Головна » 2017 » Червень » 8 » Як нас лікуватимуть завтра?
16:46
Як нас лікуватимуть завтра?

Щогодини від різних захворювань в Україні помирають 67 людей – це наслідок того, що система охорони здоров’я потребує реформування. За роки незалежності України система залишалась однією з небагатьох нереформованих сфер життя українців. На практиці громадяни продовжують вимагати безкоштовної медицини, якої не існує, а лікарі формально погоджуються на низькі зарплати, а самі беруть «подяки» за виконану роботу. Вирішення цієї проблеми має бути на законодавчому рівні.
Верховна Рада 6 червня внесла у порядок денний два із чотирьох законопроектів, необхідних для реформи охорони здоров’я. Ці законопроекти розроблені урядом на виконання Концепції реформування охорони здоров’я, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1013-р 30 листопада 2016 року, та доопрацьованої парламентською робочою групою. Депутати голосуватимуть за законопроекти після розгляду їх у комітетах. Більшість фракцій висловлюють підтримку змінам у фінансуванні медичних закладів та способу оплати їхніх послуг. Проте одностайної підтримки немає. Щоби закликати депутатів підтримати реформаторські законопроекти у галузі охорони здоров’я, активісти лягли під Верховною Радою у вигляді символічних «трупів», накритих білими простирадлами. Певні висновки про підтримку можна робити по тому, як депутати голосували за включення до порядку денного. Скажімо, «Блок Петра Порошенка» дав 119 голосів «за», «Народний фронт» – 70, «Самопоміч» – 21, група «Воля народу» – 13. Жодного голосу на підтримку медреформи не дали депутати «Опозиційного блоку» та партії «Батьківщина». Депутат від «Опозиційного блоку» пояснює це тим, що запропонована реформа охорони здоров’я має на меті зробити послуги платними і приватизувати лікарні.
Виконувач обов’язків міністра охорони здоров‘я Уляна Супрун запевняє, що система, яка зараз існує, не працює. «Ми всі платимо за все. Зараз йдуть реформи, щоб звільнити українців від надання прописки, щоб вони могли лікуватися в будь-якому медичному закладі». Однак, 18 травня парламент відмовився розглядати медичну реформу. Тому українці організувалися у соціальних мережах і на переконливих прикладах з власного досвіду закликали парламент проголосувати, зрештою, за чотири основоположні для реформи законопроекти №6327, №6328, №6329, №6347.
Наразі Верховна Рада лише внесла в порядок денний два з чотирьох ключових законопроектів, які покликані реформувати систему охорони здоров’я та змінити систему її фінансування. Законопроект №6329 (альтернативний – №6329-1) має відкоригувати держбюджет на 2017 рік у галузі фінансування охорони здоров’я. А основний документ №6327 (альтернативний – №6327-1) передбачає, які медичні послуги на 100% оплачуватиме держава, а за які доплачуватиме пацієнт. Зокрема, із держбюджету оплачуватиметься первинна та екстрена допомога – це близько 80% від усіх звернень громадян, а також паліативна допомога (підхід, який допомагає покращити життя пацієнта). Щороку в Україні паліативної допомоги потребують понад 600 тис. невиліковних хворих – це онкохворі, літні люди, хворі на ВІЛ/СНІД, цукровий діабет, туберкульоз та інші термінальні хвороби. За решту ж сплачуватимуть пацієнти, проте чинні зараз пільгові програми ніхто не скасовуватиме.
Які саме зміни чекають на українців із прийняттям цих законопроектів?
1. Новий дієвий механізм реалізації конституційного права на безкоштовну медичну допомогу, отримання якісних медичних послуг та лікарських засобів.
2. Державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів за рахунок коштів держбюджету за принципом «гроші ходять за пацієнтом».
3. Поняття «державного гарантованого пакета» – визначеного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які держава зобов’язується оплачувати за наперед встановленим єдиним тарифом, що затверджується КМУ щороку. Державні фінансові гарантії надаються незалежно від будь-яких додаткових критеріїв усім громадянам України.
4. Повній оплаті з держбюджету підлягатимуть медичні послуги та лікарські засоби на рівні первинної та екстреної, а також паліативної допомоги. Обсяг фінансування інших видів медичних послуг буде визначатись КМУ і завжди буде оплачуватись державою.
5. Запроваджується офіційна співоплата за отримані медичні послуги. Співоплата може здійснюватися за рахунок коштів пацієнтів чи за рахунок інших джерел (наприклад, загальнообов’язкового соціального медичного страхування, добровільного медичного страхування, коштів місцевих бюджетів) за встановленим КМУ фіксованим тарифом, поза яким стягнення плати заборонено.
6. Медичні послуги в рамках державного гарантованого пакета надаватимуться закладами охорони здоров’я будь-якої форми власності та фізичними особами-підприємцями, що мають ліцензію на медичну практику, відповідно до договорів про медичне обслуговування населення, укладених з Національною службою здоров’я України.
7. Державні фінансові гарантії запроваджуються поступово, на первинному рівні вже з січня 2018 року, на інших рівнях – до 2020 року.
8. В Україні визнаватимуться міжнародні клінічні настанови, що дозволять застосувати кращі світові практики та досягнення доказової медицини.
9. Пільги, що вже існують у сфері медичного обслуговування, залишаються чинними та реалізуються у відповідності до тих законів, якими вони впроваджені.
10. Додаткові державні фінансові гарантії повної оплати лікування для учасників антитерористичної операції.
8 червня Верховна Рада у першому читанні таки підтримала законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, який дає початок медичній реформі в Україні.

Підготувала Христина БАРАНОВСЬКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 705 | Додав: slovo
comments powered by Disqus