Головна » 2013 » Грудень » 1 » Загалом проводили правильну лінію на інтеграцію
12:17
Загалом проводили правильну лінію на інтеграцію
Прем’єр-міністр України Микола Азаров в ексклюзивному інтерв’ю «Євроньюс» 

— Пане Прем’єр-міністре, чи здивувала вас реакція українців, які протестують проти рішення вашого уряду не підписувати угоду про асоціацію з Європейським Союзом? 

— Ні, звичайно, я не здивований, бо протягом останніх трьох з половиною років і Президент, і наш уряд активно пропагували в суспільстві ідею угоди з Європейським Союзом. Наш уряд готував цю угоду, і ми постійно розповідали нашим людям, чому ми це робимо. І зовсім природно, що коли про це було оголошено, достатня кількість людей вийшли з вимогою до уряду, щоб продовжити процес європейської інтеграції. І це активність наших людей. Ще раз зазначу, що загалом ми проводили правильну лінію на інтеграцію з Європейським Союзом. 

— Пане Прем’єр-міністре, не могли б ви, принаймні, пояснити, чому ваш уряд в останній момент прийняв рішення не підписувати угоду? 

— Я відповім приказкою: «Краще пізно, ніж ніколи». І було ухвалене рішення тоді, коли стало зрозуміло, що чекати допомоги немає звідки, що настав момент, коли треба приймати рішення. В іншому разі, і вам відома думка авторитетних фінансових агентств, що нам пророкували, не хочу повторюватися. Тому ми до останнього відкладали це рішення, сподіваючись, що нам удасться домовитися, знайти компенсатори, і коли стало зрозуміло, що цих компенсаторів немає, таке рішення будо прийнято. 

— Чи надала Росія Україні знижки на газ, який Україна купує в Росії? Оскільки таке рішення дало б змогу також МВФ надати Україні необхідний їй кредит, без вимоги підвищити ціну на газ для українських домогосподарств. 

— Це важке питання. Бо, вирішуючи це питання, Росія втрачає мільярди доларів, ми отримуємо мільярди доларів. Важке питання, тому що контракт виписаний настільки кабально для нас і настільки вигідно для Росії, що нам важко опиратися на юридичний бік формулювань контракту. Однак я завжди залишався оптимістом і казав нашим російським партнерам, що цей контракт насамперед погіршує наші економічні відносини, і не тільки економічні, і призводить до того, що скорочується обсяг закупівель газу. Ми його вже майже вдвічі скоротили. Тому цей контракт працює і проти вас, і проти нас. І він має бути. 

— Ви звинувачуєте МВФ, але яким чином ЄС міг би вплинути на рішення цієї міжнародної організації, яка по суті — світова фінансова організація? 

— Міжнародний валютний фонд — це міжнародна фінансова організація, якою керує рада директорів, що являють собою, скажімо, директорів Старого Світу. Це представники Франції, Німеччини, Великобританії, США. Якби вони зайняли скоординовану позицію в раді директорів МВФ, то цю вимогу, яка по суті є економічно необґрунтованою, було б просто знято з порядку денного.
Переглядів: 434 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus