Головна » 2013 » Грудень » 28 » Водна стихія не прощає легковажності
11:36
Водна стихія не прощає легковажності
Зима – чудова пора року. З настанням морозів багато людей надають перевагу відпочинку на льоду. Проте ми  іноді забуваємо про небезпеку, яку може приховувати тонкий лід. 

Трагічні випадки трапляються щороку, а їх причиною є нехтування елементарними правилами безпеки. Не тільки діти, а й дорослі стають на крихкий лід, вважаючи, що нещастя може трапитися з ким завгодно, тільки не з ними. Але слід пам’ятати, що льодова поверхня водойм завжди приховує у собі небезпеку, водна стихія не прощає легковажності та недбалості. На жаль, часто розплатою за невиконання елементарних правил поведінки на льоду стає людське життя.

Перед тим, як стати на лід, пам’ятайте, що вирушати на водоймище поодинці небезпечно. Безпечною вважається товщина льоду не менше 7 см, а людину на ковзанах може витримати лід товщиною не менше 10-15 см. Також не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги, використовуйте для цього палицю, жердину або інші підручні засоби. Якщо після першого удару палицею на ньому з’являється вода – негайно повертайтеся на те місце, звідки ви прийшли. Перші кроки потрібно робити, не відриваючи підошв від льоду. В усіх випадках необхідно уважно роздивитися, намітити маршрут руху по льоду та можливого повернення на берег. Будьте уважні біля берега, адже у місці з’єднання льоду із сушею можуть бути тріщини, не виключена наявність повітря під льодом, що робить його небезпечним. Небезпечні також місця поблизу кущів очерету, там, де швидка течія, а також там, де водорості вмерзли в лід. Обходьте місця, покриті товстим шаром снігу, адже під снігом льод завжди тонший, ніж на відкритому місці.

Рибалкам слід пам’ятати про те, що зимова підлідна ловля це не легка розвага. Щоб вона принесла вам задоволення, виконуйте прості завила поведінки на льоду – не збирайтеся великими групами на одному місці та не пробивайте поруч себе багато лунок. Не ловіть рибу поблизу вимоїн, занадто далеко від берега та в усіх інших небезпечних місцях та завжди майте при собі 12-15 метрів міцної мотузки, палицю, дошку або довгу гілку, а також два спеціальних льодових шила-«рятівники» (замість них можна використовувати великі цвяхи, ніж).

Найчастіше причиною трагедій на водоймах стає алкогольне сп’яніння. Людина в такому стані неадекватно реагує на небезпеку і у випадку надзвичайної ситуації стає безпорадною. Тож, перебуваючи на кризі, не вживайте ніяких алкогольних напоїв.

Якщо ж ви все-таки не вбереглися і провалилися під лід, то дійте рішуче і впевнено. Згадайте, що тисячі людей провалювалися до вас і врятувалися. Намагайтеся опанувати себе, не панікуйте, але голосно кличте на допомогу. Широко розкиньте руки по краю криги і намагайтеся утриматись від занурення у воду з головою. Сухий одяг на якийсь час додасть вам плавучості, тож вибиратися слід поки він не намок повністю.

Тримайте голову високо над водою та весь час рухайте ногами, при наявності сильної течії підігніть ноги під себе. Не роблячи різких рухів, наваліться грудьми на лід і вбийте в нього подалі від себе льодові шила-«рятівники». Зачепившись на льоду, підтягніться і лягайте на нього грудьми, по черзі витягаючи на поверхню ноги.

Якщо не виявилося «рятівників», то на лід можна вибратися наступним чином. Треба перевернутися із грудей на спину і розкинути руки на кризі, намагаючись відштовхуватися ногами від протилежного краю льоду або робити плавальні рухи ногами, поступово виповзати на лід з води. Вибравшись з льодового пролому, відкотіться та відповзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду таким чином перевірена.

Опинившись на більш міцному льоду, не біжіть, оскільки ваша вага з мокрим одягом стала значно більшою і ймовірність повторного провалу дуже висока.

Якщо ж на льоду провалилася людина, то негайно повідомте їй про те, що йдете на допомогу, покличте також тих, хто є поряд, дійте продумано й обережно, щоб не погіршити становище. Ляжте на лід і повзіть по його поверхні, штовхаючи рятувальний засіб або подаючи мотузку поперед себе. Якщо ви не один, тоді, взявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком та рухайтеся до проламу.

Не наближаючись до ополонки (краю крижини), протягніть потерпілому палицю, гілку, киньте мотузку, пов’язані брючні ремені або шарфи і т.п. Якщо мотузка чи трос закріплені на березі і не вистачає довжини, то, міцно тримаючись за їх кінець однією рукою, протягніть потерпілому іншу. Витягаючи людину, попросіть її працювати ногами – так буде легше втягнути потерпілого з ополонки. Діставшись берега, викличте швидку медичну допомогу, надайте потерпілому першу допомогу, закрийте його від вітру й швидко доставте у тепле місце.

Просимо також батьків роз’яснити своїм дітям про небезпеку перебування на тонкій кризі. Не дозволяйте їм гратися на льоду під час відлиг та потеплінь.

Рятувально-водолазна служба бажає вам приємного зимового відпочинку та переконливо радить дочекатися великого льоду та не виходити на нього до тривалих великих морозів.

Громадяни! Будьте обережні та розважливі перебуваючи на кризі!

Анатолій ПАВЛЕНКО, 
начальник Лютізької рятувально-водолазної станції
Переглядів: 482 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus