Головна » 2014 » Травень » 24 » Проводи на чорнобильському цвинтарі
10:56
Проводи на чорнобильському цвинтарі
Щороку міста та навколишні села біля Чорнобильської АЕС напов­нюються людьми. Приїздять  вони сюди на поминальні дні з різних кінців єдиної і неподільної України раз на рік, і саме на дев’яте травня. Тут  звичайні і побутові слова – «єдина і неподільна  Україна» – набувають особливого змісту, через спільну трагедію – втрату рідних та  близьких. А Чорнобильська станція лише символізує єдине для всіх горе.
 
– З кожним роком людей на цвинтарях  стає менше, – стримуючи сльози через, по суті, назавжди  втрачену малу батьківщину, – говорить уродженець села Старі Шепеличі Чорнобильського району  Олександр Охріменко , показуючи рідні, повністю здичавілі за 28 років забуття лісові місця.  – Ось тут лось лежав прямо на подвір’ї, – вказує на прим’яту  траву мій «екскурсовод», – взагалі звірини тут неміряно… 
 
На підтвердження його слів, дорогу не кваплячись перейшов табун з тридцяти коней Пржевальського. На одному з блокпостів люди  ще пам’ятають ручну лисицю, котра щодня протягом кількох років ночувала і харчувалася тут. Багато вовків, кабанів та ведмедів, але нам з ними зустрітися не вдалося – людна ця місцина дев’ятого травня. 
 
Про сліди колишнього  порядку і охайності  на цвинтарі, неподалік від горезвісного «рижого лісу», нагадують і колишні села. Зараз геть запустілі, з хатами, мов привидами, та залишками господарської діяльності людей. 
 
На сільському кладовищі  близько тридцяти людей похилого та середнього віку.
 
– Приїхали до родичів, пом’янути, – каже Іван Василенко, колишній місцевий житель. – Поминки разом з рідною сестрою намагаємося відвідувати щороку, бо вшановуємо День Перемоги, як день глибокої скорботи за всіма, хто залишив цей світ.  А ви помітили, що й братські могили та  місця поховань уже у більшісті забутих революціонерів початку  та середини XX століття тут дбайливо прибрані руками небайдужих жителів Старих Шепеличів?     
 
Помітив. І подумав, що смерть безпристрасно порівняла скорботою колишніх і теперішніх живих. Якщо останні – люди з великої букви, звичайно. Подумається пересічному гостю і те, що поминки на радіоактивному цвинтарі, практично в кількох кілометрах від злощасного реактора, суттєво відрізняються від подібних заходів подалі від зони.  Торжество життя там символізують діти, які збирають з могил цукерки та пряники, що залишають дорослі, спеціально з цією метою.  Тут, у зоні відчудження,  дітей немає. Тому ласощі та  наїдки дістаються хіба що численним представникам фауни. І це теж важко і сумно усвідомлювати. 
 
– На поверхні вже видимих для радара часток немає, за довгі роки все пішло в землю, – розповідає начальник Вишгородського районного відділу цивільного захисту населення та ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Олександр Охріменко, – але варто  лише трошки заглибитися в землю – і смерть не забариться. Суворою забороною вивозити з зони будь-що і обумовлюються перестороги.
 
Неприродно і шкода спостерігати, що великий шматок Поліського регіону просто вмирає, залишаючи на тисячоліття (якщо вірити вченим) понівеченими техногенною аварією та природними змінами людські здобутки та долі.
 
Юрій Горовий, «СЛОВО»
Категорія: Київщина | Переглядів: 417 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus