Головна » 2016 » Березень » 14 » Незламна Надія: «Майдан у Росії буде!»
13:31
Незламна Надія: «Майдан у Росії буде!»

Уже майже 600 днів українська льотчиця Надія Савченко незаконно утримується в російській тюрмі. Російські слідчі звинувачують українську льотчицю у причетності до загибелі в 2014 році двох російських журналістів у Луганській області України. Прокурори вимагають 23 роки позбавлення волі для Савченко, плюс – штраф у розмірі 100 тисяч рублів за «незаконний перетин кордону». 
Надія Савченко 3 березня оголосила сухе голодування. У такий спосіб вона висловила протест проти затягування судового процесу – саме так вона розцінила рішення судді перенести на 9 березня її виступ з останнім словом.
 В останньому слові  суду, який відбувся у середу вранці, українська льотчиця заявила, що вона не визнає себе винною у причетності до вбивства журналістів і незаконному перетині кордону Росії і України.
«Тепер, коли у мене тиждень сухого голодування, ви дали мені слово і вважаєте це нормальним. Якщо ви хотіли показати, які російські фашисти і як вбивають людей, у вас відмінно це вийшло. Це не мої адвокати просили мене голодувати. Моя команда адвокатів найкраща в Росії. Вони справжні люди і борються в Росії з тим, що тут відбувається. Ви кидаєте в тюрми людей, які мене підтримують. Ви думаєте, що на їх місце не прийдуть інші. А якщо цих кинете в тюрми, прийдуть ще більше. Вам усіх в суди не засадити. Так і запам’ятайте! Майдан у Росії буде! Путін не зможе тримати свою владу на крові людей. Це проти природи. Це проти людей, проти Бога, проти всього на світі. Я все, що можу зробити, – це показати своїм прикладом, що Росію з її «государственностью» і тоталітарним режимом можна скрутити в баранячий ріг, якщо не боятися і бути незламним», – сказала Надія Савченко.​
При цьому вона наголосила, що в суду є максимум тиждень на винесення рішення: «Суд забрав у мене тиждень життя і у вас є тільки тиждень на винесення рішення, і може я до цього рішення доживу. Ви можете зачитати вирок зараз або завтра, або максимум через тиждень», – заявила Надія Савченко.
Тим часом 57 депутатів Європарламенту звернулися до глави європейської дипломатії Федеріки Могеріні з проханням створити «список Надії Савченко», до якого увійшли б усі ті, хто відповідальний за «політичне рішення про викрадення української льотчиці» і її «незаконне затримання». Загалом у переліку 29 осіб, у тому числі Володимир Путін, голови ФСБ Олександр Бортников і Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, голова комітету з закордонних справ Держдуми Росії Олексій Пушков.
Напередодні судового засідання світ об’єднався у прагненні визволити з ув’язнення члена Української делегації Парламенської асамблеї Ради Європи, народного депутата України Надію Савченко. На теренах нашої країни майже у кожному місті вийшовши на вулиці люди об’єдналися за для  підтримки  Надії. 
9 березня на площі біля адмінбудмнку громада Вишгородщини також долучилася до глобальної акції на підтримку Надії Савченко. Ініціатором заходу виступив голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко. До акції також активно долучилися голова райдержадміністрації Олександр Горган, Вишгородський міський голова Олексій Момот, депутати районної та міської рад, працівники структурних підрозділів райдержадміністрації, працівники апарату районної  та міської рад,  громадськість. Очільники району  під час своїх виступів закликали всіх присутніх об’єднатися у спільній молитві задля порятунку Надії, яка є символом героїзму та незламності  українського духу.
10 березня адвокат Надії Марк Фейгин повідомив, що вона припинила сухе голодування, тим самим вибравши життя і боротьбу. 
О 10.00 за київським часом 21 березня в Донецькому суді  Ростовської області розпочнеться оголошення вироку Савченко і закінчиться наступного дня. Наразі активісти створюють у мережах Twitter i Facebook фото- та відеоматеріали з інформацією про Надію Савченко різними мовами і поширюють її. Кожен може приєднатися і підтримати Надію.

Інф. «Слова»
Фото: Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 407 | Додав: slovo
comments powered by Disqus