Головна » 2014 » Травень » 3 » «Зробимо Україну чистою!»
10:38
«Зробимо Україну чистою!»
Ініціатива «Зробимо Україну чистою!» об’єднує людей, які хочуть звільнити парки та вулиці від сміття. Це частина всесвітнього руху «Let’s do it world!». Всеукраїнська акція «Зробимо Україну чистою!» стала ще однією нагодою звернути увагу та залучити учнів та працівників Литвинівської школи  до  спільної справи – охорони довкілля. Крім того, кожна нормальна людина хоче ходити чистими вулицями, бачити в парках зелену траву, а не бите скло і брудний папір. Щоб це бажання стало реальністю, потрібно зробити лише три речі: не смітити, гуртом прибрати свій шматочок країни, збільшуючи простір чистоти та долучати до цих простих дій інших людей. 
 
12 квітня у Литвинівці відбулась Все­українська акція «Зробимо Україну чистою!» 2014! Прибирання відбувалось на пришкільній ділянці та у центральній частині села у парку «Юність», яким опікується історико-краєзнавчий клуб «Легіон». Обрали цю територію  не випадково.  Зона, яка межує зі  шкільною територією, за мовчазною згодою навколишніх жителів, стала певним несанкціонованим сміттєзвалищем. Вулиця не прибирається ні жителями, ні комунальниками. Прибирання ж таких територій стимулює до збереження чистоти. 
 
Особливих труднощів не виникало. На проведення акції зібралася велика кількість людей, і що дуже радісно – більшість із них учнівська молодь. Були певні труднощі з інвентарем – наприклад, не вистачало рукавичок. Однак багато свідомих прибиральників прийшли зі своїми.
 
Акція проходила у дружній приємній атмосфері. То й не дивно, адже для таких занять люди приходять не з примусу, а за покликом душі.    
 
Найбільше на території було неорганічного сміття – різних пакетиків, обгорток, скла. Усі ці відходи були схожі на сміттєвий полігон. Вивезти сміття на пустир чи в ліс – дешевий і простий спосіб, оскільки витрати по вивозу та утилізації у такий спосіб перекладаються на плечі невідомого «когось іще».  
 
Ми хочемо змінити таку ситуацію та залучити якомога більше людей до вирішення проблеми. Кожен, хто хоч раз добровільно прибирав парк, уже ніколи не кине навіть недопалок повз урну. І друзі такої людини теж перестануть смітити в її присутності. Так поступово – від людини до людини – країна стає чистішою. 
 
Результатом спільного прибирання стали 245 пакетів зі сміттям на 90 літрів. Активісти вели облік зібраного сміття, зробили фотозвіт. Акцію планується висвітлити на шкільних веб-ресурсах. 
 
Не залишатися пасивними, сторонніми спостерігачами, не стояти осторонь наших спільних проблем! «Так роблять усі», «тут і до мене було брудно», «хтось це прибере» – слабкі виправдання. Глибоко в душі кожен розуміє: свинство на вулицях — безглузде дикунство. 
 
Ми добровільно об’єднуємо сили заради здійснення нашої спільної мети – привчити людей дбайливо ставитись до дов­кілля, очистити життєвий простір для краси і порядку. 
 
О. СОЛОГУБ,
бібліотекар Литвинівської ЗОШ І-ІІІ ст.
Категорія: Литвинівська громада | Переглядів: 739 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus