Головна » 2018 » Квітень » 13 » Із ювілеєм Вишгородський краю!
10:50
Із ювілеєм Вишгородський краю!

12 квітня Вишгородщина святкує ювілей. Минуло 45 років із часу утворення Вишгородського району – краю з мальовничою природою: розкішними лісами, родючими землями, блакитними річками та озерами, з унікальною історією та самобутніми традиціями, із щирими та працьовитими людьми. Редакція газети «Слово» вирішила нагадати нашим читачам багатогранну історію Вишгородщини, на скрижалях якої закарбовані пам’ятні події та видатні постаті. Маємо знати минуле, щоб творити майбутнє!

Вишгородський район як адміністративно-територіальну одиницю, центром якого є місто Вишгород, утворено 12 квітня 1973 року Указом Президії Верховної Ради Української РСР. Він об’єднав деякі території Києво-Святошинського, Димерського і Вище-Дубечанського районів (ліквідованих у 1962 році) і частини Іванківського району (правобережжя річки Здвиж). 25 квітня 1973 року відбувся організаційний пленум райкому партії за участю членів Києво-Святошинського та Іванківського райкомів КПУ, які територіально увійшли до новоствореного району. 28 квітня відбулася перша організаційна сесія Вишгородської районної ради, на якій обрали виконавчий комітет на чолі з головою Василем Буткевичем, заступником голови Володимиром Шариковим, секретарем Валентиною Ласкаржевською. В організаційний процес активно включилися призначені на посади керівники районних установ. У райвиконкомі, включаючи технічний персонал, працювало 17 осіб, у райкомі партії – 15. Вишгородський район об’єднав 28 сільських, селищну та міську територіальні громади.

За півроку були повністю укомплектовані кадрами районні установи, які запрацювали організовано і продуктивно, чітко виконуючи покладені на них обов’язки.
Створення Вишгородського району, а відтак – районної ради, що визначила органи місцевого управління, стало поштовхом для розвитку інфраструктури, економіки та господарства. За 45 років відбулося багато змін і в районі, і в країні. Україна здобула незалежність. Нові умови господарювання вплинули на розвиток району, змусили шукати нові шляхи розв’язання проблем. Проте органи виконавчої влади і місцевого самоврядування у тісній співпраці спрямовують свої зусилля на розвиток Вишгородщини.
Останніми роками у районі значно зріс економічний потенціал. З’явилися нові підприємства, активно ведеться житлове будівництво, упорядковуються населені пункти. Центр Вишгородського району – місто Вишгород, стало сучасним, поповнилося новобудовами, і нині тут проживає майже двадцять одна тисяча мешканців. Загалом у районі проживає близько сімдесяти п’яти тисяч мешканців (дані на 1 жовтня 2013 року). Останнім часом кількість населення у районі значно зросла.

З нагоди важливої дати здійснимо екскурс деякими сферами громадського життя, які вплинули на життєдіяльність мешканців Вишгородського району за останні п’ять років.

Економіка – двигун розвитку

Розвитку Вишгородщини сприяло будівництво Київської ГЕС. Нині Вишгородський район – високорозвинений промисловий комплекс, а за обсягами виробництва входить у п’ятірку кращих у Київській області. На території району працюють підприємства із світовими брендами, а саме: ТОВ ІІ «Хенкель-Баутехнік (Україна)», ТОВ «Кен-Пак (Україна)», ТОВ «Підприємство «Пластик-Карта» та не менш відомі вітчизняні: ТОВ «Комплекс «Агромарс», ПАТ «Укргідроенерго», ТОВ «Карат-Ліфткомплект», ТОВ «Чіпси Люкс», ТОВ «Перший столичний хлібозавод», ТОВ «ФНДЦ «Альянс краси». Ці та інші підприємства, які діють на території Вишгородського району, а також їх найкращих працівників голова Вишгородської райдержадміністрації Вячеслав Савенок та голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко відзначили дипломами і пам’ятними сувенірними знаками за ефективний розвиток підприємств, створення робочих місць і належних умов праці, що сприяє процвітанню Вишгородщини.
Район привабливий для інвесторів. За обсягом залучення інвестицій Вишгородщина посідає перше місце серед інших районів області. Розвивається у районі і підприємництво, завдяки інфраструктурній підтримці підвищується його ефективність.

Одним із показників, що свідчать про успішний розвиток галузей та сфер діяльності у Вишгородському районі, є зростання середньомісячної заробітної плати, що склала 8416 грн (на 6,5% більше середньої по Київській області – 7904 грн). На 40,4% піднявся середній розмір пенсії і склав 2708,91 грн. Уже багато років у районі найнижчий рівень безробіття в області – 1%. Економічний розвиток району не втрачає своєї позитивної динаміки. Лише за останні п’ять років вдалось спрямувати на розвиток у 4 рази більше районних коштів, а це майже 93 млн гривень. Нині більше коштів використовують на виготовлення документації, за якою потім будуються, реконструюються і капітально ремонтуються соціальні об’єкти. У цілому на проведення ремонтних робіт використано втричі більше коштів району, ніж п’ять років тому. Це левова частка всього бюджету розвитку району – 66%. Віднедавна застосовується практика співфінансування з обласним і державним бюджетом, завдяки чому ремонтуються такі об’єкти, які району складно було б профінансувати самостійно, на це використовується близько 10% коштів, передбачених на розвиток.

Пріоритет: охорона здоров’я

У Вишгородському районі станом здоров’я мешканців опікується 49 державних медичних установ: 3 лікарні, 16 медичних амбулаторій, 30 фельшерсько-акушерських пунктів. Протягом останніх декількох років рівень медичного обслуговування населення значно поліпшився, зокрема: працює оновлене хірургічне відділення Вишгородської центральної районної лікарні. Капітально відремонтовано Козаровицьку, Пірнівську та Федорівську амбулаторії загальної практики – сімейної медицини. Проведено поточні ремонтні роботи у Вишгородській, Лебедівській, Лютізькій, Жукинській, Катюжанській амбулаторіях та Вищедубечанському і Глібівському ФАПах. Також реконструйовано Демидівську амбулаторію. Наразі у районі активно впроваджується медична реформа первинної ланки.

Значимим проектом для району стане ФАП із службовим житлом у с. Боденьки. Для зведення цього об’єкта залучена французька технологія будівництва, яка забезпечує за доступною ціною високу теплоізоляцію, так званий «пасивний дім». Проект є не лише прикладом енергоефективного будівництва, а й наданням службового житла вирішує кадрове питання.

Фізкультура і спорт – вагомі здобутки

Вишгородщина завжди славилася спортивними здобутками. Ми пишаємося нашими чемпіонами з кікбоксингу, карате, плавання, греблі, футболу, які вийшли на всеукраїнську та міжнародну арену.

Вишгородська районна комплексна дитячо-юнацька спортивна школа, на базі якої функціонують відділення з плавання, футболу, легкої атлетики, волейболу, гімнастики, гандболу, має визначні здобутки за останні п’ять років. Відкрито відділення з художньої гімнастики та гандболу. Нині вже маємо чемпіонів та призерів всеукраїнських та обласних змагань. Також без перебільшення великим досягненням школи є робота досвідченого тренера з плавання Геннадія Жданова та його вихованців – Ростислава Крижанівського (на фото), Нікіти Ткаченка та Данила Ткаченка. Юні спортсмени за останні два роки стали не лише багаторазовими чемпіонами України та членами збірної України, а й виконали нормативи майстрів спорту.

Регулярно проводяться чемпіонати та першість Вишгородського району з футболу, кубок та суперкубок району з футболу за підтримки громадської організації – Вишгородської районної федерації футболу. У зимовий сезон проходить чемпіонат району серед підприємств та аматорських команд з футзалу. Також велика увага приділяється розвитку дитячо-юнацького футболу, проходять турніри, зокрема регулярним і традиційним є турнір, присвячений до Дня Святого Миколая. Вишгородська районна федерація футболу входить до трійки кращих федерацій Київської області.
На Вишгородщині проходять змагання міжнародних велогонок. У рамках серії велогонок «Race Horizon Park» за участі Федерації велоспорту України, Вишгородської райдержадміністрації та спонсорській підтримці вже вдруге відбулися міжнародні професійні змагання серед жінок «VR Women ITT». Найшвидша траса для якісного проведення цих змагань знаходиться у мальовничому куточку Вишгородського району – Сухолуччі.

Бережемо національну духовну спадщину

Одним із важливих напрямів роботи закладів культури Вишгородщини є збереження українських народних традицій, звичаїв. Нині мережа установ культури Вишгородського району об’єднує 81 заклад. Зокрема: районний будинок культури «Енергетик» у Вишгороді, будинок культури «Полісся» (с. Гаврилівка), 36 клубних установ, з яких 11 сільських будинків культури та 25 сільських клубів, 39 бібліотек, 4 спеціалізованих заклади початкової мистецької освіти, з них 3 школи естетичного виховання і школа мистецтв, Вишгородський історико-культурний заповідник та Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році».

Протягом останніх років за бюджетні кошти капітально відремонтовано будинки культури та бібліотеки у селах Вахівка, Воропаєво, а також бібліотеки у селах Абрамівка, Любимівка, Рови, Лютіж, Новосілки. Минулого року урочисто відкрили відремонтовані сільські клуби у Сухолуччі, Рудні-Димерській, Сувиді. Триває капітальний ремонт Глібівського будинку культури та бібліотеки, будинку культури у с. Пірнове.
Заслуговують на особливу увагу колективи району, які прославляли Вишгородщину. Серед них: студія спортивно-бального танцю «Diamond», який є одним із найчисельніших. Вокально-хоровий ансамбль «Золотий вік» бере участь у конкурсах та виборює призові місця. Вокально-хоровий ансамбль «Новопетрівчанка», що сьогодні проходить нелегкий, яке цілком заслужений шлях до присвоєння звання «народний». Прикрасою районних заходів завжди виступають народні хори району «Співуче Полісся» і «Деснянські зорі», а також аматорський народний ансамбль «Веснянка», «Любисток» та багато інших не менш талановитих колективів.

Затишок для людей поважного віку

Питаннями соціального захисту населення у нашому районі опікуються управління соціального захисту населення Вишгородської районної державної адміністрації та Вишгородський районний Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), до складу якого входять два структурні підрозділи: відділення соціальної допомоги вдома та стаціонарне відділення постійного проживання. Два роки тому приміщення стаціонарного відділення Димерської районної лікарня капітально відремонтовано. Наразі у комфортних умовах там проживають 25 підопічних. Це люди поважного віку, у котрих немає рідних, для багатьох – це рідний дім, і працівники відділення намагаються створити для них домашні умови, огорнути теплом і затишком, постійно організовують культурно-просвітницькі заходи.

Також варто зазначити, що завдяки соціальним районним програмам «Соціальний захист» та «Турбота» щороку тисячі малозабезпечених сімей Вишгородщини отримують матеріальну допомогу.

О­­світа – наше краще майбутнє

У Вишгородському районі діє мережа загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів, система професійного навчання, групової роботи, активно впроваджуються передові інформаційні технології, сучасна комп’ютерна підтримка навчально-виховного процесу та запровадження інклюзивної освіти.

Протягом останніх років капітально відремонтовано Демидівську ЗОШ, басейн Вишгородської КДЮСШ, покрівлю і фасад у Лютізькій та Козаровицькій ЗОШ. Новостворений Опорний загальноосвітній навчальний заклад Жукинська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. також має оновлений фасад та дах. Капітально відремонтували покрівлі у Вишгородській ЗОШ №1 та Опорному загальноосвітньому навчальному закладі Катюжанська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. Оновили фасади Димерської ЗОШ №1, Нижчедубечанської, Ровівської, Литвинівської, Демидівської загальноосвітніх шкіл. Капітально відремонтували приміщення Вищедубечанської школи у с. Пірнове, ВСШ «Сузір’я» у Вишгороді, реконструювали ДНЗ «Барвінок» у Лютежі, покрівлю та фасад у Любимівській, Ясногородській, Вищедубечанській (у с. Вища Дубечня) загальноосвітніх школах, а також відремонтували фасади Синяківської та Старопетрівської ЗОШ.
У районі функціонує три позашкільних навчальних заклади: Вишгородська районна комплексна дитячо-юнацька спортивна школа, Вишгородський районний центр художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» та міський центр творчості «Джерело», у яких займається молодь з усього Вишгородського району.

Вишгородщина: туристична перлина

На території району розташовано багато пам’яток історії та археології, тому Вишгородський район є перспективним регіоном для розвитку туризму. У межах району знаходяться Вишгородський історико-культурний заповідник та Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році», до складу яких входять ряд музеїв і виставок.
Історія Вишгородщини нероздільно пов’язана з історією Межигірського Спасо-Преображенського монастиря, який за своїм значенням і багатством не поступався Києво-Печерській лаврі і був обителлю запорізьких козаків. Саме тут, у Межигір’ї, заліковували старі воїни свої рани, завдячуючи цілющій воді з Дзвонкової криниці. Нині до Межигір’я приїздять туристи та паломники. Одні відвідують святі місця, інші розглядають розкіш екс-президента.

На території Вишгородського району працює зоопарк «Парк щасливих тварин XII місяців», де можна побачити екзотичних представників фауни, насолодитися чудовою природою та відпочити. Зоопарк постійно розвивається, тут можна побачити різні види вовків, подивитися на жирафа, слона, носорога та інших заморських тварин.
Вишгородщина завжди славилася плетінням із лози, писанкарством, різьбою по дереву, ковальством, гончарством, вишивкою, розписом на склі та багатьма іншими видами народного промислу. Впродовж століть майстри створювали самобутні речі, необхідні людям у побуті, та навчали інших. Із покоління в покоління передавалися таємниці майстерності, пізнати які зможете і ви, завітавши до Вишгородщини.

Честь і слава Героям!

П’ять минулих років були доленосними як для України, так і нашого району, кожного мешканця незалежної країни. Майдан-2014 став випробуванням для мільйонів українців. Не були осторонь і вишгородчани. У нерівному протистоянні на головній площі країни загинули Володимир Кульчицький, Володимир Мельничук, Володимир Кіщук та Ігор Пехенько, які удостоєні звання Героя України (посмертно).
Воєнні дії на Сході покликали гідних синів і дочок захищати рідну землю від російських окупантів та сепаратистів. Люди Вишгородщини, як і кожного куточка України, болісно сприймають втрати наших бійців на полях Донеччини та Луганщини. Не повернулися із кривавих боїв багато наших співвітчизників.

Із почуття глибокої вдячності згадаємо вишгородчан, які власним життям захистили мирне небо над Україною. Жорстокі бої на Сході України забрали Руслана Арсієнка – вишгородця, старшого сержанта, посмертно удостоєного ордена «За мужність» III ступеня; Євгена Єрмакова – солдата із Вишгорода, нагородженого орденом «За мужність» III ступеня (посмертно); Олександра Костюченка – уродженця Демидова, старшого сержанта, посмертно нагородженого орденом «За мужність» III ступеня; Яніса Лупікса – молодшого сержанта із Сувида, посмертно нагородженого орденом «За мужність» III ступеня; Костянтина Непопа – сержанта із Хотянівки, нагородженого орденом «За мужність» III ступеня (посмертно); Олега Орлова – солдата із Катюжанки, посмертно удостоєного ордена «За мужність» III ступеня; Анатолія Савченка – уродженця села Пірново, солдата, посмертно нагородженого орденом «За мужність» III ступеня; Олександра Устименка – лейтенанта, уродженця Гаврилівки, посмертно удостоєного ордена Богдана Хмельницького III ступеня; Дениса Ханчича – вишгородця, старшого солдата, нагородженого орденом «За мужність» III ступеня (посмертно); Віталія Благовісного – старшого сержанта, похованого в Димері, посмертно удостоєного ордена «За мужність» III ступеня; Миколу Чердловського – вишгородця, старшого сержанта, який був тяжко поранений під Іловайськом, потрапив у полон, після звільнення повернувся на передову, але невдовзі загинув; Павла Білоуса – мобілізованого, під час навчань на військовому полігоні «Близнюки» Запорізької області помер від гострої серцевої недостатності.

Наші воїни продемонстрували незламність духу українського народу, ціною власного життя відстоювали вільну і незалежну Україну, вони вчать нас мужності та патріотизму, любові до рідної землі та країни. Вічна їм пам’ять! Слава Героям!

Нашим головним скарбом є люди

Треба зазначити, що нашим головним скарбом є люди, невтомні трудівники та патріоти рідної землі. Від кожного з нас залежить, яким буде наш район у майбутньому. Цю тезу підтримують і сьогоднішні керманичі нашого району. Зокрема слушна думка голови Вишгородської районної державної адміністрації Вячеслава Савенка: «Всі ми розуміємо, що за нас нашу роботу ніхто не зробить, і покладатися ми маємо, перш за все, на свої сили. Ми здатні почути й зрозуміти один одного, здатні об’єднатися заради достойного майбутнього України, заради спільної перемоги. Нехай майбутнє буде для усіх нас кращим і добротнішим, адже, зрештою, всі ми прагнемо одного – розвитку Вишгородського району і нашої держави!». Голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко переконаний: «Запорукою стабільного розвитку нашої малої батьківщини є плідна співпраця влади та громади. Вишгородський район – один із найкращих районів Київської області. Наша сумлінна праця, помножена на надбання пращурів, є висхідною для позитивних зрушень і динамічного розвитку».
Тож нехай завжди з нами будуть натхнення та оптимізм у здійсненні планів майбутнього розквіту Вишгородського району.

колектив «Редакції газети «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 760 | Додав: slovo
comments powered by Disqus