Головна » 2014 » Серпень » 16 » Амброзія – злісний бур’ян
10:27
Амброзія – злісний бур’ян
Амброзія полинолиста – злісний бур’ян, що розвиває могутню кореневу систему і надземну масу, зовнішнім виглядом нагадує полин звичайний. 
 
Амброзія полинолиста засмічує польові культури. Росте на узбіччях залізничних колій, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків, на пустирях та інших необроблюваних землях, на вулицях, присадибних ділянках населених пунктів. Утворюючи велику наземну масу і кореневу систему, амброзія виносить з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин і вологу. Це різко знижує врожайність сільськогосподарських культур.
 
Рослини амброзії містять багато гірких речовин та ефірних масел. При поїданні амброзії тваринами молоко та молочні продукти мають неприємний запах та гіркі на смак. Крім цього, вона може сприяти прояву алергії у людини, захворюванню на сінну лихоманку та бронхіальної астму.
 
Головним спеціалістом–Державним фітосанітарним інспектором Головної державної фітосанітарної інспекції у Вишгородському районі Тамарою Фаустовою проведено перевірку міста Вишгород і Вишгородського району.
 
При проведенні контрольних обстежень на виявлення регульованих шкідливих організмів на території міста Вишгорода та Вишгородського району особлива увага приділялась школам і дитячим садочкам.
 
На даний момент з особливо шкідливих організмів – амброзію полинолисту – було виявлено у Вишгородській ЗОШ І-ІІ ст. №1, Вишгородській спеціалізованій школі «Сузір’я», дитячих навчальних закладах «Золотий ключик», «Сонеч­ко», «Ластівка». При перевірці виконання заходів щодо ліквідації вогнищ амброзії зафіксовано, що роботи виконані у повному обсязі.
 
На території навчальних закладів «Чебурашка», гімназії «Інтелект» (м. Вишгород), у ЗОШ І-ІІІ ст. в Новосілках та Козаровичах вогнищ амброзії не виявлено. Чимало є злісного бур’яну на частково обстеженій території у Вишгороді по вул. Полуничній, 107, Виноградній, 88-134, Грушевського, 3, 5, 12, Кургузова, 3-а, 3-б, 11-а, пр. Шевченка, 6, 6-а. Є окремі вогнища амброзії по вул. Київській, Шкільній, Луговій, Дніпровській, Шевченка (недобудова). Але звітувати про проведену роботу та виконувати її у повному обсязі у службі КПЖ і КГ не поспішають.
 
Під час перевірки роздано проспекти про шкідливість амброзії.
 
Вогнища отруйної рослини виявлені на окремих підприємствах у Сувиді, Козаровичах, Пірново,  на обстежуваних територіях у Новосілках, у Лебедівці, Нижчій Дубечні. Керівникам організацій направлено приписи для виконання робіт по знешкодженню бур’яну.
 
Поширюється амброзія полинолиста з насінням, засміченими відходами, шляхом перенесення насіння колесами транспортних засобів та ін. Для запобігання розповсюдженню амброзії потрібно залужувати території скверів багаторічними злаковими чи злаково-бобовими травосумішами. При виявленні рослин амброзії – знищувати їх шляхом виривання або проводити низьке скошування рослин до цвітіння та застосовувати гербіциди у ранні строки (де це дозволено).
 
У випадку виявлення амброзії землевласникам, сільськогосподарським виробникам, власникам земельних та присадибних ділянок негайно проводити заходи по її знищенню, повідомляти у сільські ради.
 
Інф. «Слова»
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 860 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus