Головна » 2019 » Березень » 28 » Бережіть себе і довкілля!
18:38
Бережіть себе і довкілля!

Щорічно з приходом весни в населених пунктах, на полях, на пагорбах та вздовж доріг виникають вогняні «дракони», які знищують на своєму шляху все живе. Внаслідок необережного поводження з вогнем чи звичайної людської халатності й необачності горить суха рослинність. Кількість таких пожеж постійно зростає. Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків різностороння й таїть у собі велику небезпеку. 
Вогнем знищується не лише сухостій, а й живі рослини, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності, гинуть звірі та птахи. Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей.
Обговорення цієї проблеми та шляхи її вирішення були питанням розгляду на засіданні Вишгородської районної комісії з питань ТЕБ та НС, яке відбулось 13 березня 2019 року. Прийнято відповідні рішення та зобов’язання органам місцевого самоврядування, організаціям, підприємствам та суб’єктам господарювання району.
Зокрема, органам місцевого самоврядування доручено визначити відповідальних осіб, за можливості – громадський патруль, з метою щоденного контролю та своєчасного реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами в екосистемах району.
Органам місцевого самоврядування спільно з суб’єктами господарювання, які мають у користуванні лісові ресурси, доручено визначити та провести рекреаційне облаштування місць відпочинку населення на території лісових масивів. Обмежити в’їзд на територію лісових масивів, крім визначених місць відпочинку, особистих автотранспортних засобів населення. В’їзд особистого автотранспорту здійснювати лише за згодою керівництва лісових господарств. Очищати лісові масиви від захаращень, у першу чергу тих, що прилягають до населених пунктів, у межах просік під лініями електропередач, нафто-, газо-, продуктопроводів.
Відділу Національної поліції, органам місцевого самоврядування та підрозділам Державної служби з надзвичайних ситуацій доручено посилити роботу щодо виявлення осіб, які спалюють суху рослинність в межах населених пунктів і за їх межами.
Спалювання сухої трави та інших рослинних залишків без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена відповідним законодавством.
Крім того, при притягненні винних осіб до адміністративної відповідальності враховуються всі обставини правопорушення та тяжкість його наслідків, оскільки статтею 245 Кримінального кодексу України за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим небезпечним способом, передбачено кримінальну відповідальність. Винні особи караються позбавленням волі від п’яти до десяти років.
Громадяни! Дотримуйтесь правил пожежної безпеки, відмовтесь від спалювання сміття й рослинних залишків! Якщо ви бачите, як інші палять листя та траву – поясніть, що цього не можна робити.
Основна причина більшості загорянь – людська недбалість. Така, на перший погляд, дрібниця, як залишені без нагляду багаття, кинуті сірники і недопалки часто призводять до пожеж величезних масштабів. Лише протягом минулих вихідних ДСНС було зафіксовано 174 пожежі, з яких 119 – загорання трав’яного настилу та 15 випадків загорання сміття. Це не пусті слова – 22 березня о 14.40 до оперативно-диспетчерської служби Іванківського району надійшло повідомлення про загорання житлових будинків в с. Зимовище. 
До місця виклику було терміново направлено черговий караул 41-ї Державної пожежно-рятувальної частини (Іванків), 60-го Державного пожежно-рятувального поста (с. Розважів) та пожежних  ДП «Іванківське лісове господарство». Горіло два житлових будинки та господарча будівля, а також трав’яний настил на площі 0,5 га. Пожежу локалізовано о 16.45 та повністю ліквідовано о 17.40. Попередня причина пожежі  – випалювання сухої трави.
Люди, невже ви забули сумний досвід минулих років?! Бережіть себе і довкілля!

Інф. РДА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 436 | Додав: slovo
comments powered by Disqus