Головна » 2013 » Червень » 29 » Встановити імена полеглих – справа честі
11:35
Встановити імена полеглих – справа честі
Президент України Вік тор Янукович, голова Київської обл держадміністрації Анато лій Присяжнюк та голова Вишгородської РДА Олександр Приходько взяли участь у заходах з нагоди 72-ї річниці початку Великої Вітчизняної вій ни, які пройшли на території Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році». 

– Дослідники, патріотичні клуби і об’єд нання, просто люди, яким не байдуже наше минуле, повернули з небуття імена десятків тисяч воїнів. Символічно, що саме у перед день сумних роковин ми ховаємо з належними християнськими почестями останки загиблих червоноармійців. Завдяки людській небайдужості, подвижницькій, копіткій праці ентузіастівпошуковців, вони знайдуть віч ний спочинок. Я й надалі приділятиму належну увагу розвит кові та реалізації громадських пошукових ініціатив, спрямованих на відновлення історичної справедливості, – наголосив Президент України. – Відповідні доручення вже надані центральним і місцевим органам виконавчої влади – і щодо належної державної підтримки пошукової діяльності, і стосовно вдосконалення її нормативно-правової бази, затвердження відповідних регіональних програм. А також щодо широкого залучення до цієї благородної справи учнівської та студентської молоді. 

Розпочався мітинг-реквієм з покладання квітів до військового меморіалу у Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році». Після цього відбулося перепоховання останків 26 червоноармійців, полеглих під час боїв на Київщині. Воїни Почесної варти віддали загиблим військові почесті, а присутні ветерани вшанували пам’ять воїнів хвилиною мовчання. 

– Низько схиляю голову перед усіма фронтовиками, які сьогодні з нами. На цих дніпровських кручах поклали своє життя понад півмільйона наших співвітчизників – мужніх воїнів, – наголосив Анатолій Присяжнюк. – На жаль, з кожним роком залишається все менше і менше тих, хто боронив рідний край від фашистської навали. Хоча війна не закінчилася, доки не похований останній солдат, який загинув на війні. 

У 2012 році, завдяки пошуковій роботі членів організації «Дніпро-Україна», у с. Гатне Києво-Святошинського району відбулося перепоховання 52 радянських бійців, загиблих у боротьбі з фашистськими загарбниками. Пошуковцями вказаних мною громадських організацій тільки в 2012 році встановлені імена 22 загиблих воїнів та знайдено родичів, які взяли участь в церемоніях перепоховання. 

Як зазначив голова КОДА, упродовж двох днів на Київщині у Бородянському, Кагарлицькому та Києво-Святошинському районах відбудеться перепоховання понад 50 останків воїнів Червоної Армії, що загинули під час оборони Київщини. 


Тільки за 2012 рік у Київській області пошукові організації знайшли та урочисто перепоховали біля 400 останків воїнів Червоної Армії, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни. Пошуковці знай шли та передали до музеїв велику кількість зброї та солдатських речей тих часів. Активно в області працюють Громадське об’єднання АППО «Дніпро-Україна», Міжнародна асоціа ція дослідників фортифікації «Цитадель», Всеук раїнське громадське об’єднання «Закінчимо війну», Спеціалізоване підприємство «Пам’ять і слава», Баришівська пошукова молодіжна організація «Військові пошуки» та інші. 

Президент поспілкувався з ветеранами, які прийшли на церемонію. Вони висловили главі держави свою підтримку, побажали плідної роботи по розбудові країни. 

– Пам’ять про героїв, які віддали життя за визволення України від нацистських загарбників, завжди буде моральною підтримкою на шляху утвердження сильної держави, – наголосив Президент України Віктор Янукович. 

На увічнення пам’яті про полеглих після прощальної церемонії священнослужителі відправили панихиду, а для ветеранів Київщини після мітингу-реквієму організували святковий обід та вручили подарунки. 

Підготував Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Переглядів: 472 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus