Головна » 2013 » Серпень » 31 » З минулого в майбутнє – через сьогодення
10:50
З минулого в майбутнє – через сьогодення
Урочистим підняттям Державного прапора минулої п’ятниці розпочалися  святкування відразу трьох знаменних для нас дат – 22-ї річниці Незалежності України, 40-ї річниці з часу заснування Вишгородського району та Дня Вишгорода. 

Зрозуміло, що День Незалежності – найбільше для України всенародне свято. День заснування Вишгородського району – подія, що значною мірою сприяла розвитку та зміцненню нашого краю, як частини незалежної, суверенної держави, а що стосується Дня міста, то Вишгород – одне з найвизначніших міст Київської Русі, родова оселя багатьох великих князів.

О 10-й годині ранку на центральній площі міста перед будинком райдержадміністрації зібралися керівники району, запрошені почесні гості, мешканці міста Вишгорода. Лунає державний гімн. Слово бере голова районної державної адміністрації Олександр Приходько:

–  Для держави і народу України державний прапор – найважливіший символ незалежності та суверенітету нашої  держави. Синьо-жовтий прапор сьогодні гордо майорить над усіма державними установами, підприємствами-гігантами вітчизняної індустрії, заводами, компаніями та кораблями, символізуючи незалежну Україну.


Мер Вишгорода Віктор Решетняк та представник Київської облдержадміністрації Віктор Гребцов приєдналися до слів голови райдержадміністрації і під оплески присутніх вітали мешканців з державним святом.

«У ці дні кожен з нас відчуває себе частиною великої родини. Це свято об’єднує усіх, кому дороге місто – його вулиці, будівлі, сквери, парки і храми, його героїчне минуле і трудове сьогодення. Ми з вдячністю згадуємо всіх, хто творив його славетну історію, збагачував традиції, розбудовував, боронив від ворога», – зауважив Віктор Решетняк.

Дуже символічно, що свято Незалежності України, ювілей з дня заснування Вишгородського району та День Вишгорода розпочинається саме підняттям Державного прапора у виконанні випускників вишгородських шкіл, котрі щойно урочисто отримали найважливіший у своєму житті документ – паспорт громадянина України. Представники юних  вишгородчан, а це Артем Гузов, Володимир Палагеча, Роман Соболевський, Інна Палій, Анастасія Павленко, вперше беруть участь у піднятті Державного прапора. За мить він гордо замайорів над багатолюдною площею Шевченка.  

24 серпня святкування Дня незалежності України розпочалося парадом весільних обрядів. Тут же, на площі Шевченка, перед будівлею райдержадміністрації урочисто поєднали серця і долі сім весільних пар. Особисте свято молодят гармонійно поєдналося з загальнодержавним, адже на весільну церемонію прибули керівники райдержадміністрації, міста, гості з області та міст-побратимів, ближнього та дальнього зарубіжжя.


Народний депутат України Ярослав Москаленко не лише передав вітання молодятам, а й надав фінансову допомогу та цінні подарунки, які ой як знадобляться молодим сім’ям у перших кроках сімейного життя.
«Сьогодні день, який ви будете пам’ятати завжди. Ви розпочинаєте нову – спільну ходу дорогою життя. Разом – у радості  та в горі, під час злетів і падінь, ви будете надійною подружньою опорою», – зазначив у привітальній листівці наш представник у парламенті України.

Не приховувала своїх емоцій весільно вбрана молода дружина Тетяна Ковальчук.  Крізь сльози щастя дівчина поділилася враженнями:

– Мої очікування справдилися, церемонія одруження відбулася на дуже високому рівні. Безперечно, цей надзвичайний день я запам’ятаю на усе життя.

Відбулося і довгоочікуване нагородження п’яти жителів Вишгородщини титулом «Почесний громадянин Вишгородського району» – Василя Буткевича, Івана Бурдака, Семена Поташника, Петра Шемчука та Галини Шевченко. Почесних громадян щиро привітали голова облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк, народний депутат України Ярослав Москаленко, голова Київської обласної ради Олександр Качний, голова районної державної адміністрації Олександр Приходько, голова районної ради Олександр Носаль, мер міста Віктор Решетняк, президент Федерації футболу України Анатолій Коньков. 


Цього ж дня  у Вишгороді відбулася  урочиста церемонія відкриття Алеї дружби, якою символічно відзначено активну спів­працю громади Вишгородщини з містами-побратимами багатьох міст Європи. В бетоні та камені на Алеї дружби увічнено їхні назви – це німецькі міста Айхенау та Льоррах, російський Белгород, французьке Санс, македонське Делчево, польське Вишків, естонське Раквере та українські міста Канів та Чорноморське.

– Ми намагаємось взяти найкраще з досвіду наших міст-побратимів. Кожен меморандум про співпрацю дозволяє нам  розбудовувати таке прекрасне місце на Землі, як Вишгород, де є щирі та життєрадісні люди. І про наш гостинний край вже знають в багатьох містах світу, – наголосив присутній на урочистостях народний депутат України Ярослав Москаленко.

Відзначаючи плідність та багатогранність співпраці, голова РДА Олександр Приходько сказав, що така співпраця вкрай цінна з огляду на високий рівень соціально-економічного та культурного розвитку  держав, регіонів і громад. 

Наступним кроком у загальному святкуванні стала церемонія закладання капсули на місці будівництва пам’ятника княгині Ользі. В урочистостях взяли участь голова Київської обласної держадміністрації Анатолій Присяжнюк, народний депутат України Ярослав Москаленко, голова райдержадміністрації Олександр Приходько, голова районної ради Олександр Носаль та мер міста Віктор Решетняк. Монумент буде зведено на крутому березі Дніпра, неподалік від того місця  де у десятому столітті був двір княгині Ольги.


– Хочу привітати усіх присутніх  зі святами, а також передати щирі вітання від Президента України. Владі потрібно думати, що у майбутньому ми можемо зробити для покращення міста. Наприклад, в рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі ми заклали капсулу на місці будівництва пам’ятника великого державного діяча княгині Ольги. Це буде привертати увагу багатьох людей до Вишгородщини та прославляти Вишгород, – зазначив голова облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк.

Аж до пізньої ночі вирувало у святковому дійстві і Співоче поле цього дня.  Зокрема, футболісти Вишгородського району виборювали кубок молодих регіонів. У фінальну боротьбу вийшли три команди: Славутич, Обухів та Вишгород. В результаті запеклої боротьби перемогла команда «Чайка» з Вишгорода.
Представники населених пунктів Вишгородщини з традиційною торгівельною символікою простягнулися вздовж Київського моря. Пропонувалася характерна для кожної місцевості продукція. Можна було почастувати себе домашньою випічкою, суто традиційними українськими стравами. Скуштувати наливок місцевого виробництва. На ярмарку були широко представленні гончарні вироби, предмети декоративного мистецтва та вироби майстринь товарів широкого вжитку.

Ансамблі «Пісняри» та «Кобза» вразили присутніх своєю динамічністю, а виступи народних артисток України, улюблених українських співачок Наталії Бучинської та Катерини Бужинської стали логічним завершенням свята Незалежності України та супутніх йому знаменних дат.

Юрій ГОРОВИЙ, Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА  
Переглядів: 797 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus