Головна » 2015 » Жовтень » 1 » Кому призначається субсидія
20:47
Кому призначається субсидія

У зв’язку з підвищенням цін і тарифів на газ та електроенергію урядом 28 лютого 2015 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», якою з 1 травня 2015 року суттєво спрощено порядок призначення житлових субсидій.
Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, за місцем реєстрації (прописки) у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг. 
Для призначення субсидії необхідно подати лише два документи – заяву про призначення житлової субсидії (далі – заява) та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії (далі – Декларація), форма яких спрощена. Не подаються довідки про доходи зареєстрованих осіб, а сам громадянин вказує доходи у декларації. 
З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації.
Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані до управління соціального захисту населення поштою.
У сільській місцевості приймання документів здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад. 
Запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником. 
Субсидія призначатиметься на 12 місяців на підставі відомостей про доходи, які зазначено у Декларації.
Особам, які отримували житлову субсидію протягом 2014/2015 років, субсидія на наступний період призначатиметься автоматично.
Для призначення субсидії враховуватимуться доходи: заробітна плата (без податку з доходів фізичних осіб), пенсія, допомога (крім її частини, виплата якої здійснюється одноразово, зокрема, при народженні дитини), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здача майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дивіденди, проценти від розміщення депозитів тощо за попередній календарний рік (з 1.01.2014 року до 31.12.2014 року).
Перевагами нового порядку призначення житлових субсидій є можливість отримання субсидій     громадянами, які: мають у власності два житлових приміщення; мають у власності два автомобіля; здають в найм житлове приміщення.
Залишається обмеження в разі здійснення протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії купівлі майна або оплати послуг на суму, яка на час купівлі (оплати) перевищує 50 тисяч гривень. 
Скасовується необхідність обов’язкового працевлаштування працездатних членів сім’ї та перебування їх на обліку в центрі зайнятості.
Надається право на оформлення субсидій особам, які не зареєстровані у житловому приміщенні, але фактично в ньому проживають на підставі письмового договору найму (оренди) житла, і на яких відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг.
Передбачено, що у разі якщо для опалення житлового приміщення одночасно використовується природний газ та електроенергія, субсидія надаватиметься тільки на один вид палива.
Як виняток, субсидія може бути призначена за рішенням комісії: на збільшену понад норму площу житла непрацездатним особам, які проживають самі; у випадках, коли громадяни, які зареєстровані (прописані) фактично не проживають у житловому приміщенні і споживання комунальних послуг обчислюється лічильником; індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, але які сплачують комунальні послуги.
Всі члени домогосподарства дають згоду на обробку персональних даних про сім’ю, доходи, витрати, що необхідні для призначення житлової субсидії.
У разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг) заявник зобов’язується у місячний термін повідомити орган соціального захисту населення. 

Переглядів: 1262 | Додав: slovo
comments powered by Disqus