Головна » 2017 » Травень » 18 » Спадок нації, споконвічний символ народу
19:46
Спадок нації, споконвічний символ народу

Для українця вишиванка – не просто одяг.  Це щось дуже особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, який зберігає твоє коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво предків, душа народу. Більше того, у вишивці, як вважають, зашифровано наш генетичний код. Вишиванка – це символ приналежності до роду та нації, ознака українства, один із символів, за яким ми – українці, відрізняємось з-поміж інших. Цим орнаментам – тисячі років, і кожен регіон України має свої неповторні кольори і орнаменти. А скільки емоцій виникає у людей старшого покоління, коли звучать слова пісні Дмитра Павличка:
Як я малим збирався навесні
Піти у світ незнаними шляхами,
Сорочку мати вишила мені
Червоними і чорними нитками…
Українці відзначили День вишиванки – символу, який єднає націю. Акція бере початок з ініціативи студентської молоді факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. У 2006 році вони запропонували один день року присвятити українській вишитій сорочці. Основна мета заходу – збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді.
 Одягнувши національний український одяг працівники райдержадміністрації, районної та міської рад разом зі своїми керівниками зробили групове фото. Голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок зазначив:
– Це зараз ми можемо купити собі будь-яку вишиванку, а раніше її виготовляли із власноруч зітканого полотна, готували нитки, фарбували їх природними барвниками. Потім матері, сестри вишивали їх довгими зимовими вечорами і передавали вишиванки від батька й до сина, зберігали як реліквію. Торкаєшся обережно того пожовклого від часу полотна, відчуваєш його енергетику, притуляєш до щоки й відразу поринаєш у спогади… Здається, що дитинство було ніби вчора, ось-ось до хати зайдуть дід і баба, хоча насправді минули вже роки… 
До святкового заходу, що пройшов на ганку адмінбудинку у Вишгороді, приєдналися учні спеціалізованої школи «Сузір’я», які феєричним виконанням гопака дали присутнім наснагу на цілий день. Вишгородський танцювальний колектив «Клерико» наповнив серця людей, що зібралися на плоші, почуттям патріотизму та гордості за свою країну.
Голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко разом із головним лікарем Вишгородської центральної районної лікарні Іваном Клюзком особисто долучилися до зворушливої акції, подарували вишиті сорочки немовлятам, які з’явилися на світ напередодні Дня вишиванки у пологовому відділенні.  «Вишиванка – генетичний код кожного українця, національна святиня, яка символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок, що не переривається віками. Бажаю новонародженим та їх батькам, щоб вишиванка оберігала від бід, притягувала удачу, благословляла на щасливе життя», – сказав Ростислав Кириченко.
Для  молодих мам це була приємна несподіванка. Вони з великим задоволенням прийняли такий подарунок та пообіцяли, що в день виписки обов’язково вдягнуть святковий  одяг на своїх немовлят.
Флешмоб за участі дошкільнят організували у вишгородському дитячому навчальному закладі «Ластівка». Участь взяли всі вікові групи – від найменших до випускників. Дитячий садочок є учасником всеукраїнської благодійної акції «Добро жменями», заснованою благодійним фондом «ОВЕС». Кілька років адміністрація садочка організовує сім’ї малюків збирати пластикові кришечки, які потрібні для виготовлення протезів для воїнів. Сьогодні кришечки були використані для створення атмосфери радості та об’єднання малечі заради позитивного результату – молодша група сортувала кришечки за кольором, допомогла середній уквітчати вхід до садочка. Малеча виклала красиві квіти під промінням травневого сонця і не забула про національний прапор. Старша група допомагала волонтерам плести сітку-оберіг для воїнів АТО.
Натхненницею проведення флешмобу стала вихователь старшої групи, а також волонтер, активна громадська діячка, поетеса та член об’єднання «Сітка-Берегиня» Олена Роговенко. Активну участь взяли і педагоги дитячого закладу на чолі з Галиною Литвиненко. Організовуючи подібні заходи педагоги мають на меті сформувати у малечі відчуття національної гідності та гордості за належність до українського роду та виховувати у підростаючого покоління людяність, чуйність та турботу за ближнього.
За сприяння волонтера Ірини Шугайло та благодійного фонду «З відкритим серцем у майбутнє» маленькі, але такі цінні подарунки, отримують бійці АТО, а саме: прапорці із щирими побажаннями від вихованців дитсадочка «Ластівка» та сітку-оберіг у вигляді українського прапора, виготовлену руками дітей.
У школах та дитячих садочках пройшли тематичні заняття, учні та вчителі, одягнувши вишиванки, продемонстрували єдність української нації. 
Нехай вишиванка оберігає вас і принесе щасливу долю!

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 542 | Додав: slovo
comments powered by Disqus