Головна » 2013 » Березень » 2 » Водії, вмикайте фари!
12:17
Водії, вмикайте фари!
На початку лютого Кабінет Міністрів ухвалив зміни до правил дорожнього руху. Документ передбачає цілу низку нововведень, серед яких і нові дорожні знаки. До більшості змін водії поставилися позитивно. У ДАІ стверджують, що нові положення вносилися з урахуванням міжнародного досвіду і сподіваються, що це сприятиме підтриманню безпеки на дорозі. 

Отже, на які нововведення потрібно водіям звернути увагу? 

З 1 жовтня по 1 травня пересуватися поза межами населених пунктів необхідно з ввімкненим ближнім світлом. Така практика поширена в Європі. Водії, котрі регулярно їздять за кордон, стверджують, що автомобіль із ввімкненим світлом значно краще видно. 

Заборонено зупинку і стоянку на газонах. Тепер порушників очікує не лише кара від захисників природи, а й штрафи від державтоінспекторів. 

Дорожні знаки матимуть перевагу над дорожньою розміткою. Це запобігатиме плутанині, водій автоматично прийматиме правильне рішення щодо подальшого руху. 

До білої й жовтої дорожньої розмітки додаються синя (місця парковки на проїжджій частині) і жовто-гаряча (тимчасова розмітка). 

Введено низку нових дорожніх знаків: «Пункт зупинки трамвая», «Кінець пункту зупинки трамвая», «Культова споруда», «Промислова зона», «Фото-, відеофіксація порушень», таблички про вид і характер небезпеки, напрямок об’їзду та інші. 

Попрацювали фахівці і над термінологією, визначенням понять – прибрали зайві чи двозначні значення. Наприклад, ввели поняття «газон» (ділянка однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву й вирощування дерностворюючих трав), «маневрування» (початок руху, перелаштування транспортного засобу з однієї смуги в іншу, поворот вправо або вліво, розворот, рух заднім ходом, з’їзд на узбіччя), «темний час доби» (частина доби від заходу до сходу сонця). 

Серед іншого виключили пункт, за яким обгін транспортних засобів дозволяється тільки з лівої сторони. Він суперечив поняттю «обгін», що передбачає виїзд на зустрічну смугу, яка знаходиться тільки ліворуч від автомобіля. Праворуч, як відомо, може бути тільки смуга для руху в попутному напрямку. Виключення цього пункту не означає, що дозволено робити обгін справа по узбіччю! 

Щодо зміни гуми з початком нового сезону – ввели рекомендації використовувати шини, що відповідають стану проїжджої частини. 

Нововведення вступають в силу з 15 квітня 2013 року. А поки триває підготовка: виготовляються дорожні знаки, вносяться зміни в екзаменаційні програми. 


За словами державного автоінспектора Вишгородської ДАІ В’ячеслава Косуна, зараз його колеги готуються до нововведень: «Ми самі вивчаємо нові правила. А ще чекаємо нової редакції Правил дорожнього руху і внесення змін до Кодексу адміністративних порушень. Адже нам потрібно пояснювати водієві, який пункт він порушив. А щоб покарати – потрібно керуватися Кодексом. Поки не внесуть вид покарання, інспектори, скоріше за все, будуть усно попереджати водіїв про порушення. Щодо деяких правил, то, наприклад, дуже корисний пункт про ввімкнене світло. Дехто нарікає, мовляв, буде забувати вмикати-вимикати світло, але ж по населеному пункту не заборонена їзда із ближнім світлом. Тож якщо водій знає, що він пересуватиметься і поза межами населеного пункту, він може одразу вмикати фари. Для нас ще позитивним моментом стало трактування термінів – це полегшить визначення виду порушення. А з газонами, знаками і розміткою, думаю, у водіїв проблем не буде». 

Марія ФІЛАТОВА, «Слово» 
Фото Олексія МОТОЗЮКА
Переглядів: 1047 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus