Головна » 2014 » Травень » 12 » Зміни в пенсійному забезпеченні
10:08
Зміни в пенсійному забезпеченні

Зміни, які відбулися в пенсійному забезпеченні, у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України від 27.03.2014 року № 1166- VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні».

Зміни внесено до:

ст. 50-1 Закону України «Про прокуратуру»;

ст. 37 Закону України «Про державну службу»;

ст. 20 Закону України «Про статус народного депутата України»;

ст. 138 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»;

ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Починаючи з 1 травня 2014 року пенсії прокурорам і слідчим прокуратури, державним службовцям, народним депутатам України призначатимуться в розмірі 70 % суми їхньої заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року – страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Такі самі зміни стосуватимуться і пенсійного забезпечення суддів, які вийшли у відставку, щомісячне довічне грошове утримання яким виплачуватиметься в розмірі 70 % грошового утримання судді, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року – страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, та військових, пенсія за вислугу років яким призначатиметься в розмірі 70 % відповідних сум грошового забезпечення.

Крім того, 24.04.2014 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 25.03.2014р. № 112 «Про внесення змін до деяких постанов КМУ з питань пенсійного забезпечення». Відповідно до якої розмір виплат (крім посадових окладів, надбавок за ранг або кваліфікаційні класи, класний чин або спеціальні звання, вислугу років), що включаються в заробіток для обчислення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу», визначається за вибором того, хто звернувся за пенсією за будь-які 60 календарних місяців роботи, яка дає право на даний вид пенсії, підряд перед зверненням за пенсією. Середньомісячна сума зазначених виплат за 60 календарних місяців визначається шляхом ділення загальної суми цих виплат на 60.

Також, до стабілізації економічної ситуації в країні зупинено чинність ч. 2 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», згідно з якою щороку починаючи з 1 березня п. р. у разі, якщо середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за минулий рік зросла, проводився перерахунок раніше призначених пенсій із застосуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, підвищеної на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 % показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком, але не менше від зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Крім того, внесено зміни до Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій, розмір яких перевищує 10 тис. грн. на місяць. Такі пенсії оподатковуватимуться в частині перевищення, тобто оподаткуванню підлягатиме сума, яка перевищує 10 тис. грн.

Категорія: Україна | Переглядів: 445 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus