Головна » 2013 » Листопад » 23 » Затоплена історія одвічних сіл
11:25
Затоплена історія одвічних сіл
У минулий четвер територіальна громада села Демидів відзначила найголовніше місцеве свято – Архістратига Михайла. Свого небесного покровителя демидівці вшановують щонайменше 250 років. Саме тут у селі було споруджено Михайлівську церкву. Але якщо врахувати, що храм був побудований на місці ще давнішої церкви, то ця християнська традиція бере початок чи не з часів Київської Русі.
 
У цей день у Демидові відбулася ще одна знакова подія. В урочистій обстановці було закладено капсулу на місці майбутнього пам’ятного знаку затопленим селам Вишгородщини. Ось з яким посланням звернулися до своїх нащадків жителі села.
 
Шановні наші нащадки!
 
Цю капсулу було закладено з нагоди спорудження пам’ятного знаку затопленим селам Вишгородського району. У 1963 році в результаті будівництва Київської ГЕС під водою рукотворного моря зникли села.
На правому березі Дніпра: Бірки, Толкунська Рудня, Ротичі, Домонтова.
 
На лівому березі: Старосілля, Сваром’я, Ошитка, Тарасовичі, Чернин, Новосілки-на-Дніпрі, Окунінове, Новий Глібів, Старий Глібів.
 
Століттями понад Дніпром знаходилися ці села з вибіленими хатками в обрамленні квітучих садів, зелених луків та розкішних лісів. Там наші пращури працювали, кохали, ростили дітей. У ході історії ці села неодноразово нищилися чужинцями, голодоморами, репресіями та окупаціями, але села знову відроджувалися з попелищ. І лише новозбудована водойма назавжди поглинула їх. Цей знак – це реквієм по загиблим селам, це нетлінна пам’ять про наш родовід, про 92 тисячі гектарів затоплених родючих земель, 33 тисячі переселених звідти людей.
 
Закликаємо і вас, шановні нащадки, свято плекати пам’ять про нашу малу Батьківщину в ім’я нашої великої матері України!
 
За дорученням громади села Демидів
сільський голова Василь Олексійович ДІДОК
 
Півстоліття минуло з часу загибелі сіл. Як не прикро, але про цю трагедію влада не бажала говорити всі ці роки. До цих пір в районі немає жодної пам’ятної дошки, яка б нагадувала про ці села. Вони зникли, мов Атлантида. Жодного разу над ними з човна не опускався вінок пам’яті, не горіли свічки. Але демидівці переконані, що ця подія забуттю не підлягає. Про це говорили колишні мешканці сіл Чернина, Бірок. Демидівський сільський голова Василь Дідок акцентував увагу на передачі естафети пам’яті молодому поколінню односельців, які мають знати і шанувати свій родовід.
 
Місцем для майбутнього пам’ятного знаку обрано невеликий сквер на розі вулиць Київської і Садової. Композиція чудово буде проглядатися з усіх боків. З часом у скверику з’являться лавочки для відпочинку та клумби в обрамленні живоплоту. Є ще у сільського голови задум організувати у шкільному музеї тематичний розділ, присвячений цій події, а на базі бібліотеки у ці дні проводити щорічні книжкові виставки, засідання за «круглим столом» в ім’я збереження історичної пам’яті. Недарма мудрість говорить: «Усе буде так, як має бути, навіть якщо буде інакше!»
 
Микола ПРАВОБЕРЕЖНИЙ
Категорія: Демидівська громада | Переглядів: 2065 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus