Головна » 2014 » Серпень » 9 » «Поліський віночок» звучить у Пиляві
12:21
«Поліський віночок» звучить у Пиляві
Погожого літнього дня, 27 липня, з Демидова вирушив автобус – 17 співаків-аматорів ансамблю «Любисток» та до двох десятків мешканців села. Довідавшись, що в селі Пилява вже декілька місяців працює меморіальний музей Великої Вітчизняної війни, артисти захотіли ознайомитись з новим музеєм у нашому районі.
 
Незвичайно Пилява зустрічала гостей. Як тільки наш автобус зупинився у березовому гайку біля церкви, з її дзвіниці урочисто полинув у небо і душі екскурсантів чистий передзвін.
 
Двоє професійних військових провели змістовну екскурсію, у якій гармонійно об’єднали чимало історичного матеріалу про походження Пиляви, про події на території села під час Другої світової війни та характеристику багатьох одиниць військової техніки, що широко представлена в музеї.
 
За цей час у літній залі зібралися до сот­ні людей із сіл Пилява, Богдани, Овдієва Нива, Рихта, Ритні. Для них демидівські самодіяльні артисти приготували великий і цікавий концерт, у якому звучало багато патріотичних, ліричних та жартівливих українських народних пісень.
 
Надзвичайно проникливо прозвучало виконання «Любистком» псалма «Страждальная мати», присвяченого усім загиб­лим на Майдані і під час військових дій на Сході. Зі сльозами на очах слухали люди виступ Валентини Білан, мешканки Демидова, яка з перших і до останніх днів була одною з найактивніших учасниць подій на Майдані. Валентина Іванівна пише чудові вірші, які без високого хвилювання слухати не можна. Під вигуки «Браво!» звучали пісні на слова Т. Шевченка «Зоре моя вечірняя», народні пісні «По садочку хожу», «Та орав мужик край дороги», «Стоїть гора високая», які майстерно виконало чоловіче тріо у складі Василя Філона, Івана Зайця та В’ячеслава Осипова.
 
Приємно вразив глядачів виступ сімейного квартету «Чиста криниця». Микола Кнюх та три його рідні сестри Галина, Катерина й Марія з великим піднесенням подарували присутнім декілька сучасних українських пісень.
 
Відгукнувшись на заклик ведучої:
 
«Співаймо, люди, нелюдам на зло,
Співаймо хором, щоб там не було!
Хай спів, не плач нам сотрясає груди.
Співаймо ж хором, люди!»
 
Весь зал, у єдиному пориві піднявшись із лав, разом із «Любистком» заспівав пісню «Єднаймося, люба родино!».
 
Завершився концерт фінальною піснею «Україно моя!», яку виконували всі присутні, вкладаючи у спів свою палку любов до рідної землі, вірячи у її світле майбутнє. А поки йшов концерт, військові приготували солдатський обід, яким пригостили і артистів, і глядачів. Смакували людям суп, гречана каша, сало з перцем. Сільчани сердечно дякували гостям устами Богданівського сільського голови Тетяни Савиченко, депутата Богданівської сільради Ігоря Зубенка. Потім і старі, й малі підходили до демидівців, та дякували своїм гостям.
 
Закінчуючи цю розповідь, треба звернутись до керівництва і громадськості Вишгородського району, усіх його колективів художньої самодіяльності з пропозицією, яку озвучив Ігор Володимирович Зубенко: «Давайте зробимо так, щоб сьогоднішнє свято мало продовження – започаткуємо у Пиляві фестиваль української пісні «Поліський віночок», який можна проводити не в один день, як, скажімо фестиваль «Межигірський узвіз» у Нових Петрівцях, а в декілька етапів. Кожного вихідного дня на цій сцені хай співає два-три колективи художньої самодіяльності району, створюючи музичні квіти, із яких ми сплетемо вінок радості і любові на нашій святій поліській землі».
 
Усі присутні щиро підтримали слова Ігоря Володимировича, адже потреба у духовних цінностях споконвіку живе у нашому українському народові, частиною якого є й жителі Богданівської громади. Залишилось тільки висловити подяку І. В. Зубенку за організацію цього свята для господарів і гостей. А також подякувати за сприяння і підтримку Вишгородській районній раді в особі її голови Ірини Побідаш, Демидівському сільському голові Василю Дідку та приватному підприємцю з Демидова В.В.Ковальчуку.
 
Валентина ОСИПОВА, Демидів
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 713 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus