Головна » 2017 » Червень » 15 » І мав Вишгород ремісничий посад…
16:19
І мав Вишгород ремісничий посад…

Минулої середи у Національному музеї історії України відбулося відкриття виставки «Князі та гончарі: нові дослідження посаду давньоруського Вишгорода», організованої Національним музеєм історії України, Вишгородським історико-культурним заповідником та Інститутом археології НАН України. На ній представлено близько 150 оригінальних експонатів, знахідок 2013-2016 років, зроблених Вишгородською археологічною експедицією Інституту археології на чолі із Всеволодом Івакіним та Дмитром Бібіковим.
Всеволод Івакін пояснив, що назва виставки «Князі та гончарі» вибрана не випадково: «Багато людей знають Вишгород як резиденцію київських князів. Проте далеко не всі знають про гончарний ремісничий посад Вишгорода, який є унікальним центром гончарного виробництва для Східної Європи. Ми хотіли цією виставкою не просто популяризувати археологію, а привернути увагу до невідомих загалу ідей про функціонування Вишгорода».
Дмитро Бібіков, який проводив розкопки, на відкритті виставки провів ексклюзивну екскурсію. Він розповів, що розкопки останніх років були зосереджені на території гончарного посаду в урочищі «Гончарі», який займав територію на південь і південний захід від Вишгородського городища між річкою Монашка та колишньою протокою Дніпра Коноплянкою. За останніми підрахунками, гончарний посад займав площу близько 19 га, що вдвічі перевищував територію решти міста.
Середньовічний Вишгород був найбільшим гончарним центром у Східній Європі. Під час розкопок у 2013-2016 роках знайдені князівські печатки і клейма у вигляді герба Рюриковичів на денцях посуду, які вказали на безпосередній зв’язок вишгородських гончарів із київським княжим двором. Серед найцікавіших експонатів – германська монета імператора Оттона ІІІ та Адельгейди, що використовувалася місцевими жителями як підвіска, скандинавська фібула (застібка для одягу) та деталі поясного набору (накладки, пряжки) поволзького, балканського та, ймовірно, угорського походження. Всі ці предмети демонструють, на якому високому рівні знаходились торговельні зв’язки давнього Вишгорода з різноманітними культурними центрами середньовічної Європи.
Директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко повідомила, що у 2017 році продовжуватимуться розкопки на території гончарного посаду Вишгорода. Вона згадала, що відомий археолог Теодосій Мовчанівський під час перших розкопок у посаді у 1934-1937 роках відкрив Вишгород як гончарний центр середньовічної доби не лише України, а й усього світу. Влада Литовченко запросила всіх бажаючих відвідати Вишгородський історико-культурний заповідник, де будуть представлені найновіші археологічні знахідки.
«Дуже добре, що розкопані у Вишгороді речі залишилися у Вишгородському історико-культурному заповіднику. Та далеко не кожен відвідувач може потрапити до Вишгорода і подивитися на них. Сьогоднішня виставка є вдалим доповненням стаціонарної експозиції Історичного музею. Вона дає змогу киянам та гостям столиці подивитися на останні знахідки українських археологів», – сказала завідувач відділу Національного музею історії Марина Стрельник, яка разом із колективом Вишгородського історико-культурного заповідника готувала виставку.
Генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська зазначила, що в музеї є наукові співробітники, які надають волонтерську допомогу Вишгородському заповіднику в якості консультацій, експертиз і наукових робіт. «Я впевнена, що у співпраці Національного музею історії України та Вишгородського історико-культурного заповідника наукові співробітники обох закладів ще тісніше товаришуватимуть і контактуватимуть, і ми побачимо ще не одну виставку», – додала вона.
На виставці з вітальним словом виступив Надзвичайний і Повноважний посол Індії Манодж Кумар Бхарті, який зазначив, що історія будь-якої землі є приводом для гордості, вона єднає людей, які живуть на ній.
Для посла виставка «Князі та гончарі: нові дослідження посаду давньоруського Вишгорода» є дуже цікавою, тому що в Індії цінують і розуміють важливість археологічних знахідок. Манодж Кумар Бхарті додав, що українська та індійська цивілізації мали дружні зв’язки з давніх часів, про що свідчить хоча б схожість української мови та санскриту.
На відкритті виставки побували третій секретар Посольства Ісламської республіки Афганістан Юзаф Шинварі, перший секретар Посольства Республіки Молдова Діана Гаджа, народний депутат України попередніх скликань Юрій Кармазін та депутат Вишгородської міської ради Валерій Виговський.

Прес-центр ВІКЗ

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 579 | Додав: slovo
comments powered by Disqus