Головна » 2017 » Листопад » 30 » Ліси України – під загрозою!
18:23
Ліси України – під загрозою!

28 листопада лісівники державних підприємств «Вищедубечанський лісгосп» та «Димерський лісгосп» вийшли на мирну акцію протесту до Вишгородської райдержадміністрації з вимогою відмінити рішення Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року «Щодо Стратегії реформування лісового господарства України на період до 2022 року».
До мітингувальників вийшов голова адміністрації Вячеслав Савенок, який уважно вислухав лісівників та пообіцяв, що це питання найближчим часом буде винесено на обговорення чергової сесії райради, яка відбудеться 8 грудня.
Лісівники розповіли, що прийняття урядом стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року відбулось без врахування думки та позиції представників обласних управлінь та лісових господарств. Таким чином вони були позбавлені можливості вплинути на прийняте рішення, яке матиме незворотні наслідки – це дозволить приватизацію державних лісів, відбудеться монополізація ресурсу та банкрутство деревообробного сектора, погіршення санітарного стану лісів і неконтрольованого розмноження шкідників та хвороб лісу, збільшення кількості незаконних рубок та пожеж в лісах, зниження рівня життя сільського населення через масове скорочення штату лісогосподарських підприємств, втрати кваліфікованих кадрів, а внаслідок понесе за собою ліквідацію державних лісогосподарських підприємств. 
Варто зазначити, що сьогодні ДП «Вищедубечанський лісгосп» працює стабільно і є основним платником податків, роботодавцем в сільській місцевості та бюджетоутворюючим підприємством, яке за дев’ять місяців 2017 року отримало чистого прибутку 4,4 млн грн. Рентабельність діяльності лісгоспу становить 7,3%. З початку року лісгоспом всього сплачено 17,0 млн грн податків до бюджетів різних рівнів, зокрема й до місцевих бюджетів 5,8 млн грн, а саме: Хотянівській сільській раді – 0,5 млн грн, Новосілківській – 0,6 млн грн, Лебедівській – 0,2 млн грн, Нижчедубечанській – 0,2 млн грн, Вищедубечанській – 0,3 млн грн, Пірнівській – 2,5 млн грн, Воропаївській – 0,5 млн грн, Жукинській – 0,7 млн грн та Сувидській сільській раді – 0,3 млн грн.
Загальна сума сплачених податків, зборів та обов’язкових платежів складає 28% отриманого чистого доходу від реалізації продукції. 
На ведення лісового господарства було витрачено 24,2 млн грн власних коштів.
Зароблені кошти підприємство продовжує вкладати у розвиток власного виробництва. Так, на освоєння капітальних інвестицій цього року лісгоспом направлено1,6 мільйона гривень.
Представники лісгоспів вручили голові райдержадміністрації свої листи-звернення до Вишгородської районної державної адміністрації та Вишгородської районної ради. У цих листах колективи лісогосподарських підприємств звернулись із проханням здійснити захист своїх інтересів, інтересів територіальної громади Вишгородського району і не допустити опублікування та набрання чинності прийнятого таємно рішення Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року «Щодо Стратегії реформування лісового господарства України на період до 2022 року», додатково обговорити нові зміни та попередити знищення зелених легень України та їх приватизацію. 
Основною вимогою лісівників насамперед є  скасування рішення Кабінету Міністрів від 15 листопада та взяття за основу проекту «Стратегії розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року», який було розроблено фахівцями лісової галузі, міжнародними експертами, з доопрацюванням та широким обговоренням в суспільстві з подальшим узгодженням із галузевою профспілкою.

Прес-служба ДП «Вищедубечанський лісгосп»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 562 | Додав: slovo
comments powered by Disqus