Головна » 2017 » Липень » 6 » Літа на зиму повернули…
16:11
Літа на зиму повернули…

У цей мудрий період життя особливого сенсу набуває кожний прожитий день. Якось один журналіст написав про ветеранів, що вони вийшли на фінішну пряму.
А позаду – перемоги і поразки, любов і розчарування, вірність і зрада, життєва борозна, де насіялося для роздумів і осмислення прийдешнього і закарбованого в пам’яті. Іноді хочеться поділитися спогадами.
Тож недаремно у дружнє коло збирає жіночий клуб «Золота осінь» мудрих матерів і бабусь – берегинь роду і хранительок кращих традицій рідного народу. Біографія наша невелика – лише другий рік збираємося у приміщенні районної організації ветеранів. Шкода, що кімната тіснувата, та атмосфера взаєморозуміння, вміння поспівчувати і підтримати чи порадити об’єднує нас, таких «золотоосінніх».
Різні професії, життєві долі та багато спільного у покоління до і післявоєнного періоду. Ми не зациклюємося на особистих проблемах, адже безхмарним навіть небо буває рідко. А життя прожити – не поле перейти. І врожаїлося кожному радощами й тривогами, виростали на ньому молоді пагони, виплекані біля серця.
Та найкраще жінку зрозуміє така ж заклопотана сім’єю, рідними. Проте дослухатися порад фахівців, зокрема цікавою була зустріч з психологом, корисно у будь-якому віці.
Проблема переходу від активного періоду життя до розміреного ветеранського, одвічне протистояння, непорозуміння між батьками й дітьми, старшим і молодшим поколінням та й багато інших буденних конфліктів при обговоренні стають мовби не такими болючими.
Розумно і виважено на одному із засідань клубу розглянуто тему віросповідання. Священик ненав’язливо розповів про основні канони християнської релігії, значення молитви і релігійної атрибутики у нашому житті. Шкода, що й на цьому ґрунті знаходяться спритники і в різних сектах та псевдорелігійних організаціях сіють розбрат між прихожанами.
Практичне заняття з «уроку виживання» у районній організації Товариства Червоного Хреста провела Валентина Кашка. Як надавати першу домедичну допомогу в деяких непередбачуваних ситуаціях варто усім знати.
А цікавий рецепт салату чи торта? Перед Пасхою поділилися найвдалішими, а Євдокія Пащенко пригостила смачними пирогами, Світлана Брагарник – дерунами, що й за вуха не відтягнеш. Валентина Павлюк розповіла секрет лікувальної настоянки, трішки капнула, щоб серце молодо билося.
Домашнє соління нашої «матері» Таміли Петрівни Орел дуже смакувало до оригінального печінкового тортика Любові Маковецької.
Опісля Людмила Попова порадувала духмяною паскою, мовби побували у далекому дитинстві.
Та не тільки кулінарією морочаться наші «золотоосінні». Емма Одинокіна, Світлана Брагарник, Валентина Павлюк і Любов Юрченко вплітають свої голоси у хорі «Ветеран».
До слова, Любов Юрченко – берегиня козацтва, організувала у кількох школах району майстер-класи з народних ремесел, а також пізнавальну екскурсію у перлину Київщини – Феофанію.
Жінки беруть активну участь у громадському житті міста й району, відвідують музеї, різні історичні місця. Побували в Межигір’ї, відвідали виставку робіт Катерини Білокур, долучились до пошанування Великого Кобзаря у Каневі (там автор цих рядків вишила свій хрестик на Шевченковому рушнику), віддали шану воїнам Другої світової війни на перепохованні їхніх останків у Гатному. Недавно оглянули експонати Переяслав-Хмельницького музею просто неба, а мандрівка в Умань (організувала Любов Юрченко) додала жіночкам енергії і позитивних емоцій.
Багато наших неспокійних бабусь і самі творять красу. Людмила Болдирева захопилася вишивкою бісером і у приміщенні міської ветеранської організації об’єднала творчих жінок барвистою виставкою робіт. А з Еммою Одинокіною недавно для автора цих рядків влаштували творчу зустріч із шанувальниками слова. Щиро їм вдячна за такий подарунок.
Незабутньою була виставка рушників у районній бібліотеці, яку організувала голова районної організації ветеранів Таміла Орел до річниці «Золотої осені». Цвіли наші рушники і в Центрі творчості «Джерело». Кольори любові не в’януть.
За підтримку нашого клубу і небайдуже ставлення до проблем «золотоосінніх» ветеранів щиро вдячні районній і міській владі, зокрема й депутату Київської обласної ради Роману Буковському.

Ольга ДЯЧЕНКО

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 694 | Додав: slovo
comments powered by Disqus