Головна » 2013 » Квітень » 6 » Високий тиск – це ще не вирок
11:22
Високий тиск – це ще не вирок
Артеріальна гіпертензія є одним з найбільш значимих захворювань щодо розвитку серцево-судинних ускладнень, що пояснюється її значною поширеністю й роллю в ураженні органів-мішеней: серця, мозку, нирок, сітківки ока. Підвищення артеріального тиску реєструється приблизно у 20-30% дорослого населення та істотно впливає на тривалість і якість життя. 

Поширеність артеріальної гіпертензії значно підвищується з віком від 10% у осіб 18-30 років, до 50-70% серед осіб 50-60 років. 

Наявність артеріальної гіпертензії значно погіршує життєвий прогноз людини, негативно впливає на тривалість і якість життя. Дослідження показали, що у пацієнтів віком 35-65 років з підвищеним артеріальним тиском ризик розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і серцевої недостатності зростає незалежно від статі у 2-4 рази. 

Артеріальна гіпертензія сприяє розвитку серцевої недостатності та обтяжує її перебіг. Доведено, що застосування постійної антигіпертензійної терапії сприяє зниженню ризику розвитку інсульту на 30-40%, інфаркту міокарда на 20%, серцевої недостатності на 50%. Важливе значення має здатність антигіпертензійних препаратів викликати зворотній розвиток гіпотрофії лівого шлуночка, адже його збільшення є незалежним фактором ризику серцево-судинних ускладнень і смерті, значимість якого зростає пропорційно ступеню збільшення маси міокарди. 

Постійне вимірювання артеріального тиску – основа діагностики та оцінка ступеня гіпертензії. 

Рівень артеріального тиску змінюється на протязі доби, тому одноразове підвищення його недостатньо для діагностики артеріальної гіпертензії, необхідно довести стійкий характер підвищення артеріального тиску. Це досягається повторним вимірюванням не менше 2-3 раз на добу протягом чотирьох тижнів з урахуванням середньої величини. 

Перший крок до зниження артеріального тиску – зміна способу життя: знизити масу тіла, займатися фізичними вправами, зменшити, а то й зовсім виключити вживання алкоголю та солі, кинути палити, притримуватися дієти з низьким вмістом жирів, яка включає в себе багато фруктів, овочів, злаків та обезжирених молочних продуктів. 

Якщо немає стабілізації артеріального тиску після виконання рекомендацій, слід починати прийом медикаментозних препаратів, які призначає лікар. 

Наша держава піклується про здоров’я населення. Прийнята програма щодо забезпечення хворих антигіпертензивними препаратами, яка широко застосовується в нашому регіоні. Адже здоров’я людини – це надбання країни. 

Кожен із хворих на артеріальну гіпертензію може отримати життєво необхідні ліки із суттєвою знижкою в розмірі 30-50% в таких аптечних закладах: 

– комунальне підприємство «Вишгородська центральна районна аптека №23» за адресою: м. Вишгород, вул. Шолуденка, 8; 
– в аптечному кіоску, що розташований у вестибюлі Вишгородської центральної районної лікарні за адресою: м. Вишгород, вул.. Кургузова, 1; 
– в аптечному кіоску, розташованому у Димерській районній лікарні за адресою: смт Димер, вул. Революції, 320; 
– в аптеці с. Гаврилівка, вул. Леніна, 57; 
– в аптеці с. Катюжанка; – в аптеці с. Ясногородка, вул. Колективна, 16. 

Отримати гіпотензивні ліки із знижкою кожен пацієнт має право, при наявності спеціального рецепту, який вам видасть ваш лікар. 

Галина КАРМАНЮК, 
лікар Вишгородської амбулаторії 
загальної практики-сімейної медицини
Переглядів: 602 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus