Головна » 2014 » Червень » 4 » Державна Інспекція Сільського Господарства
10:14
Державна Інспекція Сільського Господарства
Державною інспекцією сільського господарства в Київській області встановлено факт незаконної передачі земельних ділянок рекреаційного призначення із земель державної власності.
 
Інспекторами Управління контролю за використанням та охороною земель розглянуто питання законності набуття права власності (користування) на земельні ділянки БФ "Відродження України" на території Ново-Петрівської сільської ради Вишгородського району та було встановлено наступне.
 
Розпорядженням Вишгородської районної державної адміністрації вилучено із земель державного підприємства земельні ділянки площею 3,9 та 3,7 га та надано їх в оренду благодійному фонду "Відродження України" терміном на 49 років під розміщення культурно-оздоровчого центру на території Новопетрівської сільської ради. У подальшому вказані земельні ділянки було придбано у власність.
 
В той же час, відповідно до п. 4 статті 122 Земельного кодексу України (який діяв в редакції на той час) передача земельних ділянок із земель державної власності у власність або користування за межами населених пунктів для рекреації належить до повноважень обласних державних адміністрацій, відповідно ст. 19 Конституції України.
 
Також, виходячи зі змісту положень статті 84, 92, 122, 141, 142, 149 Земельного Кодексу України Вишгородська районна державна адміністрація в даному випадку не мала повноважень щодо розпорядження земельною ділянкою державної власності, а тому не могла вилучати і припиняти право постійного користування на земельні ділянки та не мала право надавати їх в подальшому в оренду і здійснювати їх відчуження.
 
Державна інспекція сільського господарства в Київській області матеріали справи із зазначеного питання передала до прокуратури для вжиття заходів прокурорського реагування.
 
Є. М. Ігнатенко
Заступник начальника
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 630 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus