Головна » 2016 » Вересень » 21 » Школа по-новому
12:09
Школа по-новому

Майже 400 тисяч першокласників пішли до шкіл України з 1 вересня 2016 року. Навчатимуться діти за новими правилами: у серпні Міносвіти внесло зміни до навчальних програм початкової школи і  вимог до оцінювання досягнень учнів.
Відтак.

Результати оцінювання учнів стануть конфіденційною інформацією, доступ до якої є тільки у батьків і дітей. Досягнення і провали більше не озвучуватимуться на батьківських зборах або дошках «пошани» і «ганьби» у вигляді рейтингів.
У 1 класі, як і раніше, оцінки не ставитимуть зовсім. Аж до четвертого класу не буде бального оцінювання інформатики, музики, образотворчого мистецтва, трудового навчання, фізкультури, основ охорони здоров’я та предмета «Я у світі».
 Першокласникам дозволено писати в зошиті простим олівцем.
Акуратні виправлення в зошиті не вплинуть на оцінку. Не занижуватимуть бал і за неправильний відступ кількості клітинок і рядків. Знімається оцінювання каліграфії, хоча вимога до акуратності і розбірливості письма залишається. Час переходу учнів на ручку визначає сам учитель, за необхідності цей крок можна відтермінувати і до 3 класу. Учителям у зошитах першокласників буде заборонено робити позначки червоним чорнилом.
З української мови вилучено складні для шестирічок теми, наприклад, складання речення за графічною схемою. У читанні скасовано «гонки на швидкість»: тепер акцент робитиметься на правильну мову і аналіз прочитаного.
У викладанні англійської мови переходять від письмової мови до розмовної. Раніше для першого класу існувала вимога: діти повинні вміти писати слова, словосполучення і пропозиції. 
Найзапекліші суперечки викликали зміни в математиці: у 1 і 2 класах скасовано вимогу знати напам’ять таблиці додавання і віднімання, множення і ділення.
У першому класі домашніх завдань не буде зовсім, у другому – не більш ніж дитина може самостійно зробити за 45 хвилин, у третьому – за 1 годину 10 хвилин, у четвертому – за півтори години. На канікули діти повинні йти взагалі без завдань.
 Оформлення титульного аркуша шкільного зошита придумали чиновники, але це було прямою вимогою міністерства. З цього року в МОН вирішили такими дрібницями більше не займатися. Оформлення зошита віддається на відкуп учителю і цілком може обмежуватися зазначенням імені та прізвища учня і номера класу. Учителям також доведеться відмовитися від щомісячної оцінки за ведення зошитів.

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 377 | Додав: slovo
comments powered by Disqus