Головна » 2013 » Червень » 8 » Зберегти історичну та культурну спадщину
10:37
Зберегти історичну та культурну спадщину
XIX міжнародна науково-практична конференція «Старожитності Вишгородщини», проведення якої започатковане Київським обласним товариством охорони пам’яток історії та культури, присвячене пам’яті Ярослава Мудрого, пройшла у Вишгороді. Співорганізаторами заходу виступили Вишгородська райдержадміністрація, Вишгородська районна та Вишгородська міська ради, Вишгородський історико-культурний заповідник. 

З вітальним словом до учасників конференції звернувся Вишгородський міський голова Віктор Решетняк, підкресливши, що Вишгород – перлина Вишгородщини, культурний центр Київської Русі. 

У своєму зверненні до учасників конференції заступник голови райдержадміністрації Валентина Духота зазначила, що пріоритетом у роботі райдержадміністрації є реалізація державної політики, спрямованої на пізнання та збереження історичної та культурної спадщини нашого народу, встановлення історичної справедливості, на розвиток культури та освіти. 

– Той, хто не знає свого минулого, не має майбутнього. Виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича «Діти – наше майбутнє» ми щонайперше пов’язуємо з розвитком освіти, героїко-патріотичним вихованням молоді та підтримкою творчих здібностей дітей. Тому районна влада робить все можливе для того, щоб підростаюче покоління отримувало якісну освіту, знало історію свого рідного краю і залучалось до краєзнавчої та історично-пошукової роботи. У Вишгородському районному центрі художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» діє гурток «Музейна справа», у школах району працюють музеї бойової слави, – наголосила Валентина Духота. – За сприяння райдержадміністрації спільно з благодійниками та меценатами у Пиляві створено музей бойової техніки, за участі молодіжних пошукових загонів ведеться пошук поховань бійців Червоної Армії, що загинули під час Великої Вітчизняної війни. Під час травневих свят у Спасо-Преображенській православній обителі в урочищі Суха біля Ясногородки за участю учнів шкіл району відбулися перепоховання останків бійців і командирів Червоної Армії, що загинули у 1941-1943 роках. 

Під час конференції провідних фахівців музейної справи Вишгородщини було відзначено грамотами голови Київської облдержадміністрації та голови Київської обласної ради. 

Від імені голови райради та депутатського корпусу Вишгородської районної ради виступив заступник голови районної ради Олександр Глущенко, який побажав усім учасникам зібрання активної роботи, плідних дискусій та вагомих здобутків. 

Під час роботи конференції заслухано понад більше десяти доповідей з різних питань історії, археології та музеєзнавства. 

Учасники конференції схвально зустріли виступ російською мовою доктора Токійського університету науки та мистецтв Японії Акітцу Маюзумі на тему: «Вивчення історії України в Японії». 

Учениця Жукинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, вихованка гуртку «Музейна справа» (Вишгородський районний центр художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивоствіт») представила слухачам доповідь на тему: «Народні промисли села Жукин кінця ХІХ–початку ХХ століття». 

Під час конференції відбулось спільне засідання археологічних секцій Вишгородського історико-культурного заповідника, Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та Центру археології м. Києва інституту Національної академії наук України. Учасники конференції підвели підсумки роботи ХІХ міжнародної науково-практичної конференції. Після чого у приміщенні музею давньоруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника відбулось відкриття виставки дипломних робіт кафедри гончарства та кераміки з фондів Інституту декоративно-прикладних мистецтв імені М. Бойчука. 

Завершилась конференція екскурсією до Вишгородського Борисоглібського храму, куди нещодавно повернувся список чудотворної Володимирської (Вишгородської) ікони Божої Матері. 

Сайт Вишгородської РДА
Переглядів: 588 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus