Головна » 2013 » Серпень » 31 » Змінимо світогляд – підемо далі
10:39
Змінимо світогляд – підемо далі
Напередодні Дня підприємця, що традиційно відзначається в першу неділю вересня та районного бізнес-форуму «Вишгородщина – від економічного зростання до соціальних перетворень», який відбудеться 5 вересня, є нагода поговорити про місце підприємництва в нашому житті.

Хотів би почати розмову з деяких теоретичних міркувань, тому що від того, що ми вкладаємо в поняття залежить оцінка діяльності підприємців. Поняття підприємництва і підприємця набуло поширення у вітчизняній соціально-економічній літературі та практичній економічній діяльності як еквівалент понять бізнес і бізнесмен .

Суть проблеми розуміння підприємництва і бізнесу як синонімічних понять полягає в тому, що англійське слово «бізнес» є багатозначним. Дуже часто поняття «бізнес» пов’язується з малим і середнім підприємництвом, індивідуальною трудовою діяльністю громадян. Адже основою процвітання економічно розвинутих країн є велика кількість малих і середніх підприємств. 

Слід зазначити, що існують також інші підходи до розуміння співвідношення підприємництва і бізнесу за ознакою обсягу понять.

Згідно з наступним підходом, бізнес є ширшим, ніж підприємництво. Сучасні прихильники такого підходу вважають, що бізнес охоплює ділові відносини, які виникають між усіма учасниками ринкової економіки і залучають не тільки підприємців, а й споживачів, найманих працівників, державні структури. Тут бізнес — не просто діло, а система діяльності на основі приватної власності з метою отримання прибутку.

Ще один підхід трактує, що підприємництво є ширше за бізнес. Такий підхід є визначальним у наукових публікаціях стосовно теоретичного обґрунтування природи і призначення підприємництва в суспільстві. Значною мірою підприємництво пов’язується з творчою природою людини і її розкриттям у конкретних історичних та економічних умовах.


Моє ставлення до цих понять виходить з відносин підприємця до власної справи. Якщо без власника не відбуваються ключові процеси в організації – це підприємництво. В разі створення саморегулюючої системи з делегованими повноваженнями, які дозволяють підприємцю не брати участь щоденно в діяльності організації можна говорити що це – бізнес. Як наслідок, ми розуміємо, що бізнес можна продати, передати в спадок тощо. З підприємництвом все складніше. Часто бачимо, як без власника підприємницька діяльність просто зупиняється або занепадає. 

Виходячи з такого поділу можна перефразувати відоме – поганим є той підприємець, що не мріє стати бізнесменом. 

Переважна більшість з майже дев’яти тисяч суб’єктів підприємницької діяльності зареєстрованих у Вишгородському районі є підприємцями. Чотири великих, дев’яносто середніх та до ста малих підприємств можна впевнено назвати бізнесом. 


Звичайно, соціальна складова в підприємницькій діяльності має різні форми.

Соціальні функції підприємці починають виконувати з перших кроків. Свідомий вибір між допомогою по безробіттю на користь підприємницької діяльності є першим соціальним вчинком. Створення навіть одного робочого місця є вагомим внеском в соціальну складову діяльності місцевої влади. Початок будівництва об’єктів торгівлі, надання послуг, виробництва миттєво створює потребу в будівельних послугах, будівельних матеріалах. Ще далі: успішні підприємці окрім формування умов для власних потреб, створюють інфраструктуру для реалізації ідей інших підприємців. Як вершина соціальної відповідальності на певному етапі підприємці перебирають на себе функції влади – наводять лад в населених пунктах, прямо надають соціальні послуги населенню. 

Саме таку трансформацію підприємницької діяльності в нашому районі ми спостерігали всі роки з набуття Україною незалежності. Підприємці-початківці в 90-ті роки працювали переважно в сфері торгівлі, практично з коліс, без обігових коштів, більшість на ринках або в орендованих приміщеннях. Значним поштовхом у розвитку було поширення в районі на початку 2000-х років діяльності в так званих малих архітектурних формах. Не всім подобалися різноманітні кіоски та павільйони, але вони дали можливість підприємцям стати на ноги. Сьогодні переважна більшість підприємців тієї пори побудували власні магазини, СТО, перукарні або придбали професійні приміщення в новобудовах. На вимогу часу адміністративні будівлі колишніх будівельних та промислових гігантів перетворились на бізнес-центри з сучасними офісами. 


На фото можна побачити як змінився вигляд міста та сіл зав­дяки підприємцям. 

В цьому році Вишгородський район святкує 40-річний ювілей. Багато було спогадів про минуле, становлення підприємств та підприємництва. Але завжди хочеться зазирнути в майбутнє років на десять вперед, сформувати модель до якої разом прагнути. 

Розпочати бізнес стане можливим протягом 24 годин, включаючи придбання майна і земельної ділянки. Земельний кадастр замість віртуального стане реальним: в режимі реального часу на графічній або електронній карті можна обрати ділянку позначену «для продажу» або «в оренду» незалежно від форми власності – приватні, державні, комунальні з позначкою сучасне цільове призначення. 

Більшість, необхідних для ведення підприємництва, дозвільних документів будуть надаватися в режимі он-лайн. Закрити підприємницьку діяльність можливо за 30 днів розмістивши відповідне повідомлення через уповноваженого нотаріуса. Функції контролю з боку держави скоротяться до безпеки суспільства, більшість з них просто зникне, ключові ризики, в тому числі цивільна відповідальність, будуть застраховані. Головним оцінювачем якості товарів та послуг стане споживач, який буде голосувати власним гаманцем. При цьому має зрости вплив і відповідальність громадських та галузевих об’єднань підприємців. Наявність позначки  на магазині про галузевий контроль буде свідчити гарантовану якість. Враховуючи, що потреби суспільства змінюються від їжі та одягу до різнобічного розвитку особистості, слід очікувати зменшення долі підприємців зайнятих в торгівлі та зростання в сфері послуг. Я вбачаю, що будуть зникати ринки та ринкова торгівля, як форма господарювання. На зміну мають прийти щотижневі ярмарки безпосередньо від виробників або тематичні, з визначеним асортиментом. Послуги ІТ-спеціалістів приречені на успіх, враховуючи увагу держави до галузі та кількість студентів з нашого району, що навчаються на цьому напрямку та наявних фахівців, ризикну передбачити створення інноваційних підприємств в галузі інформаційних і телекомунікаційних технологій. Зростатиме попит на послуги організації дозвілля – очікуємо будівництво льодового палацу, нових стадіонів та менших за масштабом комплексів, особливо для дітей. Після завершення кризи буде витребуване будівництво на основі нових енергоефективних технологій, гадаю вже через 5-7 років будуть користуватися попитом новобудови лише з мінімізованими енерговитратами. Будівництво кільцевої дороги навколо Києва в Вишгородському районі повністю змінить систему комунікацій та надасть поштовх до подальшого освоєння Київського моря. Зростання свідомості підприємців зробить модним екологічну складову будь-якого проекту. Наявність екологічної позначки викличе довіру 

Все це можливо лише за умови зміни світогляду діючих або появи нових підприємців, талановитих менеджерів як в приватному такі в державному секторі управління.

Вітаю підприємців і бізнесменів з Днем підприємця. Бажаю досягнення досконалості в ваших справах, невтомної енергії, фантазії у  нових видах і формах діяльності, здоров’я вам та близьким, затишку в сім’ях.

Юрій БОЯРИН, 
голова Вишгородського районного 
фонду підтримки підприємництва
Переглядів: 473 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus