Головна » 2017 » Червень » 1 » Масштабні навчання із гасіння лісових пожеж
16:14
Масштабні навчання із гасіння лісових пожеж

26 травня на території Вишгородського району (с. Жукин) у ДП «Вищедубечанське лісове господарство» під керівництвом першого заступника голови Київської обласної державної адміністрації Олександра Савченка, заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Пантелеєва, начальника Головного управління ДСНС у Київській області Василя Слободяника, першого заступника начальника Київського обласного управління лісового та мисливського господарства Руслана Гузенка відбулися спільні з лісниками тактико-спеціальні навчання щодо ліквідації умовної надзвичайної ситуації, спричиненої лісовими пожежами.
У заході взяли участь голова Вишгородської районної державної адміністрації Вячеслав Савенок, перший заступник голови адміністрації Олександр Устименко, начальник відділу з питань цивільного захисту та ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Сергій Дем’янчук та відповідні служби Вишгородського району.
За задумом, у 515 кварталі Острівського лісництва виникло загоряння сухої трави та самосіву. Дим був помічений пра­ців­ником лісового господарства з системи відеоспостереження. Через поривчастий вітер вогонь швидко набрав масштабних розмірів та розповсюдився на лісовий масив. На  місце події оперативно прибула інженерна техніка та працівники лісгоспу з ранцевими обприскувачами.
За допомогою квадрокоптера було виявлено низову пожежу на площі 1,8 га, яка швидко поширювалася в напрямку села Жукин. Оперативно встановлено координати, параметри пожежі та напрямок її розповсюдження. Працівники лісового господарства стали гасити пожежу з допомогою ранцевих обприскувачів. Швидко ліквідувати умовне загорання наявними силами та засобами не вдалося. Високий клас пожежної небезпеки та поривчастий вітер  швидко поширили вогонь, який перейшов у верховий. До місця пожежі прибули додаткові сили й засоби гасіння лісового господарства та підрозділів Головного управління ДСНС у Київській області. 
Керівник навчань вирішив сформувати та направити до місця пожежі зведений загін із залученням авіації ДСНС. Із аеродрому «Ніжин» за рішенням голови служби вилітають пожежний літак та єврокоптер. Працівники лісництва у гасінні застосовують основні прийоми: прокладання загороджувальних і опорних мінералізованих смуг, застосування ранцевих обприскувачів та водяних стволів від автоцистерни.
Трохи згодом подається стаціонарний лафетний ствол для гасіння пожежі, що поширюється хвойним підліском, а трактор з цистерною підвозив воду. Авіація поливала осередки умовної пожежі. Всі ці заходи дозволили уникнути розповсюдження вогню на ще більшу площу та остаточно ліквідувати умовну пожежу. Загалом до навчань було залучено 53 чоловіка, 17 одиниць техніки та авіація ДСНС.
У результаті навчання учасники обговорили шляхи взаємодії лісокористувачів та пожежно-рятувальної служби з метою недопущення пожеж в лісових масивах, взаємоінформування про їх виникнення, послідовність дій, а також практично відпрацювали злагодженість усіх залучених служб під час гасіння умовної пожежі.

Ірина ДЕНИСЕНКО

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 545 | Додав: slovo
comments powered by Disqus