Головна » 2016 » Квітень » 25 » Суспільний резонанс
12:58
Суспільний резонанс

«СБУ затримало мера Вишгорода, який вимагав хабар 1 млн євро», – наприкінці минулого тижня ця новина розлетілась усією країною. Четвер став днем тиші для усіх жителів Вишгорода і району, та тільки не для жадібних до сенсації засобів масової інформації. Не дивлячись на блискавичну швидкість розповсюдження такої резонансної новини, вона все ж не мала, як виявилося, жодного обґрунтування, уже хоча б тому, що в нашій країні діє презумпція невинуватості. 
Нагадуємо хронологію подій. 
Четвер,14 квітня. У другій половині дня співробітниками СБУ прямо в робочому кабінеті затримано Вишгородського міського голову Олексія Момота. Хоча ще до моменту затримання на офіційному сайті СБУ з’явилася інформація, що ніби-то мера вже затримано. Ця інформація супроводжувалась фотоматеріалами, на яких неможливо було ідентифікувати Олексія Момота. Наразі стаття з сайту видалена, проте новина встигла поширитися сотнями видань, телеканалами та інформаційними агентствами. 
Через декілька годин після затримання прокурор Київської області Євген Бондаренко проводить брифінг, під час якого заявляє, що мера Вишгорода затримано на хабарі в 200 тис. євро. Він додав, що спершу йшлося про вимагання мільйона євро, а потім «їхні амбіції та апетити» знизилися до 300 тис. євро, передача яких мала бути розбита на два етапи. Відтак, сьогодні відбулася перша передача коштів – 200 тис. євро, а друга передача мала відбутися 18 квітня. За його словами, хабар надавався за погодження з боку мера на будівниц­тво багатоповерхових будинків, зокрема, надання дозволів на підключення мереж, а також того, аби будівництву ніяк не перешкоджали.
Бондаренко уточнив, що мер наразі затриманий і знаходиться у прокуратурі, з ним проводяться слідчі дії.
21 година вечора цього ж дня. Майже без попереднього погодження близько сотні небайдужих жителів Вишгорода одночасно збираються перед адмінбудинком із плакатами на підтримку народного обранця. Деякі люди ділилися своїм поглядом на ситуацію:
– Я не захищаю Олексія Вікторовича, я просто не довіряю прокуратурі. Мене обурює така блискавична, заздалегідь спланована кампанія проти діючого мера. Наразі немає жодних доказів, що прямо вказують на провину міського голови. То чому ж звідусіль про це кричать?! Я не можу просто сидіти вдома, коли на моїх очах відбувається таке свавілля, хто знає, що буде з кожним з нас завтра, якщо ми промовчимо сьогодні? Якщо ж він винен, то доведіть його провину і покарайте згідно з чинним законодавством, – вважає мешканка міста Світлана К.
  Пятниця, 15 квітня. День розпочався з офіційної заяви голови Вишгородської райдержадміністрації  Олександра Горгана, у якій очільник району наголошує на тому, що Конституція України та її закони гарантують кожному громадянину забезпечення принципу презумпції невинуватості. Це правовий принцип, за яким щодо особи, яка підозрюється у вчиненні злочину, припускається її невинуватість до того моменту, поки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому чинним законодавством, і встановлено її вину саме вироком суду, який набирає остаточної законної сили. Слід зазначити, що оприлюднена на сьогодні інформація з відкритих джерел жодним чином прямо не вказує на причетність Олексія Момота до здійснення тих чи інших корупційних правопорушень.
Цього ж ранку в залі засідань адмінбудинку відбулась прес-конференція, ініційована Вишгородською міською радою, у якій взяв участь також голова Вишгородської РДА Олександр Горган. Він наголосив: «Цей конфлікт виник в результаті заходів щодо припинення фактів незаконного землекористування, самовільного будівництва, порушення законодавства і багаторічної корупційної системи ухилення від сплати пайової участі в соціальному розвитку міста». За його словами, боротьба з корупційною діяльністю була в основі передвиборчої програми Олексія Момота і стала головним завданням уже на посаді Вишгородського міського голови. «Результати цієї діяльності забезпечили йому підтримку депутатського корпусу Вишгородської міської ради, громади міста та зумовили вкрай різке незадоволення з боку представників окремих компаній-забудовників, які фактично за останній час уклали певний негласний консенсус із бажанням відсторонити його від виконання своїх посадових обов’язків», – підкреслив голова РДА.
На прес-конференції виступили: депутат Київської обласної ради Андрій Пещерін, голова Вишгородської райдержадміністрації Олександр Горган, секретар міської ради Тетяна Бражнікова, заступник Вишгородського міського голови Олексій Рачинський, депутати міської ради. Виступаючі пояснили присутнім, про яких саме забудовників іде мова, які земельні ділянки за час перебування на посаді мер міста повернув у власність громади, що в результаті і привело до цього конфлікту. Депутат обласної ради Андрій Пещерін заявив, що міський голова знав про цю провокацію. Єдине, що не мав точної інформації – коли і яким саме чином вона відбудеться.
Згодом в облдержадміністрації відбулась робоча зустріч голови Київської облдержадміністрації Максима Мельничука з головою Вишгородської РДА Олександром Горганом та головою Вишгородської районної ради Ростиславом Кириченком, на якій було озвучено позицію району щодо резонансної події.
 Цього ж вечора перед адмінбудівлею відбувся багатолюдний мітинг. Мешканці міста та району вийшли з плакатами «Free Momot» («Свободу Момоту!»). Його організували члени партії «Воля», яку очолює Олексій Момот, депутати міської та районних рад і громадські активісти. У ході мітингу було прийнято рішення: їхати наступного ранку до Печерського районного суду, де о 10.00 мало розпочатися судове засідання по справі міського голови для встановлення міри запобіжного заходу.
 16 квітня, субота. Вранці під стінами Печерського районного суду (Київ, вул. Гайцана, 4) на підтримку Олексія Момота зібралися депутати Вишгородської міської ради, депутати Вишгородської районної ради, громадські активісти та небайдужі мешканці Вишгорода. Серед людей були помічені і так звані «тітушки», налаштовані на різного роду провокації. Окрім цього, активістами було знято на відео факт оплати найму для виконання такої роботи. Між прибічниками мера та замовленими протестувальниками виникали сутички. На питання «Чого прийшли?» лунало все, що завгодно, але тільки не про ситуацію навколо подій у Вишгороді. Насправді, це дійство нагадувало часи Революції Гідності. У результаті Печерський суд Києва оголосив перерву у справі до 17 квітня, до 10.00.
Під час судового засідання Олексій Момот заявив, що порушена проти нього кримінальна справа, є політичним замовленням. Що його затримали не під час отримання хабара, а на прийомі громадян у міськ­раді Вишгорода. Також мер заявив, що опубліковані правоохоронцями фото грошових купюр, нібито отриманих ним у якості хабаря, були зроб­лені не в його робочому кабінеті, а в Києві. Олексій Момот підкреслив, що став на захист жителів міста, а не забудовника. Тому, за його словами, мешканцями Вишгорода було подано позов до суду про розірвання договору із забудовником про оренду земельної ділянки. А його «вплітали у справу на домислах прокуратури».
Цього ж дня обурені мешканці міста почали збиратись у Вишгороді на площі біля адмінбудівлі. За приблизними підрахунками, до 14.00 зібралось декілька сотень людей. На мітингу виступив народний депутат України Юрій Дерев’янко, голова Вишгородської райдержадміністрації Олександр Горган, депутат Київської обласної ради Андрій Пещерін, депутат Вишгородської міської ради Олександр Баланюк, заступник Вишгородського міського голови Трохим Іванов. Міськрадою було оголошено про скликання Вишгородського міського віче на підтримку міського голови, що було заплановане на 18.00 17 квітня.
Неділя, 17 квітня, розпочалася з продовження судового засідання. Цього разу під стінами суду зібралася ще більша кількість людей, які виступали за закриття цього кримінального впровадження, оскільки, як стало відомо, доказів, які б підтверджували провину О. Момота  дійсно не існує, окрім свідчень заявника. Варто зазначити, що адвокати Олексія Момота під час першого судового засідання звернулись із клопотанням до суду: заслухати заявника. Але в неділю в суд він так і не з’явився. Сторона обвинувачення зачитала його заяву, суть якої полягала в тому, що за станом здоров’я він не може бути присутнім на суді.
У результаті, спираючись на свідчення даного свідка (якого так ніхто і не побачив), суд ухвалив рішення: залишити О. Момота під вартою на два місяці або внести заставу у розмірі 5 мільйонів гривень, оскільки на той час закінчувався термін призначення міри запобіжного заходу відповідно до чинного законодавства.
 Свавільне, бездоказове ув’яз­нення Вишгородського міського голови Олексія Момота та таке рішення суду люди сприйняли як виклик кожному мешканцю міста і району. Громада була обурена діями обласної прокуратури, СБУ і Печерського суду, що діяли на догоду недобросовісним забудовникам. Не менше обурило людей необ’єктивне висвітлення цих подій на центральних телеканалах. Тож увечері цього дня на площі Вишгорода відбулося народне віче, на яке зібралось більше 1000 людей. Зокрема, громадські активісти, депутати районної ради майже у повному складі депутатського корпусу, депутати міської ради, голова Вишгородської райдержадміністрації, голова Вишгородської районної ради, два народних депутати України та небайдужі мешканці міста. 
На віче лунали тези про те, що затримання Олексія Момота було безпідставним і сфальсифікованим, оскільки міський голова ініціював проведення інвентаризації промислової зони міста Вишгорода, у зв’язку з чим було виявлено численні випадки самовільного захоп­лення великих земельних ділянок. Також слід зазначити, що учасники мітингу були обурені та активно обговорювали той факт, що О. Момотом ініціювалися справи стосовно забезпечення належної пайової участі забудовників в соціальному розвитку Вишгорода. Учасники віче переконані, що затримання Олексія Момота пов’язане із скандальною забудовою у передмісті Вишгорода, яку планують здійснити у  Прожекторному провулку. За їхніми словами, міського голову намагаються дискредитувати через те, що він підтримав громадян, які виступили проти забудови. На акції протесту прийшли й самі мешканці провулку, де нещодавно розпочалася забудова. Вони розповіли, що попередній міський голова незаконно передав в оренду їхні землі під забудову. Нині ж у зв’язку з цим мешканці позиваються до суду. 
На мітингу виступили: дружина затриманого Вишгородського міського голови Марина Момот, Наталія Руденко – адвокат Олексія Момота, голова Вишгородської райдержадміністрації Олександр Горган, голова районної ради Ростислав Кириченко, депутат Київської обласної ради Андрій Пещерін, секретар міської ради Тетяна Бражнікова, заступник Вишгородського міського голови Трохим Іванов, депутат Вишгородської міської ради Олександр Баланюк, депутат районної ради Василь Яковенко, народний депутат України Юрій Дерев’янко та народний депутат України Ярослав Москаленко. Також виступили настоятель церкви Вишгородської УПЦ (Київського патріархату) протоієрей Богдан.
Спікерами громадської думки були запропоновані тези, які лягли в основу нижченаведеної затвердженої на віче резолюції.
Резолюція, зокрема, містить наступні пункти. 
1. Ми звертаємось до Президента України Петра Порошенка з проханням взяти під особистий конт­роль справу Олексія Момота та забезпечити беззаперечне неухильне дотримання всіх вимог законодавства, які гарантують захист його прав як громадянина.
 2. Ми звертаємось до Генеральної прокуратури України з вимогою негайно відсторонити від виконання службових обов’язків прокурора Київської області, який порушуючи принцип презумпції невинуватості, порушуючи 62 статтю Конституції, яка гарантує кожній людині, що вона вважається невинуватою, поки в силу не вступить рішення суду, на всю Україну затаврував Вишгородського міського голову клеймом мера-хабарника. 
3. Ми вимагаємо від Генеральної прокуратури негайно провести службове розслідування і притягнути до відповідальності прокурорів, які порушили чинне законодавство і сфабрикували справу проти Вишгородського міського голови. Зокрема, під час слухання справи виявилось, що практично всі процесуальні документи сфальсифіковані. Прокурори проводили слідчі дії в четвер, а в п’ятницю з’явилась постанова про формування прокурорської групи, яка їм для цього надала повноваження. Відеоматеріали, які демонструвались, свідчення, покази, вся база обвинувачення абсолютно не підтверджена доказовою базою. 
4. Ми звертаємось до Київської обласної ради з вимогою невідкладно, на позачерговій сесії, викликати прокурора Київської області, заслухати його і висловити йому недовіру. 
5. Ми звертаємось до Генпрокуратури з огляду на всі обставини справи і особистість Олексія Момота, який однозначно не буде уникати слідства, з проханням відмінити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою і відпустити Момота на волю. 
6. Ми пропонуємо звернутись до Вишгородської районної ради та Вишгородської міської ради з проханням провести в понеділок о 10.00 спільну сесію, на якій підтримати всі вимоги, оголошені цим віче і звернути їх до відповідних органів. 
7. Ми звертаємось до Генеральної прокуратури з вимогою неухильно дотриматись норм законодавства, а саме: частини 2 ст. 216 та ч. 5 статті 36 КПК – і передати справу Олексія Момота до Національного антикорупційного бюро. 
Під час віче активісти створили в міськраді штаб та волонтерський центр із визволення мера Олексія Момота. Зокрема, штаб буде здійснювати юридичні та організаційні дії і надавати громадськості правдиву інформацію по цій справі. Мешканці міста почали збір коштів під заставу, які має внести дружина О. Момота. Нагадаємо, 17 квітня суд ухвалив рішення: залишити Момота під вартою на 2 місяці або внести заставу у розмірі 5 мільйонів гривень. Громада Вишгорода вважає затримання О. Момота замовною сфальшованою справою, з метою усунути його з посади. 
18 квітня, 10.00, як і планувалося, відбулася спільна сесія Вишгородської районної ради та Вишгородської міської ради, на якій депутати підтримали всі вимоги, оголошені народним віче. На спільній позачерговій сесії Вишгородської районної ради і Вишгородської міської ради були затвердженні рішення: звернутись до відповідних структур від Вишгородських органів місцевого самоврядування. На сесії було прийнято рішення про звернення до Президента України з проханням взяти під особистий контроль справу О. Момота та забезпечити дотримання прав людини; до Генеральної прокуратури України з проханням щодо забезпечення неупередженого, об’єктивного та всебічного проведення досудового розслідування по даному кримінальному провадженню; до Київської обласної ради щодо ініціювання скликання позачергової сесії Київської обласної ради для розгляду питання щодо інформування прокурором Київської області депутатів Київської обласної ради про свою роботу, у тому числі по справі О. Момота. 
Після закінчення сесії Олександр Горган, як депутат Київської обласної ради, доповідав керівникам фракцій Київської обласної ради про надзвичайну ситуацію, що склалась у Вишгородському районі у зв’язку із затриманням міського голови Олексія Момота. За результатами розгляду цього питання погоджувальна рада голів фракцій Київської обласної ради одноголосно прийняла рішення: провести 20 квітня об 11.00 позачергову сесію Київської обласної ради і заслухати прокурора Київської області стосовно затримання Вишгородського міського голови Олексія Момота. За підсумками заслуховування звіту з цього та інших резонансних питань буде розглянуто питання про висловлення недовіри прокурору Київської області. За дорученням голови Київської обласної ради Ганни Старикової усіх депутатів Вишгородської районної та міської рад запрошено до участі у позачерговій сесії Київської обласної ради.
Цього ж дня активісти провели пікет під стінами Генеральної Прокуратури України з вимогою зняття прокурора Київської області із займаної посади, оскільки він порушив принцип презумпції невинуватості та прозорого розслідування справи, яка вже стала резонансною. 
У другій половині дня до мітингувальників приїхали голова Вишгородської РДА Олександр Горган та голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко разом із народним депутатом Юрієм Дерев’янком та повідомили, що наразі потрібна сума коштів для застави в розмірі 5 млн. грн, зібрана та внесена (2585000 грн внесла дружина народного депутата Ярослава Москаленка, 1400000 грн – народний депутат України Юрій Дерев’янко; 1000000 – місцевий підприємець Сергій Костирко; 15000 грн – мешканці Вишгорода через рахунок Марини Момот).
Уже у вівторок 19 квітня Олексія Момота було звільнено з-під варти під заставу. З цієї нагоди о 18.00 відбулось Вишгородське міське віче за участю звільненого міського голови Олексія Момота.
Перед громадою виступили: Вишгородський міський голова Олексій Момот, голова Вишгородської райдержадміністрації Олександр Горган, секретар міської ради Тетяна Бражнікова, голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко, народний депутат України Юрій Дерев’янко, редактор Вишгородського районного радіомовлення Лілія Олексій. 
Під час виступу міський голова подякував мешканцям Вишгорода, підприємцям та народним депутатам, які спільними зусиллями зібрали необхідні кошти. Він зазначив, що був приємно вражений єдністю та одностайністю громади, яка згуртовано виходила під стіни суду, прокуратури та Верховної Ради.
– Те, що я зараз стою тут – це виключно ваша заслуга і ваша підтримка, – сказав Олексій Момот.
Він також наголосив на тому, що боротьба за справедливість продовжується.
Голова Вишгородської райдержадміністрації Олександр Горган зазначив, що повернення Олексія Момота – це перемога, але  попереду ще судовий процес, а також робота над притягненням до відповідальності всіх, хто причетний до цієї безпрецедентної спроби завадити роботі обраного народом Вишгородського міського голови. 
Голова районної ради Ростислав Кириченко відзначив: «Робота з відстоювання честі та гідності міста Вишгорода, очільника Вишгорода, не припиняється. Юристи районної та міської ради працюють над вивченням цієї ситуації».
Активний учасник руху за звільнення з-під арешту Олексія Момота народний депутат України Юрій Дерев’янко підкреслив, що сьогодні Вишгород та його мешканці є прикладом для всієї України. Прикладом, коли громада відстояла свого мера, надала йому підтримку  та захистила свої інтереси.   Тільки завдяки громаді  велику кількість наших колег-депутатів, а також інших людей, вдалось переконати у тому, що все це замовна брехня.
Підсумком віче стала домовленість громадськості з органами державної влади та органами місцевого самоврядування: відтепер зустрічатись на Вишгородському народному віче кожної неділі о 19.00 для заслуховування новин у справі міського голови з першоджерела (тобто від нього самого), а також обговорень ситуації і вироблення спільного плану дій на наступний тиждень.
20 квітня відбулася позачергова сесія Київської обласної ради. Прокурор Київської області Євген Бондаренко так і не з’явився на засідання сесії. Натомість його представляв заступник прокурора Ярослав Бендик. Цей факт обурив присутніх, адже вже півроку вони не бачили прокурора Київської області, хоча не одноразово його запрошували на засідання.
Доповідачем з питання «Про розгляд звернень Вишгородської районної і міської рад» виступив Олександр Горган, який наполягав на тому що прокурор області грубо порушив принцип презумпції невинуватості прямо оголосивши Олексія Момота хабарником. Та оскільки самого прокурора на засіданні не було, то була оголошена перерва на невизначений термін.
Прокуратура Київської області, за словами Ярослава Бендика, має намір передати справу Олексія Момота в Національне антикорупційне бюро для подальшого розслідування. При цьому Бендик підкреслив, що на момент надходження в прокуратуру скарги від компанії-забудовника не було відомо напевне, що сума хабара досягне 650 тис. грн, що автоматично означає можливість передачі справи в НАБУ.
Наразі Олексій Вікторович Момот приступив до виконання обов’язків Вишгородського міського голови і знаходиться на робочому місці. 
Звісно, крапку в цій справі ставити зарано. На сьогоднішній день фактів причетності чинного мера, окрім заяви самого заявника (представника будівельної компанії), ні прокуратура, ні СБУ так і не оприлюднили. Та й сам заявник ніби якась «примарна особа». Натомість існують чіткі докази профінансованих мітингарів, які вважають мера хабарником, хоча навіть не знають, де географічно знаходиться місто Вишгород, та факт подання упередженої і необ’єктивної інформації  центральними ЗМІ. 
Ми продовжуємо слідкувати за розвит­ком подій стосовно цієї ситуації та будемо інформувати вас на шпальтах нашого видання.

Матеріал підготували: Ірина ЛИТОВЧЕНКО та Марина ПОГОРЕЛОВА, «Слово»

  

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 615 | Додав: slovo
comments powered by Disqus