Головна » 2013 » Грудень » 14 » Відлуння минулого в серцях майбутнього…
12:32
Відлуння минулого в серцях майбутнього…
6 листопада ми відзначили 70-ту річницю визволення м. Києва від німецьких загарбників… Цього дня у 1943 році радянська влада ціною нечувано великих людських втрат звільнила Київ. Однак, за всією величчю події, у тогочасних підручниках мало згадувалось, якою ціною відвойовували київські пагорби…

Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році» та Вишгородський районний центр художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» провели 20 листопада 111-й конкурс юних екскурсоводів музеїв при навчальних закладах і учнів старших класів загальноосвітніх шкіл  Вишгородського району.

Конкурс складався з двох завдань, що включали в себе проведення тематичної екскурсії та бліц-вікторину. Головою журі було обрано заступника директора з наукової роботи Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» Тамару Сокол, членами журі – Наталю Cахарову, заступника директора Вишгородського районного центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт», Віктора Потапенка, головного спеціаліста Всеукраїнської громадської організації «Закінчимо війну», Олександра Гашева, методиста центру туризму і країнознавства Оболонського району, Олега Боброва, керівника шкільного музею Київської ЗОШ №239.

До учасників конкурсу звернулася  Наталя Cахарова, яка говорила про доцільність проведення заходів, що зберігають пам’ять у наших серцях  і розповідають про подвиг визволителів міста  Києва. Директор Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» Іван Вікован привітав усіх присутніх із 70-ю річницею визволення Києва від німецько-фашистських загарбників, розповів, що до цієї знаменної дати  на території  музею військовослужбовцями  Державної спеціальної служби транспорту проведена  реконструкція  КСП Першого Українського фронту, війська якого звільняли Київ. За участю Президента України Віктора Януковича  відбулося перепоховання за християнським звичаєм 26 невідомих солдатів, відкрито Стіну 11 Героїв  Радянського Союзу, уродженців  Вишгородського району, встановлено на постамент танк ІС-З як пам’ятник танкістам Великої Вітчизняної війни.  

Панорамне фото діорами «Битва за Київ. Лютізький плацдарм» експонувалася  на виставці «Битва за Дніпро» у Центральному музеї Великої Вітчизняної війни у Москві, музей брав участь у спільних виставках, присвячених 70-й річниці визволення Києва, у музеї історії Києва та Національному  військово-історичному музеї України.

До конкурсу готувалися заздалегідь, учасники – це діти, які захоплюються історією – неодноразово брали участь у різних змаганнях, вікторинах, олімпіадах. Цього року у змаганнях  взяло участь вісім шкіл Вишгородського району та  школа №29 з Оболонського району Києва. Учні проводили екскурсії по експонатам  свого шкільного музею, тематикою яких була визвольна операція міста Києва 1943 року. Діти кожен по-різному висвітлювали ті жахливі події Великої Вітчизняної війни. Також учні брали участь у бліц-вікторині, яку підготували співробітники музею, щоб перевірити знання учнів з історії Великої Вітчизняної війни.

Усі учасники були нагороджені подяками за участь у конкурсі та заохочувальними призами, а переможці конкурсу  Олександр Пождема з Вишгородської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Катерина  Василенко з Ясногородської ЗОШ І-ІІІ ст., Денис Куриленко з ЗОШ №29 Оболонського району Києва отримали грамоти та грошові премії. 
Дирекція музею висловлює подяку  спонсору  конкурсу екскурсоводів  компанії «Крафт фудз Україна», яка надала учасникам солодкі призи.

Оргкомітет конкурсу сподівається, що у наступному році ще більше шкіл візьме участь у конкурсах, які планує  проводити Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році» у 2014 році.

Оксана НАРОЖНА, 
науковий співробітник Національного 
музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» 
Переглядів: 467 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus