Головна » 2016 » Жовтень » 6 » З днем народження тебе, Лютіж!
18:32
З днем народження тебе, Лютіж!

Радіймо життю І гуртом, й поодинці,
Бо ми – лютіжани, Бо ми – українці!

                             Тетяна КОСТЮЧЕНКО

Святкування Дня села стало близьким і рідним для багатьох із нас. Адже на цьому святі кожен може зустрітися з друзями, колегами, близькими, сусідами, однокласниками, знайомими і познайомитися з незнайомими, почути привітання, відгуки запрошених про наше село, поговорити про досягнення та перспективу села на майбутнє, а також отримати хороший настрій на увесь день та заряд енергії, я б сказала, надовго.
Ось і цього року першого жовтня громада села Лютіж відзначила чергову річницю заснування рідного села. Готувалися до проведення свята заздалегідь, усю душу вклали. Тому все задумане вдалося. День видався напрочуд теплим, сонячним, таким же неповторним, яскравим і гарним було і свято.
 Його відкрили піснею «Хай живе надія» учасники студії «Гармонія» (керівник Людмила Коваль). Вони довели, що пишаються тим, що народилися і виросли в рідному селі. Намистинки своїх пісень дарували односельцям солісти студії Єгор Олійник та Юлія Мельниченко.
Добрий день всім, 
Кого сюди стежина привела.
Ми будемо сьогодні відзначати 
Чудове свято – День села.
День рідного села –
Де ви з’явилися на світ,
Де ясні зорі вечорові,
Вишень білосніжний цвіт.
Такими словами урочисто звернулися до лютіжан та гостей наймолодші учасники – вихованці місцевого дитячого садка «Барвінок». І так на душі потеплішало від них… Адже й справді, у кожного з нас є маленька батьківщина. Там, де ми народились, де слухали колискову матусі, де зробили перші кроки, де промовили перші слова. У кожного вона своя, та кожен її любить і пам’ятає, куди б не закинуло нас життя. А на таких зібраннях ми по-справжньому рідні, близькі. Таким місцем для нас, лютіжан, є наш Лютіж – саме він дає сили, наповнює душу мудрістю людською, окрилює, надихає, закохує, навчає, береже традиції та звичаї.
А які «обжинки» провели на сцені учні Лютізької ЗОШ, учасники колективу «Колосок» під керівництвом Тетяни Єременко! А як захоплено вигравав зразковий ансамбль сопілкарів «Рум’янок» з Вишгородаа, керівником якого є талановита Олена Могиль! Високий клас показали на сцені учні нашої школи, учасники клубу спортивного танцю «Lovedance», керівниками якого є Віталій та Альона Сіменчуки.
Артем Буренок, ведучий дійства, згадав і про історичне минуле села, і про сьогодення. 
Відкрила свято рідного села та привітала земляків Лютізький сільський голова Тамара Савенок. Зі святом усіх жителів і гостей поздоровили народний депутат України Ярослав Москаленко, голова райдержадміністрації Олександр Горган, голова районної ради Ростислав Кириченко та перший заступник голови райдержадміністрації В’ячеслав Савенок. Усі виступаючі бажали присутнім миру, добра, злагоди, взаємоповаги та взаємопідтримки, а селу – процвітання, добробуту. 
До привітань приєдналися місцеві творчі колективи: народний фольклорний ансамбль «Веснянка» (керівник Віктор Веснянка) та народний аматорський ансамбль «Лютізька левада» (керівник Валентина Головко), а також гості – колективи із сусідніх сіл: «Новопетрівчанка» (керівник Іван Гайдичук) із села Нові Петрівці та фолькколективи Старопетрівського будинку культури: «Намисто» (керівник Ганна Васильківська) та «Петрівочки» (керівник Олександр Біляєв). Полонив усіх українською піснею фольклорний ансамбль «Бабине літо» (керівник Валентина Олійник) із села Гута Межигірська.
Приємною несподіванкою для присутніх став виступ колективу «Лісапетний батальйон» (керівник Наталія Фаліон). Їхня щирість та завзятість змусили іменинників голосно аплодувати та пританцьовувати. 
Особливо вдалим був виступ шоу-балету «Dancehajat» з Києва. Родзинками свята стали виступи лауреата міжнародних конкурсів, володарки титулу «Найкраща співачка року» Олени Пантелеєвої, співачки Ольги Василець, естрадного співака, автора і виконавця власних пісень Іштвана, дипломанта пісенного вернісажу 2010 року Василя Довжука, який виконав пісню на слова жительки Лютіжа Ніни Лисаківської. Смішив на святі присутніх гуморист Василь Карпусь. Заворожила своїм співом односельчан та гостей наша сільська співачка Людмила Коваль.
Для маленьких жителів теж знайшлися різні забави: були і розбійники, і пірати, і «живі скульптури»,  не кажучи вже про атракціони, батути, солодку вату, повітряні кульки.   Смакували на Дні села не тільки кулішем, а й смачною юшкою, лютізькими смаколиками, солодощами, трав’яними напоями.
Спільними зусиллями свято вдалося на славу. Уже гарно звечоріло, та по домівках ніхто не розходився. Приємна атмосфера, привітні посмішки, дружні обійми не пускали додому. День села в Лютіжі – святкували від душі!

Анна РОМАНЕНКО

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 730 | Додав: slovo
comments powered by Disqus