Головна » 2013 » Грудень » 4 » Захоплення адмінбудівель - це протест на грані фолу
13:16
Захоплення адмінбудівель - це протест на грані фолу
Така форма протестів, як захоплення адмінбудівель і перешкоджання діяльності влади, є незаконною і неефективною. 

Про це у коментарі кореспондентові Укрінформу заявив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. 

"Ясно, що це все (захоплення адмібудівель. - Ред.) на грані фолу і з точки зору закону, і з точки зору ефективності. Але треба бути в гущі цих подій, щоб сказати, чи це оптимальний вибір чи не оптимальний, які ще існують варіанти", - сказав він. Коментуючи київську ситуацію щодо облаштування пунктів обігріву та ночівлі протестувальників у Будинку профспілок та Жовтневому палаці, експерт зазначив, що ці об'єкти не забезпечують життєдіяльності міста. Стосовно захоплення буділі КМДА Коліушко акцентував увагу на тому, що перед тим Верховна Рада "порушувала Конституцію протягом року, не призначаючи виборів Київського міського голови, і півроку - не призначаючи виборів Київради". 

"Я, починаючи з травня, неодноразово казав, що порушення з боку влади завжди приведе до порушення законів з боку громадян у відповідь. Тому важко засуджувати тих, хто зайняв два поверхи у КМДА, тому що в них теж є логіка: якби тут був мер, можливо, в місті взагалі все було б по-іншому, а оскільки нам не дали реалізувати наше конституційне право обрати мера, то тепер ми так будемо вирішувати", - припустив Коліушко. 

Водночас експерт зазначив, що, за його спостереженнями, серед протестуючих дуже мало людей, які хочуть відверто незаконних дій, а те, що робилося в неділю на вулиці Банковій, однозначно було провокацією з боку конкретних людей, особи яких "давно встановлені". Тому треба відновлювати законність, карати тих, хто допустив провокації і чинив неправові дії. 

Відповідаючи на запитання щодо варіантів повернення у правове поле, Коліушко зауважив, що коли сотні тисяч людей вийшли на вулиці з протестами проти призупинення курсу на євроінтеграцію і вимогою відставки уряду, то саме відставка мала б бути першим кроком. "Після цього можна розглядати різні варіанти - формування технічного уряду, коаліційного, дострокові вибори. Варіантів багато, але в процесі цього треба однозначно добиватися законності з боку тих, хто бере участь у протестах", - підсумував Коліушко.
Переглядів: 430 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus