Головна » 2017 » Червень » 8 » Спека. Час їсти «правильне» морозиво
16:43
Спека. Час їсти «правильне» морозиво

Різноманітність морозива на вітринах будь-кому закрутить голову: біле і шоколадне, в глазурі і без, фруктове і зі згущеним молоком, пломбір та фітнес-морозиво... Як вибрати справжнє морозиво, що ховається за ДСТУ і довгим списком інгредієнтів і чи є альтернатива цьому калорійному десерту? Морозиво – продукт з молочних або фруктово-ягідних сумішей, які збивають з цукром, а потім заморожують. Залежно від основи розрізняють біле морозиво і плодово-ягідне.
Біле морозиво. Є три види білого морозива, тобто приготовленого на основі молочних продуктів – це молочне, вершкове і пломбір. Відрізняються вони тільки за жирністю, і в їх складі не повинно бути рослинних жирів (!) – тільки молочні (наприклад, вершки, цільне або сухе молоко і т.д.). Молочне морозиво – найменш жирне і не таке смачне, як вершкове або пломбір, розповідають експерти, але в той же час воно містить і мінімальну кількість калорій. А ось пломбір – найжирніше морозиво з цієї трійки.  Залежно від жирності морозиво буває – молочне 0,5-7,5% жирності; вершкове 8-11,5%; пломбір 12-20%.
Плодово-ягідне морозиво. Морозиво буває і без молока – це фруктово-ягідне. Воно менш калорійне, ніж біле і різниться тільки вмістом  ягід і фруктів. Морозиво без молока – це фруктовий лід, заморожений сік і сорбет (заморожений десерт, приготовлений з цукрового  сиропу й фруктового соку або пюре). 
Морозиво – фейс-контроль. За зовнішнім виглядом якість морозива визначити важко. Єдина підказка є тільки щодо замороженого  морозива – це збереження його форми. Тобто, ріжок за формою повинен бути схожий на ріжок, а не на безформну пляму. Морозиво в упаковці можна обмацати – щоб воно не було деформованим. Втрата форми свідчить про те, що морозиво розморожували, чого робити не можна, і від покупки такого морозива, звичайно ж, краще відмовитися. Також заморожене морозиво не повинно бути м’яким, а на його поверхні не повинно бути ніяких твердих утворень, крупинок або кристаликів.
Морозиво буває в упаковці і без неї. Це обумовлено тим, що є морозиво, яке потребує упаковки, а є таке, що може обійтися і без неї. В упаковці, як правило, продається так зване загартоване морозиво – тобто продукт у замороженому стані. Виняток становить морозиво в ресторанах і кафе, де загартоване морозиво продається на вагу. Є ще і просто охолоджене або м’яке морозиво – воно взагалі не заморожується і зазвичай продається на вагу. Таке морозиво завжди йде без упаковки. 
З одного боку, упаковка для морозива бажана: на ній вказано склад продукту, термін його придатності тощо. Але в той же час не можна сказати, що упаковка здатна на всі 100% уберегти морозиво. Наприклад, магазинне морозиво – в упаковках, але й тут трапляються проблеми з мікробіологією. І на промислових підприємствах не менш важлива санітарія. Тому однозначної відповіді на це запитання немає. Безумовно, коли ви купуєте морозиво на вагу або замовляєте його в ресторані чи кафе, тут виключно важлива санітарія. При дотриманні санітарних умов обидва види морозива мають право на існування.
Морозиво без упаковки повинно зберігатися в умовах, де немає доступу мікроорганізмів і є брудні руки. На таке морозиво має бути загальний сертифікат: коли воно виготовлено, з чого складається, ким зроблено, термін придатності, умови зберігання. Температура холодильника, в якому зберігається таке морозиво, повинна бути видною покупцеві і відповідати температурі зберігання, зазначеній в сертифікаті. Не соромтеся просити цей сертифікат при покупці морозива.
Вибираємо морозиво – читаємо упаковку. На упаковці морозива має бути зазначена назва продукту і його виробник, склад, дата виготовлення і термін придатності, харчова та енергетична цінність, умови зберігання,  маса нетто.
Як наголошували раніше, в складі натурального морозива не повинно бути рослинних жирів – тільки молочні. Все інше на етикетці – це величезний список інгредієнтів і добавок, які дозволені до застосування і вони дійсно можуть бути в морозиві. Тут споживач сам вирішує, який продукт він хоче купити – з мінімумом харчових добавок або він до них лояльний. Але, як правило, чим коротший цей список – тим краще.
Знак якості – ДСТУ. Це – Державний стандарт  України. Тепер якість продукції визначають вони і, орієнтуючись на ДСТУ, можна визначити, яким є той чи інший продукт. Зокрема, для морозива використовують три ДСТУ: ДСТУ 4733:2007 та ДСТУ 4735:2007 – для морозива на молочній основі, і ДСТУ 4734:2007 – для плодово-ягідного морозива. Втім, запам’ятовувати всі ці цифри не потрібно, щоб зрозуміти, що в складі морозива, досить орієнтуватися на перші чотири: 4733, 4735 або 4734. 
 Ось що вони означають. 
Молочне, вершкове морозиво і пломбір об’єднує ДСТУ 4733:2007. Три названих категорії – це морозиво на основі молока, тобто в їх складі немає будь-якого з рослинних жирів (пальмова, кокосова олія, маргарини, кулінарні жири і т.д.).
Це морозиво корисніше, тому що зроблено на основі молока без замінників, а, значить, має всі корисні компоненти – повноцінний білок, легкозасвоюваний жир, вітаміни та мінерали.
 Другий стандарт ДСТУ 4735:2007 розповсюджується на морозиво з комбінованим складом сировини. Саме так має називатися морозиво, до складу якого доданий рослинний жир або будь-який інший замінник молочного жиру. Такого морозива в магазинах багато, зазвичай на лицьовій стороні етикетки воно називається просто «морозиво», а якщо перевернути, то буде вказано «з комбінованим складом сировини». Такий продукт, безумовно, має право на існування. Головне, щоб виробник чесно вказував склад свого продукту. На думку деяких лікарів-дієтологів, морозиво з рослинними та  іншими замінниками молочних жирів небезпечне для здоров’я. Зокрема, вживання такого морозива дуже погано впливає на печінку.
Окремий стандарт ДСТУ 4734:2007 об’єднує плодово-ягідне, заморожений сік і ароматичне морозиво. 
Плодово-ягідне морозиво, воно ж фруктовий лід – морозиво на основі плодово-ягідної сировини.
Заморожений сік – морозиво з використанням соку фруктів, ягід або натуральних і ідентичних натуральним ароматизаторів та барвників. 
Ароматичне морозиво –  продукт, виготовлений на основі цукрового сиропу, барвників, ароматизаторів.
Нежирне морозиво – заморожений сік і фруктовий лід. 
Калорійність морозива залежить від його складу. Якщо морозиво натуральне, то потрібно враховувати, що це дуже жирний і калорійний продукт. У 100 грамах морозива міститься близько 600 кілокалорій. Є так зване морозиво «без цукру» – в ньому використовують цукрозамінники, які ще більш шкідливі, ніж цукор. Але жирному морозиву все ж є некалорійна альтернатива – це заморожений сік, фруктовий лід, сорбет. 
У споживачів і заморожений сік, і фруктовий лід – поняття збірне. У цьому сенсі простіше дивитися на склад такого морозива.  Якщо в ньому вказана натуральна основа – сік, концентрований сік, плодове або ягідне пюре – це краще і корисніше, ніж якщо таких у складі немає і продукт зроблений тільки на основі цукру і харчових добавок, як, наприклад, в ароматичному морозиві. Однак важливо розуміти, що ароматизатори, швидше за все, будуть в будь-якому морозиві цієї категорії. Адже морозиво – продукт холодний. Звичайний фруктовий сік ароматний і смачний, коли він кімнатної температури, але якщо його заморозити, то в холодному стані він такий яскравий не буде. Тому в морозиво і додають ароматизатори.
Скільки можна їсти морозива? За словами лікарів-дієтологів, вживати морозиво корисно у першій половині дня, не частіше, ніж тричі на тиждень і не більше, ніж 100 грамів для здорової людини – це приблизно один вафельний стаканчик десерту.
Категорично протипоказане морозиво для людей з хворобами зору, атеросклерозом, цукровим діабетом, непереносимістю молочних продуктів, з алергією на продукти з курячих яєць. Дітям морозиво можна із шестирічного віку – починати з порції в одну чайну ложечку. Морозиво  досить жирний продукт, і підшлункова залоза у дитини не справляється з такими жирами. Після порції морозива у дитини може підвищитися в крові ацетон або з’явиться ацетонемічний синдром. Ознаками того, що організм дитини не впорався з жировим навантаженням, стане отруєння і блювота.
Замість магазинного дітям краще давати морозиво домашнього приготування – в такому продукті ви будете точно впевнені. При цьому треба пам’ятати, що домашнє морозиво зберігається не більше тижня. Магазинне може зберігатися в спеціальних умовах близько півроку.
Отож, морозива багато, ви все про нього знаєте – вибирайте і їжте на здоров’я!

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 1282 | Додав: slovo
comments powered by Disqus