Головна » 2014 » Квітень » 26 » Легальні доходи – основа стабільного майбутнього
10:42
Легальні доходи – основа стабільного майбутнього
Слова «Пенсійний фонд» відразу асоціюються з людьми похилого віку та виплатою пенсій. Дійсно, управління Пенсійного фонду України у Вишгородському районі виконує важливу соціальну функцію – забезпечує своєчасну виплату пенсій та допомог  майже 23,4 тис. громадян Вишгородщини.
 
Робота органів Пенсійного фонду   спрямована на збільшення надходжень до бюджету Фонду, а забезпечити це можливо за умови легальної зайнятості населення та підвищення заробітної плати.
 
Хочемо нагадати, що за нормами закону України «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування» розмір пенсії безпосередньо залежить як від розміру заробітку, так і від страхового стажу працівника. У свою чергу, на величину страхового стажу впливає своєчасність і повнота сплати роботодавцем страхових внесків до Пенсійного фонду, оскільки періоди роботи, за які підприємство не сплатило обов’язкових платежів до Фонду, не зараховується при призначенні пенсії. 
 
Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня,  і з неї сплачено страхові внески або з 1 січня 2011 року єдиний соціальний внесок, то такий місяць повністю враховується в страховий стаж  і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії. Якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно нарахованій заробітній платі. Бувають ситуації, коли людині за рік роботи зараховується менше місяця страхового стажу. А низька заробітна плата  дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.
 
Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку йдеться про «тіньові» заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду.  
 
Так у Вишгородському районі за даними лютого 2014 року  470 роботодавців, або 34,94%, нараховують 3026 працівникам або 11,99 % від загальної кількості, заробітну плату менше мінімальної.  
 
Своєчасна й повна сплата платежів у Пенсійний фонд України, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.
  
Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.
  
Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат. Суспільство має зрозуміти, що легалізації заробітної плати альтернативи немає.
 
Кожному працюючому необхідно, хоча б раз на рік, перевіряти розмір своєї заробітної плати та  відрахування єдиного соціального внеску, які декларує роботодавець,   щоб виключити можливість наявності помилок, неточностей і недостовірності даних та мати впевненість на  одержання справедливо заробленої пенсії.  І робити це потрібно не  коли людина  вже досягла пенсійного віку, а в період здійснення своєї трудової діяльності.
 
На сьогоднішній день автоматизована система персоніфікованого обліку надає можливість кожному працюючому особисто в управлінні Пенсійного фонду України за місцем проживання  одержати інформацію щодо його нарахованої заробітної плати, щомісячного розміру сплачених внесків до Пенсійного фонду України та страхового стажу. Тоді, при  виявленні порушення трудових прав, працівник зможе своєчасно звернутися з позовом  до суду щодо дій роботодавця, який позбавив його соціальних гарантій.
 
Крім того, у Пенсійному фонді України впроваджено інформування застрахованих осіб через спеціальне устаткування – інформаційні кіоски, яке при наявності страхового свідоцтва про соціальне страхування або пластикового пенсійного посвідчення дозволить перевірити стан облікової чи пенсійної справи та пересвідчитись щодо відображених в ній  даних. 
 
Також перевірити дані заробітної плати, з якої сплачено податки, можливо скориставшись електронними послугами веб-порталу Пенсійного фонду України (адреса в інтернеті portal.pfu.gov.ua). Для офіційної реєстрації на веб-порталі ПФУ просимо звертатися до управління Пенсійного фонду України у Вишгородському  районі.
 
Шановні громадяни! Подбайте про майбутню пенсію сьогодні. Кожна людина повинна задати собі запитання: яку пенсію я хочу отримувати в майбутньому? Сьогодні я молодий, здоровий, заробляю, але потім я вийду на пенсію або захворію, яку я пенсію буду отримувати?! 
 
Лише за умови офіційного працевлаштування, високого рівня заробітної плати, з якої сплачено внески, та достатнього страхового стажу ви матимете гідну пенсію.
 
Оксана  ТАРАСЕНКО,
начальник управління ПФУ у Вишгородському районі
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 535 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus