Головна » 2013 » Вересень » 28 » Виховуємо громадянина незалежної держави
21:20
Виховуємо громадянина незалежної держави
Демократичні поступальні перетворення в політичному та суспільному житті країни зумовили певні зміни і в освітянському просторі, зокрема ті, що спрямовані на забезпечення рівного доступу до якісної освіти протягом життя для кожного громадянина незалежно від соціального стану, етнічної належності й віросповідання. 

Дошкільні заклади мають чимало переваг для всебічного гармонійного розвитку дошкільника. Вони є початковою ланкою системи безперервної освіти в Україні і забезпечують полегшене входження дитини в різні життєві соціальні осередки, у тому числі і в шкільний колектив. Цим позначається демократичний підхід, за яким сім’я має вибір і водночас несе відповідальність за виховання дитини. У минуле відходить авторитарна уніфікована система освіти, через яку радянська держава перебирала на себе функції основного вихователя юного покоління. 

Дошкільна освіта існує як самостійна система галузі освіти і є обов’язковою складовою неперервної освіти в Україні. Вона гармонійно поєднує сімейне та суспільне виховання і покликана підготувати дитину до активного суспільнокорисного життя, подальшого навчання. 

Основні механізми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року окреслено у Державній цільовій соціальній програмі розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 №629, новими соціальними ініціативами Президента України Віктора Януковича «Діти – майбутнє України» та Національним планом дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», якими передбачено створення належних умов для функціонування дошкільної освіти. 

Відповідно до завдань державної політики щодо ролі і значення дошкільної освіти України на сучасному етапі, коли визначено її обов’язковість для дітей дошкільного віку, необхідні конкретні і дієві заходи з модернізації дошкільної освіти. 

У Вишгородському районі функціонує 13 дошкільних навчальних закладів, 79 груп, в яких виховується 2475 дітей. Проте, існуюча мережа дошкільних навчальних закладів не повною мірою задовольняє освітні потреби населення. Щороку зростає народжуваність дітей. У всіх дошкільних закладах наповнюваність груп перевищує норми встановлені Законом України «Про дошкільну освіту». Всього у районі 5466 дітей від 0 до 6 років. З них лише 77,6% відвідують дитячі садки. 

З метою реалізації державної політики щодо забезпечення конституційного права дітей на здобуття якісної дошкільної освіти та приведення мережі дошкільних навчальних закладів у відповідність до потреб та запитів населення, в районі розробили перспективний план будівництва нових дошкільних навчальних закладів у Козаровичах, Синяку, Нижчій Дубечні, Нових Петрівцях. Уже проведено експертизу проектно-кошторисної документації на будівництво цих закладів. 

Питання будівництва дитячих садків та стану дошкільної освіти району знаходяться на постійному контролі у голови районної державної адміністрації Олександра Приходька. Саме завдяки конструктивній співпраці районної влади та органів місцевого самоврядування у 2013 році збільшилася кількість місць у виховних закладах за рахунок введення додаткових груп. У Вишгородському «Золотому ключику» введено 40 місць, заплановано відкриття ще однієї групи на 20 місць у Литвинівському «Малятку», завершується добудова на 40 місць у Старопетрівському «Пролісоку», реконструюються чотири групи у Гаврилівській «Веселці». Разом – це 80 місць для дітей дошкільного віку. 

Усі дошкільні навчальні заклади забезпечені комп’ютерами загальною кількістю 35 комплектів. Дев’ять дитсадків підключені до мережі Інтернет, сім – мають власні веб-сайти. Вихователі-методисти пройшли навчання за програмою «Intel® Навчання для майбутнього» та оволоділи технічними навичками, одержали інформацію про принципи застосування інноваційних педагогічних технологій у навчально-виховному процесі. 

Виконуючи соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича «Діти – майбутнє України» та з метою сприяння підвищенню престижності праці вихователів дошкільних навчальних закладів, їх ролі у розвитку і вихованні дітей дошкільного віку, самореалізації і розкриттю творчого потенціалу педагогів з 12 по 26 лютого 2013 року в районі проведено І тур Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів «Вихователь року» у 2013 році». 

У конкурсі взяли участь тринадцять вихователів району. Переможцем першого (районного) туру стала вихователь Демидівського дошкільного навчального закладу «Орлятко» Олена Поліщук. 

З метою виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей дошкільного віку, виконуючи Указ Президента України « Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості», Міністерством освіти і науки України оголошено проведення Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості «Сузір’я талановитих дошкільнят». 

Вихованки дошкільного закладу «Зернятко» Димерської селищної ради Кіра Нетикша та Крістіна Сувид стали учасниками фіналу другого (обласного) етапу фестивалю. 

Робота «Веселі долоньки» вихованця Вишгородського дошкільного закладу «Сонечко» Андрія Коцепуда теж була відібрана на виставку, організовану під час проведення фінального етапу Фестивалю. 

Державні вимоги до рівня освіченості, розвиненості й вихованості дитини 6-7 років перед її вступом до школи визначені Базовим компонентом дошкільної освіти. 

Реалізація Базового компонента дошкільної освіти забезпечується освітніми програмами та навчально-методичною літературою, що затверджена або рекомендована Міністерством освіти і науки України. У 2013-2014 навчальному році чинними є програма розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт», програма виховання і навчання дітей від 2 до 7 років «Дитина», освітня програма «Дитина в дошкільні роки», програма розвитку дитини дошкільного віку «Українське дошкілля». 

Підвищенню якості дошкільної освіти сприяє тісна співпраця дошкільних навчальних закладів з батьківською громадою, спрямована на підвищення психолого-педагогічної культури родин. 

Аналізуючи перші результати забезпечення доступу кожної дитини до дошкільної освіти, в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України Ві ктора Януковича з розширення мережі дошкільних навчальних закладів, можна констатувати, що дошкільна ланка нашого району виконує завдання забезпечення конституційних прав і державних гарантій щодо доступності здобуття дошкільної освіти дітьми дошкільного віку шляхом розширення мережі дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності. Це популяризація обов’язкової дошкільної освіти для дітей п’ятирічного віку через різні форми її здобуття, зміцнення навчально-методичної та матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів, поліпшення якості дошкільної освіти через розроблення механізму, що забезпечує її сталий інноваційний розвиток, забезпечення особистісного зростання кожної дитини з урахуванням її задатків, здібностей, індивідуальних психічних і фізичних особливостей, збереження та зміцнення здоров’я дітей з раннього дитинства. 

Хочу подякувати всім, хто працює в дошкільній освіті і причетний до справи виховання маленьких громадян та забезпечення належних умов для їх розвитку. 

Щиро вітаю всіх із професійним святом – Днем дошкілля, яке відзначається 27 вересня. Висловлюю сердечну вдячність за невтомну працю, за великий талант і покликання сіяти мудрість та знання, за любов до дітей і рідного краю, за високе служіння обраній справі, невтомний творчий пошук, самовідданість, добро і щедрість душі. 

Нехай невичерпна енергія, оптимізм і вміння реалізувати задумане допоможуть вам вирішувати найскладніші завдання, а всі ваші педагогічні ініціативи увінчаються успіхом ваших вихованців. 

Антоніна ПАВЛЮК, 
методист районного методичного
 кабінету з питань дошкільної освіти
Переглядів: 765 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus