Головна » 2014 » Серпень » 16 » Не соромтесь звернутись за порадою…
10:29
Не соромтесь звернутись за порадою…
У житті кожної людини можуть трапитись ситуації, з якими важко, а іноді й просто неможливо справитись самостійно.  Найбільш ефективним способом розв’язати  проблему є звернення за послугами психолога.  Подіб­ні послуги віднедавна надає і Вишгородський районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг).
 
«Хоча й побутує думка, що консультації психолога – це, швидше,  медична галузь, ніж соціальна, – говорить директор територіального центру Наталія Рудько, – однак насправді, вони нерозривні. І саме тому ми ввели  посаду психолога до відділу соціально-побутової адаптації, проводимо організаційні заходи щодо налагодження системної роботи відділення соціально-медичних послуг, через яке надавати послуги нашим підопічним буде також психіатр».
 
Найчастіше до послуг психолога звертаються, коли треба позбутись депресії, стресів, тривожних станів та «комплексів»; отримати психологічний супровід у складних життєвих ситуаціях, у тому числі і щодо вирішення сімейних проблем; розвинути впевненість у собі та вміння спілкуватись з іншими; залучитись допомогою у подоланні  наслідків психологічних травм та стресів. Також до послуг психолога вдаються тоді, коли потрібна професійна консультація, щоб ефективно досягти особистих чи професійних цілей. 
 
Олена Мельник, психолог територіального центру, переконана, що психологічна консультація  допоможе людині вирішити  внутрішні проблеми, знайти вихід  зі складної ситуації, віднайти впевненість та змінити своє життя на краще. 
 
Саме тому роботу спрямовує на надання консультацій з питань психічного здоров’я  та поліпшення відносин з оточуючим соціальним  середо­вищем, методичних порад щодо психологічної корекції емоційного стану особи. 
 
Також психолог організовує і проводить психологічні консультація, групові заняття з клієнтами,  підопічними та працівниками територіального центру.  Важливою  проблемою сьогоднішніх суспільних відносин Олена Мельник вважає професійне вигорання, саме тому і розпочала свою діяльність зі спілкування з працівниками територіального центру, чия робота пов’язана безпосередньо з наданням соціальних послуг одиноким літнім людям, хворим, інвалідам. Зокрема, бесіда відбулася у стаціонарному відділенні для постійного проживання.  Умови роботи, як і підопічні,  у цьому відділенні досить складні, непросто кожного дня залишатись у доброму настрої, втішати і розраджувати пацієнтів відділення, опікуватись ними, виконувати їх прохання, а, часом, і старечі примхи. Обговоривши проблемні питання морально-етичної боку  роботи, працівники відділення разом із психологом окреслили теми подальших бесід, які допоможуть їм у професійній реабілітації.
 
А ще одна цікава бесіда відбулася у Димерській бібліотеці для дорослих, де зібрались читачі та працівники закладу, щоб обговорити наболілі теми. Одна з таких тем – війна на Сході нашої країни. Крім того, що кожен з нас переживає за українців, яким не дають нормально жити терористи, то ще переживаємо і за наших військових, яким у наш, здавалося б, мирний час треба брати  до рук зброю. Чим можемо допомогти нашим солдатам? «Розумію вас і співпереживаю разом з вами, – сказала Олена Володимирівна. –  Однак, чи наші нервування і справді можуть нашій армії, нашим рідним на військовій службі допомогти? Можуть допомогти якісь реальні справи і саме на такі реальні справи раджу вам спрямувати ваші зусилля». Олена Мельник розповіла учасникам бесіди про методики зняття стресу, керування своїми емоціями – можливо, щось із сказаного і справді допоможе знайти душевну рівновагу, знайти спільні мову у якихось проблемних питаннях з рідними. 
 
Поряд з такими, виїзними, консультаціями та індивідуальною роботою з підопічними територіального центру вдома,  психолог Олена Володимирівна Мельник надає консультації, послуги з психодіагностики, психологічної корекції та психологічної реабілітації у кабінеті №6 територіального центру   (м. Вишгород, вул. Грушевського, 1) кожної середи з 9.00 до 13.00 на безоплатній основі – для підопічних територіального центру, а також на платній основі – для всіх інших громадян, котрі потрапили у складні життєві обставини. 
 
Наважитись звернутись по допомогу до психолога дуже непросто. Найперше, через боязнь видатись психічно хворим, ненормальним... Однак страх цей невиправданий, оскільки психолог працює з психічно здоровими людьми, у яких просто виникли труднощі психологічного характеру – низька самооцінка, тривога, невротичні розлади, субдепресивний стан, проблеми в стосунках з близькими тощо.
 
Інший «міф», який заважає переступити поріг кабінету психолога, – на прийом йдуть тільки слабкі особистості, які не можуть самостійно впоратись із власними проблемами. Однак, практика показує, що сильних особистостей так само часто, як і слабких, непокоять психологічні труднощі, а самозвинувачення та самокартання заганяють таку людину ще далі в глухий кут і не кожне намагання «впоратися самому» завершується успіхом. Добре, що в таких ситуаціях хоч до друзів чи духівника звертаються, але коли тривогу «лікують» алкоголем, то це значно погіршує ситуацію. Якщо труднощі тривають надто довго і звичні способи самодопомоги не працюють,  не соромтесь прийти за порадою і допомогою до фахівця. Можливо, саме ці поради допоможуть вирішити ваші психологічні проблеми, відновити душевну рівновагу, знайти точку опори у нашому непростому сьогоденні…
 
Галина МАКАРЕНКО, фото автора
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 477 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus