продовження, адже відвідати Пиляву є чимало охочих.

Юлія НАБОК-БАБЕНКО, учитель Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 609 | Додав: slovo
comments powered by Disqus