Головна » 2013 » Травень » 18 » Вони захищали Київ
12:46
Вони захищали Київ
У селі Гатне Києво-Святошинського району Київської області в урочистій обстановці відбулося перепоховання останків 25 бійців Червоної Армії, які загинули під час оборони Києва, та мітинг-реквієм на їхню честь. 

В урочистій церемонії взяли участь віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко, голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк, голова Київської обласної ради Олександр Качний, ветерани, представники археологічно-пошукового загону «Дніпро-Україна», мешканці Києва та Київської області. 

«Сьогодні ми проводжаємо в останню путь 25 наших солдат і командирів, які загинули у перші, найважчі місяці Великої Вітчизняної війни. Вони не знали, що попереду через чотири роки буде Велика Перемога, що попереду буде битва за Москву, Сталінградська битва, Курська дуга, визволення Києва. Вони прийняли на себе найперший і найстрашніший удар, закрили собою країну і Київ. Ми безмежно вдячні цим героям за те, що вони віддали своє життя, щоб наша країна була вільною», – сказав у промові віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко. 

Завдяки наполегливій роботі пошуковців загону «Дніпро-України», які займаються пошуком полеглих воїнів, вдалося встановити імена шести з 25 червоноармійців та ідентифікувати за номером медальйону іще одного, похованого раніше. 

На церемонію до Гатного з різних куточків України та Росії прибули родичі загиблих воїнів, чиї імена вдалося встановити пошуковцям загону «Дніпро-Україна». Родичам, а також представнику посольства Російської Федерації було урочисто передано особисті речі загиблих. Частина речей буде передана у шкільний музей військової слави у селі Гатному. 

У пам’ять про полеглих захисників Вітчизни було проведено урочистий молебень. Після перепоховання на честь загиблих воїнів пролунав військовий салют. 

Церемонія перепоховання полеглих радянських воїнів у с. Гатне проходить вже вчетверте. У листопаді 2012 року тут було перепоховано останки 125 загиблих радянських бійців, у травні 2012 року – перепоховано останки 70 бійців та урочисто відкрито пам’ятний меморіал, у листопаді 2011 року перепоховано 125 червоноармійців. 

Раніше подібні заходи проводилися у с. Балико-Щученка неподалік від Ржищева, в селах Лютіж та Толокунь Вишгородського району, в смт Гребінки Васильківського району. 

Пошукові роботи з виявлення останків радянських воїнів, які проводить археологічний пошуково-патріотичний загін «Дніпро-Україна», проходять у восьми областях України та в АРК. Усього за час діяльності загону було віднайдено та перепоховано останки понад 600 радянських бійців. Почесним керівником цього громадського об’єднання є віце-прем’єрміністр України Юрій Бойко. 

Інф. «Слова» 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 399 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus