Головна » 2014 » Березень » 29 » Відвести країну від прірви
11:44
Відвести країну від прірви
Народ України переживає дуже непрості часи. До кризи економічної, що як іржа роз’їдає світову економіку, додалася криза політична. У протистояння влади та опозиції активно втрутилася анархія – «мати порядку».
 
У хід пішла зброя. І полилася людська кров. У цих обставинах мешканці с. Пилява провели 15 березня зібрання (або «на віче», як казали наші пращури) для того, щоб оцінити ситуацію, що склалася і висловити владі все, що вони думають з цього приводу. Жителі села та їх родичі з Києва, Вишгорода, Димера та інших сусідніх населених пунктів традиційно зібралися в центрі села біля братської могили радянських воїнів, які загинули під час звільнення Києва в листопаді 1943 року. Відкрив зібрання священик Б. Токальський, який нагадав тим, хто зібрався про жахи, які наш багатостраждальний народ пережив під час минулої війни та під час останніх подій на Майдані. Святий отець відслужив молебень у пам’ять наших солдатів, які склали голови за те, щоб ми жили в мирі та злагоді, і подякував мешканцям селища за добрі справи, які вони роблять для збереження доброї пам’яті про загиблих, для підтримання миру та спокою на землі. 
 
Голова Богданівської сільради (до якої відноситься і Пилява) Тетяна Савиченко висловила стурбованість тим фактом, що на території сільради з’явилися люди у камуфляжній формі, статус яких є незрозумілим. Вони зупиняють людей та оглядають автомобілі, що проїжджають. І до того ж ми не бачимо міліції, яка б підтримувала правопорядок. Органи місцевого самоврядування знаходяться в підвішеному стані, жителі почувають себе кинутими напризволяще. Лозунги влади про посилення повноважень місцевих органів самоврядування – залишаються лише лозунгами. Тим не менше, голова сільради закликала всіх жителів зберігати спокій та не піддаватися на можливі провокації. Вона подякувала селянам за готовність створити народні дружини та самим підтримувати громадській порядок. 
 
Керівник ініціативної групи по створенню в Пиляві меморіального комплексу, О. Таран подякував керівництву району та сільраді, а також жителям села за активну участь у створенні цього меморіального комплексу. За активну участь у заходах з увічнення пам’яті загиблих за нашу Вітчизну, залучення школярів середніх шкіл Вишгородського району та Києва до заходів, що проводяться на честь 9 травня, звільнення Київщини від нацистських загарбників та інші заходи військово-патріотичного виховання молоді. Він поінформував всіх присутніх, що експозиція військової техніки часів Великої Вітчизняної війни буде розширюватися, а будівництво церкви Архистратига Михаїла – продовжено. Будівництво дзвіниці у цілому завершено та жителі вже мають можливість слухати звуки справжніх дзвонів на дзвіниці. На жаль, кількість родичів солдатів, похованих у братській могилі, які беруть участь у святкування Дня Перемоги, з кожним роком скорочується. Минулого року до нас на святкування приїхала лише одна родина (з Сибіру). Але кількість учасників поминальних заходів зростає. І це вселяє в нас надію на те, що справді нічого не забуто і ніхто не забутий і що наш народ не допустить, щоб брат ішов на брата зі зброєю у руках.
 
Ветеран збройних сил, генерал  В.П. Козярський, який вперше взяв участь у таких заходах в Пиляві, висловив захоплення від побаченого. На його думку, такого пам’ятника загиблим воїнам, такої експозиції військової техніки і такої дружньої участі жителів у справах збереження пам’яті про загиблих співвітчизників він ще не бачив. Він висловив впевненість, що мир у суспільстві буде збережено, а цілісність України захищена, тому що цього бажає народ. І зібрання у   Пиляві є тому підтвердженням. Простий народ України вимагає від політиків відвести країну від прірви громадянської війни та війни з сусідньою Росією. 
 
Депутат сільради В. Таран подякував односельцям за участь у зібранні, висловив сподівання, що політики почують свій народ та не доведуть боротьбу за владу, якою вони зараз зайняті, до розколу держави. Занадто дорого Україна як держава коштувала своєму народові, щоб так бездарно її втратити або перетворити на руїни. Депутат нагадав, що продовжується збір інформації, фотокарток, фронтових листів та інших пам’яток війни для створення Книги пам’яті села Пилява. 
 
Присутні поклали квіти до братської могили. Закінчилося зібрання також традиційно – фронтовими ста грамами та солдатською кашею, яку приготував справжній військовий кухар на справжній польовій кухні. Що ж, добрим людям на здоров’я! 
 
В. ЯЦЕНКО,
за дорученням дітей війни с. Пилява
Категорія: Богданівська громада | Переглядів: 854 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus