Головна » 2013 » Жовтень » 12 » З доброзичливістю до дитини
10:34
З доброзичливістю до дитини
Діти – наше майбутнє, майбутнє нашої нації, України вцілому, і від того, яким виростимо його, залежить розквіт нашої держави. Саме тому у Вишгородському районі надається пріоритетне значення виконанню доручень Президента України Віктора Януковича щодо вирішення актуальних проблем регіону, зокрема – програмі «Якісна та доступна медицина» в рамках реалізації проекту «Київщина без окраїн» та наданню медичної допомоги дітям.

Усе починається з народження дитини. Тому пологовому відділенню Вишгородської центральної районної лікарні надається першочергова увага. Воно має повний набір необхідних приміщень. Переважна більшість палат переобладнані під палати сумісного перебування матері і дитини, є дві пологові зали, операційна, палата інтенсивної терапії для новонароджених, що обладнана та оснащена всіма необхідними виробами медичного призначення, апаратурою та інструментарієм.
 
У 2011 році за допомогою Вишгородської районної державної адміністрації проведено капітальний ремонт та часткову реконструкцію. Відділення обладнане всім необхідним для надання медичної допомоги вагітним, породіллям та новонародженим. Впроваджені сучасні перинатальні технології (партнерські пологи, сімейні пологові зали, раннє прикладання до грудей немовлят, сумісне перебування матері і дитини, мінімізація рутинних медичних втручань). У відділення придбано сучасний апарат штучної вентиляції легень. Відділення обладнане пульсоксиметрами, реанімаційними столиками, кювезами, лампами фототерапії, катетерами, інфузоматами, ларингоскопами та набором інкубаційних трубок, затискачами для клемування пуповини в достатній мірі. У акушерсько-гінекологічному відділенні Вишгородської ЦРЛ створенні належні умови для народження дітей. 

Пологове відділення забезпечене вакциною БЦЖ для вакцинації новонароджених від туберкульозу з метою профілактики цієї соціально-небезпечної хвороби. Щеплення та інші медичні втручання новонародженим проводиться після поінформованої згоди батьків, що надається письмово у відповідній формі, затвердженій МОЗ України. У відділенні постійно підтримується належний санітарно-протиепідемічний режим. 

Активно впроваджуються сімейні та партнерські пологи (за бажанням батьків), жінкам з високим ступенем перинатального ризику згідно «Протоколів надання медичної допомоги» родорозрішення проводиться в Київському обласному центрі охорони здоров’я матері і дитини або інших закладах ІІІ, IV рівня акредитації. 

У 2012 році вперше за багато десятиліть показник народжуваності практично порівнявся з показником загальної смертності. До 2012 року показник природного приросту населення мав від’ємне значення, що означало перевагу показника загальної смертності над показником народжуваності. Уперше в минулому році природний приріст майже дорівнює нулю, з тенденцією на майбутні роки до переходу на плюсові значення.

У 2013 році укомплектована вакантна посада лікаря-неонатолога, що значно покращило рівень надання медичної допомоги новонародженим. Важкохворі новонароджені діти переводяться в спеціалізовані відділення (інтенсивної терапії новонароджених та неонатології) Київської обласної дитячої лікарні в умовах спеціально-обладнаного реанімаційного автомобіля в супроводі дитячого  лікаря-реаніматолога. Для попередження народження дітей з вродженими вадами, усім вагітним проводиться пренатальна діагностика (УЗД, лабораторні обстеження, нагляд в жіночій консультації). 

Минулого року у Вишгородську ЦРЛ було придбано два сучасних апарати ультразвукової діагностики, що значно покращило пренатальну діагностику стану плоду.

Стаціонарну допомогу діти району отримують в дитячому відділенні Вишгородської ЦРЛ. У 2012 році проведено капітальний ремонт дитячого відділення, оновлено твердий та м’який інвентар, замінено сантехніку, створено належні умови для перебування на лікуванні дітей і їх батьків. Дитяче відділення розраховане на 50 ліжок, розташоване на першому-другому поверхах окремого корпусу. Відділення має повний набір необхідних приміщень: приймальне відділення, окрему палату для новонароджених дітей, мельцеровський бокс для діагностики та ізоляції інфекційних хворих дітей, сім палат, де розміщено 1-2 ліжок та ліжечка для дітей до 1 року, шість палат по 5 ліжок, палата інтенсивної терапії, маніпуляційна, фізкабінет. У відділенні є великий хол з телевізором та ігрова кімната, обладнана дитячими іграшками, батутом, телевізором, іграми для розвитку. У дитячому відділенні прекрасно обладнані санітарні кімнати, туалети, бойлери для підігріву води, пральна машина. Є повний набір приміщень та належний санітарно-гігієнічний стан. Дитяче відділення забезпечене всім необхідним обладнанням для надання медичної допомоги дітям. Покращилось харчування дітей і становить 7,54 грн. на добу.

Відділення укомплектоване лікарями та середнім медичним персоналом, що має досвід роботи з дітьми. У Вишгородській ЦРЛ забезпечено цілодобову наявність лікаря-педіатра. У вихідні, святкові дні та неробочий час медичну допомогу дітям надають чергові лікарі-педіатри, які проводять огляд важкохворих дітей, дітей до одного року, новонароджених та надають консультативну допомогу при амбулаторному зверненні дітей у разі потреби, консультують дітей в інших відділеннях лікарні. При потребі вузькоспеціалізованої допомоги, діти переводяться на стаціонарне лікування до дитячої обласної лікарні в м. Боярка. 

У разі необхідності надання реанімаційної допомоги дітям на рівні центральної районної лікарні, виділено два ліжка у відділенні інтенсивної терапії та анестезіології Вишгородської ЦРЛ. Лікарі-реаніматологи підготовлені до надання реанімаційної допомоги в тому числі інтубації та штучної вентиляції легень дітям та новонародженим.

Амбулаторну допомогу дітям надає мережа лікувально-профілактичних закладів. У зв’язку з проведенням реформи медичної галузі, організовано Вишгородський районний центр первинної медико-санітарної допомоги, до складу якого входять 15 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 31 фельдшерсько-акушерський пункт. При Вишгородській амбулаторії ЗПСМ проводяться заходи по організації виїзної невідкладної допомоги. Екстрену допомогу дітям здійснює філія КЗ КОР «КОЦМДМК «Вишгородська станція екстреної медичної допомоги».

Найважливіший розділ амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям – профілактична робота з новонародженими та дітьми віком до одного року. Про виписку новонародженого пологове відділення повідом­ляє в амбулаторії, де є журнал виписки новонародже­них, у якому вказується прізвище, адреса і дата народження й виписки дитини з пологового відділення. Первинний патронаж до новонародженого проводиться в перші два дні після виписки новонародженого. Протягом першого місяця життя обслуговування дитини лікарем та медичною сестрою або фельдшером проводиться тільки вдома, 3 рази (1–2-й день після виписки, 14-й день, 21-й день), а дітей із групи ризику частіше – 6-7 разів. Безперервний нагляд за новонародженими допомагає виявити відхилення в стані його здоров’я. При патронажі проводяться бесіди про переваги грудного, вільного режиму вигодовування, правильного догляду за дитиною, загартовування, профілактики гіпогалактії, нещасних випадків та раптової смерті немовлят. Усі дії медичних працівників направлені на попередження захворювань та малюкової смертності.

Діти, які проживають у сільській місцевості, з місячного віку у день здорової дитини також запрошуються в амбулаторію або на фельдшерсько-акушерський пункт кожного села. 

Важливим розділом надання амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям є диспансеризація. Медичні огляди дитячого населення проводяться відповідно до порядку проведення медичних оглядів учнів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів у лікувально-профілактичних закладах у присутності одного з батьків. Для наближення спеціалізованої медичної допомоги до дітей, які проживають на селі, працюють дві виїзні бригади спеціалістів Вишгородської ЦРЛ та Димерської райлікарні. 

Як відомо, майбутнє належить профілактичній медицині. Важливим розділом амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям є проведення профілактичних щеплень. Профілактичні щеплення проводяться відповідно до річних та помісячних планів по кожній дільниці. Лікувально-профілактичні заклади в достатній мірі забезпечені холодильним устаткуванням та сумками холодильниками з холодовими елементами для транспортування та зберігання імунобіологічних препаратів згідно вимог дотримання «холодового ланцюга». Профілактичні щеплення проводяться дітям у присутності батьків за поінформованої згоди одного з батьків, в усіх лікувально-профілактичних закладах, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. Життя та здоров’я наших дітей – це головний скарб, що ми маємо. Тому бережіть його, а ми своїми знаннями та вмінням будемо сприяти його примноженню. 

Віктор ПАВЛЕНКО, головний лікар КЗ 
«Вишгородська центральна районна лікарня»
Переглядів: 692 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus